Zatvoren javni poziv za Program saradnje nauke i privrede

Posted in: Vesti- Jan 11, 2019

Beograd, 8. januar 2019. godini – Javni poziv za podnošenje prijava inovativnih projekata za Program saradnje nauke i privrede zatvoren je 28. decembra 2018. godine. Poziv je bio otvoren tri meseca, a sredstva u visini od 2,3 miliona evra opredeljena su u okviru budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Za finansiranje inovativnih projekata kroz ovaj program podneto je 67 prijava, ukupne vrednosti od 25 miliona evra. Najveći broj prijavljenih projekata je iz oblasti prehrambene industrije i poljoprivrede, mašinstva i mašinskog inženjeringa i informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim energetske efikasnosti, softvera i izrada aplikacija i drugih. Kada je reč o raspodeli prijava po gradovima Srbije, kao i do sada, najveći broj prijava pristigao je iz najvećih univerzitetskih centara – Beograda, Niša i Novog Sada.

Svi podobni projekti će u narednom periodu biti podvrgnuti međunarodnom procesu evaluacije koji je karakterističan za Fondove programe finansiranja. Nezavisna petočlana Ekspertska komisija donosi prvo odluku o užem izboru, pomognuta komentarima međunarodnih recenzenata, a svi podnosioci prijave koji nakon ulaska u uži izbor prođu procenu uticaja na životnu sredinu će krajem marta imati priliku da svoje projekte uživo predstave Ekspertskoj komisiji.

Fond za inovacionu delatnost ima za cilj da jača veze između istraživačke zajednice i inovativnih preduzeća i u tom smislu pokrenuo je Program saradnje nauke i privrede. Korisnici sredstava su konzorcijumi sačinjeni od privatnih preduzeća i naučnoistraživačke institucije. Kroz ovaj program, Fond dodeljuje sufinansiranje u maksimalnom iznosu do 300.000 evra po projektu i može obezbediti maksimalno do 70% ukupnog budžeta projekta, uz obavezno sufinansiranje od strane konzorcijuma u iznosu od minimum 30% ukupnog budžeta projekta.