PRIJAVITE SE ZA INOVACIONI VAUČER

Odeljak: Vesti- 20. Mar 2018

Fond za inovacionu delatnost nastavlja sa dodelom inovacionih vaučera

Novi Sad, 20. mart 2018. godine. – Usled velikog interesovanja, Fond za inovacionu delatnost opredelio je dodatna sredstva u iznosu od 30 miliona dinara za dodelu inovacionih vačera. Preduzeća kojima je potrebna usluga naučnoistraživačke organizacije kako bi podigli nivo inovativnosti svojih proizvoda i postali konkurentniji na tržištu mogu da se prijave za dobijanje inovacionog vaučera u vrednosti do 800.000 dinara.

Inovacionim vaučerom pokriva se do 80% ukupnih troškova usluge, odnosno preduzeća su u obavezi da sufinansiraju preostali iznos, uključujući i porez na dodatu vrednost. Jednom podnosiocu prijave u toku ovog javnog poziva mogu biti odobrena najviše dva inovaciona vaučera, u maksimalnom iznosu od 1.200.000 dinara.

Povodom objave nastavka javnog poziva za inovacione vaučere ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, pomoćnikom ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za digitalizaciju u prosveti i nauci Sašom Stojanovićem i direktorom Fonda za inovacionu delatnost Ivanom Rakonjcem, posetio je preduzeće „CarnoMed“ iz Novog Sada korisnika inovacionog vaučera i razgovarao sa njima o značaju inovacionog vaučera za njihovo poslovanje.

Poziv za dostavljanje prijava otvoren je do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstava ne budu utrošena. Vaučeri će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave od strane preduzeća.

Zainteresovana preduzeća mogu se prijaviti za inovacioni vaučer preko portala Fonda, a sve detalje o programu i uslovima nalaze se na internet prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost. Takođe, za dodatne informacije tim Fonda stoji na raposlaganju putem e-mail adrese: ivauceri@inovacionifond.rs.

Podsećamo, do sada Fond za inovacionu delatnost dodelio je 47 inovacionih vaučera za 39 srpskih preduzeća, u ukupnom iznosu od 29,5 miliona dinara.

Inovacioni vaučeri su još jedna servisna usluga u okviru Programa transfera tehnologije Fonda za inovacionu delatnost, čija svrha je da podstakne prenošenje rezultata javnog istraživanja u privatni sektor kako bi se kreirali proizvodi i usluge kojima će se unaprediti srpska privreda.

Dizajn i procedure za implementaciju šeme inovacionih vaučera su pripremljene u okviru projekta „Podrška istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije“ koji se finansira iz IPA sredstava EU za 2013, a njime administrira Svetska banka, dok su sredstva za realizaciju obezbeđena iz budžeta Vlade Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja“ (sporazum o zajmu Republike Srbije sa Svetskom bankom).

Usluge putničke agencije II-01/2018

Odeljak: Oglasi - u toku- 27. Feb 2018
Konkursna dokumentacija 0.6 MB
Poziv za podnošenje ponuda 0.1 MB
Odluku za dodelu ugovora 0.3 MB
Obaveštenje o zaključenom ugovoru 0.4 MB

 

Usluge evaluacije implementacije Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija i Programa transfera tehnologija

Odeljak: Oglasi - u toku- 23. Feb 2018
Usluge evaluacije implementacije Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija i Programa transfera tehnologija 0.2 MB
Usluge evaluacije implementacije Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija i Programa transfera tehnologija – Produžetak 0.2 MB

 

Predstavljen Evropski institute za inovacije i tehnologije (EIT) u Beogradu

Odeljak: Vesti- 07. Feb 2018

Beograd, 6. februar 2018. godine – Sa ciljem podizanja svesti i upoznavanja akademske javnosti i poslovne zajednice sa ulogom i aktivnostima Evropskog instituta za inovacije i tehnologije u Beogradu je organizovan skup pod nazivom „EIT Awareness Day in Serbia“.

Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije je inicijativa Evropske unije čiji je cilj da kroz promovisanje i jačanje saradnje između privrednih društava, obrazovnih institucija i naučno-istraživačkih organizacija doprinese konkurentnosti Evrope i njenom održivom ekonomskom razvoju. Jedan od zadataka Evropskog instituta jeste da podrži, podstakne i unapredi saradnju nauke i privrede, kako bi zajedno razvijali  inovativne proizvode i usluge.

Skup su otvorili visoki predstavnici Vlade Republike Srbije, a zatim su predstavljene aktivnosti u okviru pojedinačnih Zajednica znanja i inovacija.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je na otvaranju skupa istakao da naša zemlja ima inovacioni potencijal i može da postane regionalni lider u tom procesu, čime bi značajno doprinela razvoju novih inovativnih proizvoda i tehnologija u Evropi. On je ukazao na to Evropski institut za inovacije i tehnologije, povezujući u svom radu poslovanje, obrazovanje i istraživanje, stvara dinamična međunarodna partnerstva poznata kao „Zajednice znanja i inovacija“.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je današnji skup u Privrednoj komori Srbije važan za saradnju nauke, privrede i inovacione sredine i dodao da je država iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama. Istako je da je u 2018. godini za tri puta povećan budžet Fonda za inovacionu delatnost, kao i da će zajedno sa novcem koje će biti na raspolaganju njegovom kabinetu sredstva biti ukupno povećana pet puta za razvoj inovacija.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac je izjavio da su prva sredstva za podršku inovacija u Srbiji upravo došla iz evropskih predpristupnih fondova i da je dobro što se ta podrška iz godine u godinu uvećava. Rakonjac je pozvao sve prisutne da iskoriste priliku da aktivno učestvuju kako bi pronašli mogućnosti za dalju saradnju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je porasla svest o značaju inovacija, obrazovanja i istraživanja za podizanje konkurentnosti, održivi razvoj i pametan rast svih segementa srpske ekonomije, ali i da su rastuće potrebe za finansijskom podrškom realizaciji inovacionog potencijala, inovativnih ideja i projekata.

Direktor EIT-a Martin Kern predstavio je aktivnosti ovog instituta i ukazao na mogućnosti saradnje koje Institut pruža.

„EIT Awareness Day in Serbia“ organizovali su Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije (EIT), u saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost i Privrednom komorom Srbije.

Više informacije o EIT-u: eit.europa.eu

DODELjENI PRVI INOVACIONI VAUČERI

Odeljak: Vesti- 30. Jan 2018

Beograd, 30. januar 2018. godine – Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas 35  inovaciovacih vaučera za 28 srpskih preduzeća u ukupnom iznosu od 22,16 miliona dinara. Na javni poziv koji je otvoren od 21. decembra 2017. godine, za mesec dana Fondu se prijavilo više od 40 preduzeća kojima je potrebna usluga naučnoistraživačke organizacije za rešenje tehničkog ili tehnološkog problema kako bi podigli nivo inovativnosti svojih proizvoda i postali konkurentniji na tržištu. Poziv je i dalje otvoren do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstava ne budu utrošena.

Zainteresovana mikro, mala i srednja preduzeća konkurisala su za novu uslugu – inovacione vaučere u vrednosti do 800.000 dinara, a ukupno 30 miliona dinara izdvojeno je u ovoj fazi iz budžera Republike Srbije na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetkom bankom. Inovacionim vaučerom pokriva se do 80% ukupnih troškova usluge, odnosno preduzeća su u obavezi da sufinansiraju preostali iznos, uključujući i porez na dodatu vrednost. U pilot fazi programa inovacionih vaučera preduzeća su bila u mogućnosti da se prijave za maksimalno dva inovaciona vaučera u ukupnom iznosu od 1.2 miliona dinara.

Inovacione vaučere dobitnicima uručili su ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja gospodin Mladen Šarčević i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj gospodin Nenad Popović.

„Ovaj jednostavni finansijski podsticaj ima za cilj da ojača veze naših naučnoistraživačkih organizacija sa malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Inovacije razvijamo svakoga dana, a da bi društvo imalo koristi od njih, moramo da ih prepoznamo i podržimo, pre svega putem institucija, kakav je Fonda za inovacionu delatnost. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su za ovu godinu, zahvaljujući i saradnji sa Svetskom bankom, višestruko povećana sredstva za rad Fonda“, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Želja nam je da podstaknemo bolju saradnju i razmenu znanja između nauke i privrede i da u budućnosti nudimo inovativnije proizvode i usluge, kako na domaćem tako i na stranim tržištima. Upravo iz tog razloga u narednom periodu pokrenućemo još jedan novi program finansijske pomoći mladim preduzetnicima u vrednosti od 250 miliona dinara za inovacije i startapove. Nadamo se da će naša podrška doprineti razvoju Srbije kao ekonomije znanja“, istakao je Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

„Interesovanje je veliko i siguran sam da će rezultati pokazati da ovakav vid podrške doprinosi jačanju inovativnih kapaciteta i konkurentnijoj srpskoj privredi. Novom uslugom za mala i srednja preduzeća pokazali smo još jednom da su programi Fonda prepoznati kao potreban mehanizam kako za razvoj preduzetništva u Srbiji tako i za jačanje neraskidive veze između nauke i privrede“, izjavio je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Usluge koje su tražene od strane naučnoistraživačkih organizacija dolaze najviše iz oblasti mašinstva, a zatim prehrambena industrija i poljoprivreda. U skladu sa tim i mala i srednja preduzeća kojima je odobren inovacioni vaučer posluju u oblasti metalnih konstrukcija, proizvodnje mašina, karoserija za motorna vozila i prikolice. Od javnih naučnoistraživačkih organizacija najzastupljeniji je Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, zatim Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu i Institut za higijenu i tehnologiju mesa. Inovacioni vaučeri su odobreni preduzećima čija sedišta su u Beogradu (najviše), Šapcu, Novom Sadu, Boru, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Prokuplju, Novom Bečeju…

Inovacioni vaučeri su još jedna od usluga u okviru Programa transfera tehnologije Fonda za inovacionu delatnost, čija svrha je da podstakne prenošenje rezultata javnog istraživanja u privatni sektor kako bi se kreirali proizvodi i usluge kojima će se unaprediti srpska privreda.

Dizajn i procedure za implementaciju šeme inovacionih vaučera su pripremljene u okviru projekta „Podrška istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije“ koji se finansira iz IPA sredstava EU za 2013, a njime administrira Svetska banka, dok su sredstva za realizaciju obezbeđena iz budžeta Vlade Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja“ (sporazum o zajmu Republike Srbije sa Svetskom bankom).

 

Preduzeća koja su dobila inovacioni vaučer:

 

Preduzeće: ATOMS AND BITS D.O.O. BEOGRAD

Projekat: Računarsko prepoznavanje proizvoda sa slika polica u maloprodajnim objektima 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Elektrotehnički fakultet u Beogradu

 

Preduzeće: OPREMA – DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU OPREMA ZA PROIZVODNJU USLUGE I TRGOVINU GORNJI MATEJEVAC 

Projekat: Poboljšanje konstrukcionog rešenja pogona mešača za testo mašine PLANETARNI MIKSER 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Inovacioni centar Univerziteta u Nišu d.o.o.

 

Preduzeće: INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJA I PROJEKTOVANJA U PRIVREDI D.O.O. ZA USLUGE I POSREDOVANJE BEOGRAD

Projekat: Studija izvodljivosti primene principa upravljanja infrastrukturnim sredstvima u komunalnoj privredi

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Mašinski fakultet u Beogradu

 

Preduzeće: INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJA I PROJEKTOVANJA U PRIVREDI D.O.O. ZA USLUGE I POSREDOVANJE BEOGRAD

Projekat: Studija izvodljivosti primene elektro vozila u organizovanim voznim parkovima 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Mašinski fakultet u Beogradu

 

Preduzeće: PROJECTLAND D.O.O. BEOGRAD

Projekat: Analiza modifikacija noseće konstrukcije teretnog motornog vozila u programskom paketu „ANSYS“ 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Mašinski fakultet u Beogradu

 

Preduzeće: PROJECTLAND D.O.O. BEOGRAD

Projekat: Studija izvodljivosti preorijentacije proizvođača nosećih konstrukcija motornih vozila ka proizvodnji specijalnih nadgradnji za vozila posebne namene sa osvrtom na ambulantna vozila 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Mašinski fakultet u Beogradu

 

Preduzeće: DIRIGENT ACOUSTICS DOO BEOGRAD

Projekat: Izrada MEMS strukture za grafenski mikrofon 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju – IHTM, Centar za mikroelektronske tehnologije

 

Preduzeće: BEOFLOS DOO BEOGRAD

Projekat: Napredne prirodne mikročestice na bazi hibridnog omotača i bioaktivnog biljnog ulja 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu d.o.o.

 

Preduzeće: CARNOMED DOO NOVI SAD

Projekat: In vitro karakterizacija neuromodulatornih potencijala preparata Karnozin ekstra 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet -CEMFIK (Centar za medicinska i farmaceutska istraživanja i kontrolu kvaliteta)

 

Preduzeće: CARNOMED DOO NOVI SAD

Projekat: Glio- i neuroprotektivni potencijal preparata Karnozin ekstra u in vivo animalnom modelu 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet -CEMFIK (Centar za medicinska i farmaceutska istraživanja i kontrolu kvaliteta)

 

Preduzeće: DOO ZA PROIZVODNJU, TRGOVINU I USLUGE EUROMITEKS NIŠ

Projekat: Ispitivanje izolacije od recikliranog tekstila 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Institut ,,IMS” AD Beograd

 

Preduzeće: DOO MARTENZIT BOR

Projekat: Tehno-ekonomska analiza nove linije sinterovanja u kompaniji DOO Martenzit 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Tehnički fakultet u Boru

 

Preduzeće: DOO MARTENZIT BOR

Projekat: Razvoj tehnologije za reciklažu dijamnata, kobalta i volframa iz dijamantskih krunica bušećih garnitura 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor

 

Preduzeće: ENGAGE CERTIFICATION CENTER DOO BEOGRAD

Projekat: Izrada demonstracionog prototipa za uzorkovanje produkata sagorevanja u cilju razvoja eco driving sistema 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Mašinski fakultet Beograd

 

Preduzeće: ENGAGE CERTIFICATION CENTER DOO BEOGRAD

Projekat: Studija izvodljivosti implementacije sistema za nadzor kvaliteta vazduha u urbanim sredinama

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Mašinski fakultet Beograd

 

Preduzeće: BANKPRO DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU, BEOGRAD

Projekat: Projekat Eddy current separatora za izdvajanje nemagnetnih (obojenih) metala iz komunalnog otpada

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu

 

Preduzeće: NAVITAS LABS DOO BEOGRAD

Projekat: Analiza i verifikacija algoritama estimacije momenta u uređaju za dinamičku analizu elektromotornih pogona za primenu prediktivne metode održavanja industrijskih postrojenja i komunalnih sistema 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Elektrotehnički fakultet u Beogradu

 

Preduzeće: UNIPLAST SERBIA DOO JELENČA 

Projekat: Poluprikolica 3,5-10t, komercijalni naziv Uni ST One, tip 1971 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Mašinski fakultet u Beogradu (Laboratorija za bezbednost motornih i priključnih vozila-LaBMV)

 

Preduzeće: MEŠOVITO PRIVREDNO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU KOMPOZITNIH MATERIJALA I TRGOVINU FRITECH DOO PROKUPLJE

Projekat: Razvojna ispitivanja rezervnih disk pločica privrednih vozila u cilju zadovoljavanja zahteva Pravilnika UN/ECE 90 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Mašinski fakultet u Beogradu (Laboratorija za bezbednost motornih i priključnih vozila-LaBMV)

 

Preduzeće: DRUŠTVO ZA TRGOVINU ALATOM I OPREMOM AUTOSFERA DOO BEOGRAD

Projekat: Razvoj uređaja za identifikaciju uslova prianjanja motornih vozila u kontaktu pneumatika i puta 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Mašinski fakultet u Beogradu (Laboratorija za bezbednost motornih i priključnih vozila-LaBMV)

 

Preduzeće: VODENA DOO KRAGUJEVAC 

Projekat: DEVONNA – PSO 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Kragujevcu

 

Preduzeće: DRUŠTVO ZA TRGOVINU I USLUGE EXPORT IMPORT DESING DOO, BEOGRAD

Projekat: Izrada demonstracionog prototipa za dekalcifikaciju vode 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Institut “Mihajlo Pupin” d.o.o. Beograd

 

Preduzeće: UNIPLAST SERBIA DOO JELENČA 

Projekat: Razvoj novog kočnog sistema na vozilu Iveco Daily 7,2t, pretvaranje u tegljač za vuču poluprikolice, komercijalnog naziva: IDTruck 7.2, tip kočnog sistema: 3.5 – 10

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet (Laboratorija za bezbednost motornih i priključnih vozila-LaBMV)

 

Preduzeće: PRO-MES DOO NOVI BEČEJ, NOVI BEČEJ 

Projekat: Unapređenje konkurentnosti PRO-MES DOO, Novi Bečej kroz povećanje kapaciteta proizvodnog pogona za preradu mesa i izradu proizvoda od mesa sa dodatnom vrednošću (skraćeni naziv: UKONMES) 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Institut za higijenu i tehnologiju mesa

 

Preduzeće: AKCIONARSKO DRUŠTVO GOŠA FABRIKA ZA PROIZVODNJU SPECIJALNE OPREME SIMIĆEVO 

Projekat: Razvoj novog tipa poljoprivredne prikolice nosivosti do 11t

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet (Laboratorija za bezbednost motornih i priključnih vozila-LaBMV)

 

Preduzeće: AKCIONARSKO DRUŠTVO GOŠA FABRIKA ZA PROIZVODNJU SPECIJALNE OPREME SIMIĆEVO 

Projekat: Razvoj specijalizovane poljoprivredne prikolice za prevoz grožđa nosivosti do 3t

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet (Laboratorija za bezbednost motornih i priključnih vozila-LaBMV)

 

Preduzeće: DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU REGOVINU I USLUGE METALPRESS SISTEM DOO KRALJEVO 

Projekat: Izrada projekta univerzalnog modula noseće konstrukcije metalne spratne garaže 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu

 

Preduzeće: FABRIKA IZOLACIONIH MATERIJALA I AMBALAŽE DOO, MIONICA

Projekat: Merenje izolacije od zvuka udara za EPSilent ploče 

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu Univerziteta u Kragujevcu

 

Preduzeće: Glass Slipper d.o.o. Beograd

Projekat: Razvoj inovativne modularne ergonomske ženske obuće

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu Univerziteta u Kragujevcu

 

Preduzeće: PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU, PROMET I USLUGE MMA 2003 DOO MARKOVAC 

Projekat: Razvoj nove jednoosovineske prikolice- cisterne nosivosti do 8t

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Mašinski fakultet u Beogradu (Labaratorija za bezbednost motornih i priključnih vozila – LaBMV)

 

Preduzeće: PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU, PROMET I USLUGE MMA 2003 DOO MARKOVAC 

Projekat: Razvoj nove jednoosovineske prikolice- cisterne nosivosti do 11t

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet (Labaratorija za bezbednost motornih i priključnih vozila – LaBMV)

 

Preduzeće: PREMIUM CHICKEN DOO ŽITIŠTE 

Projekat: Uspostavljanje nove linije za proizvodnju mariniranih i paniranih proizvoda od živinskog mesa pakovanih u modifikovanoj atmosferi (MAPAN)

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Institut za higijenu i tehnologiju mesa

 

Preduzeće: PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU PROMET I USLUGE PRERADA MESA JOVANOVIĆ DOO VALJEVO

Projekat: Izvođenje studije održivosti u cilju unapređenja roka upotrebe proizvoda i određivanje nutritivnih vrednosti za proizvode od mesa u preradi mesa “Jovanović”

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Institut za higijenu i tehnologiju mesa

 

Preduzeće: DENSANA d.o.o. Beograd

Projekat: Razvoj novih i poboljšanje postojećih baza za osvežavajuća bezalkoholna pića

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Poljoprivredni fakultet u Beogradu

 

Preduzeće: SIROGOJNO COMPANY DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU SIROGOJNO

Projekat: Ispitivanje antivirusne aktivnosti bioloških agenasa protiv norovirusa u lancu proizvodnje i distribucije jagodičastog voća

Naučnoistraživačka organizacija/pružalac uslige: Institut za higijenu i tehnologiju mesa

Agrotef od sada dostupna poljoprivrednicima širom sveta

Odeljak: Vesti- 29. Jan 2018

„Agrotef” kalkulator za predviđanje prinosa kajsije i jabuke, zahvaljujući integraciji u Agrivi platformu, moći će da koriste poljoprivrednici u Srbiji, a u budućnosti i svi korisnici u čak više od 150 zemalja. Značaj kalkulatora za poljoprivrednike ogleda se u mogućnosti planiranja budućeg rada kako bi se dobio odgovarajući prinos. Koristeći veštačke neuronske mreže, kalukator na osnovu ulaznih parametara tipa datuma berbe, postojanja sistema za navodnjavanje, broja tretmana pesticidima, vrste orezivanja, održavanja zemljišta, prosečne godišnje temperature, kao rezultat predviđa godišnji prinos voćnih kultura.

Fakultet tehničkih nauka u Čačku na kome je kalkulator izrađen i kompanija Agrivi potpisali su licencni ugovor na osnovu koga je ovaj kalkulator integrisan u Agrivi softver koji se koristi širom sveta. Licencni ugovor daje mogućnost korisnicima Agrivi platforme da najpre besplatno probaju rešenje „Agrotef“ za predviđanje prinosa voćnih kultura i time značajno unaprede proces proizvodnje, skladišta robe i plasmana proizvoda. Izrada aplikacije, delo dr. Marije Blagojević sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačaku, u okviru projekta “Inteligentni sistem za predviđanje prinosa voćnih kultura”, podržana je kroz Program transfera tehnologije Fonda za inovacionu delatnost. Kroz Kancelariju za transfer tehnologije u Fondu ovaj projekat je podržan sa 11.500 evra koji su iskorišćeni za nadogradnju kalkulatora i njegovu integraciju u Agrivi platformu. Pored toga stručni tim Fonda je identifikovao ovu priliku na tržištu i definisao strukturu licencnog ugovora između Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i kompanije Agrivi te omogućio da ovaj proizvod bude stavljen na uvid kompanijama najprije u Srbiji, a kasnije i na globalnom tržištu.

“Saradnja sa Agrivi d.o.o povećava vidljivost rešenja i stvara mogućnost da klijenti sa različitih kontinenata koriste aplikaciju. Povratne informacije omogućavaju kontinuirano unapređenje aplikacije, uz mogućnost uključivanja novih modula za predviđanje. Potpisan licencni ugovor kao početak saradnje sa Agrivi d.o.o stvara okruženje za dalju saradnju, kroz kreiranje novih modula za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Fond je imao ključnu ulogu pri uspostavljanju kontakta i saradnje sa Agrivi d.o.o, pomogao nam pri uspostavljanju ugovornog odnosa koji će nadam se biti koristan kako za Agrivi tako i za Fakutet tehničkih nauka u Čačku.”, istakla je dr. Marije Blagojević sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačaku.

„Nama u Agriviju je izuzetno drago kada imamo priliku uključiti znanost i znanstvenike u poboljšanje i izgradnju našeg poljoprivrednog softvera. Uvijek smo otvoreni za suradnju, a posebno težimo izgrađivanju odnosa i provođenju projekata sa stručnjacima i profesorima koji rade u domeni poljoprivrede. Shvaćamo koliko je bitno povezivanje jedne IT tvrtke poput Agrivija s obrazovnim ustanovama, jer velik doseg akademskih postignuća  dovodi do bržeg rješavanja globalnog problema hrane u svijetu. Dobar primjer je naša suradnja s fakultetom u Čačku i doc. dr. Marijom Blagojević. Ova suradnja bit će benefit za sve poljoprivrednike u Srbiji koji će imati priliku uz Agrivi poljoprivredni softver koristiti i Agrotef kalkulator za izračunavanje prinosa jabuke i marelice. Svakako će se slušati korisnici i nadograđivat će se kalkulator prema potrebama poljoprivrednika“, rekao je Matija Žulj, direktor Agrivija, agrotehnološkog preduzeća sa sedištem u Velikoj Britaniji, koje ima hrvatske korene i globalni doseg u više od 150 zemalja širom sveta.

Agrivi je razvio softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, preveden je na 17 svetskih jezika, koji pomaže poljoprivrednicima da postignu održivu i profitabilnu proizvodnju. Više od 40.000 poljoprivrednika širom sveta prepoznalo je njegovu vrednost i počeli su koristiti Agrivi za poboljšanje svoje proizvodnje.

http://www.agrivi.com/sr/agrotef

***

Kroz Program transfera tehnologije, koji implementira centralna Kancelarija za transfer tehnologije uspostavljena kao organizaciona celina u okviru Fonda u okviru projekta „Podrška istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije u Srbiji“, koji se finansira kroz pretpristupne fondove Evropska unija za 2013. godinu. Projekat je namenjen javnim naučnoistraživačkim institucijama u Srbiji sa ciljem da se pruži podrška za dalji razvoj istraživanja koja imaju komercijalni potencijal sa ciljem da nađu partnera u privatnom sektoru i svoju inovaciju plasiraju na tržište.

Međunarodni recezenti

Odeljak: Oglasi - u toku- 29. Dec 2017
Deadline extension from Feb 28 to Mar 15, 2018 for Submission of Expression of interest for Individual Consultancy Services – Additonal Peer Reviewers 0.1 MB
Request for Expression of Interest for Individual Consultancy Services – Additional Peer Reviewers 0.1 MB

 

Inovacioni vaučeri – nova usluga za mala i srednja preduzeća

Odeljak: Vesti- 21. Dec 2017

 

Beograd, 21. decembar 2017. godine – Fond za inovacionu delatnost objavio je danas javni poziv za dodelu inovacionih vaučera. Inovacioni vaučeri su novi mehanizam finansijske podrške namenjen malim i srednjim preduzećima da, koristeći usluge naučnoistraživačkog sektora, podignu nivo inovativnosti svojih proizvoda i postanu konkurentniji na tržištu.

Zainteresovana mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za inovacione vaučere vrednosti do 800.000 dinara za dobijanje usluga od javnih naučnoistraživačkih organizacija kako bi rešila tehnički ili tehnološki problem na koji nailaze u svom poslovanju (primera radi, za razvoj novih ili poboljšanje postojećih proizvoda, izradu demonstracionog prototipa, različite vidove ispitivanja). Inovacionim vaučerom pokriva se do 80% ukupnih troškova usluge, odnosno preduzeća su u obavezi da sufinansiraju preostali iznos, uključujući i porez na dodatu vrednost.

Javni poziv je otvoren do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstava u iznosu od 24 miliona dinara ne budu utrošena. Vaučeri će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave od strane preduzeća.

Ova usluga još jedna je od usluga u okviru Programa transfera tehnologije Fonda za inovacionu delatnost, čija svrha je da podstakne prenošenje rezultata javnog istraživanja u privatni sektor kako bi se kreirali proizvodi i usluge kojima će se unaprediti privreda. Danas je predstavljena u prisustvu visokih zvaničnika Vlade Republike Srbije, Delegacije Evropske unije i Svetske banke.

“Identifikovali smo ključne izazove nauke i inovacija u Srbiji, znamo da bez jake veze nauke i privrede nema društvenog napretka, i zato želimo da približimo inovacije tržištu, što podrazumeva i kontinuirana ulaganja u programe podrške inovacijama. Za Program inovacionih vaučera u ovoj pilot fazi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je izdvojilo 24 miliona dinara, na osnovu Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Svetske banke kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja.“, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Ideja je da se finansijski pomažu ona preduzeća koja žele da u saradnji sa fakultetima i institutima, inoviraju nešto u svom poslovnom sistemu-proizvod, proces, organizacionu strukturu. Jer danas je inovacija, sutra konkurentno preduzeće, prekosutra vidljiv uticaj na rast srpske privrede.”, istakao je Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj. Prema njegovim rečima, naučno istraživačka zajednica Srbije pokazala je da poseduje izvrsnost, ali sada bi trebalo da pokaže da poseduje i relevantnost, odnosno da je značajna za društvo u kojem egzistira, a posebno za ekonomiju.

„Inovacioni vaučeri su novi mehanizam podrške preduzećima da, sarađujući sa naučnoistraživačkim organizacijama, postanu inovativnija i konkurentnija na tržištu. Program je sada u pilot fazi ali verujemo da će dati dobre rezultate i biti u stalnoj ponudi Fonda preduzećima. Fond je uspeo da, kroz sve svoje programe, podstakne naučnoistraživačku zajednicu i privredu da aktivno učestvuje u realizaciji inovativnih projekata i na taj način izgrade neraskidivu vezu, a sve u cilju konkurentne srpske privrede.“, izjavio je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Osim visokih zvaničnika Vlade Republike Srbije, obratili su se i Dejan M. Šuvakov, program menadžer u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, Duško Vasiljević, ekspert za razvoj privatnog sektora u Svetskoj banci, a Mlađan Stojanović, koordinator Programa transfera tehnologije u Fondu za inovacionu delatnost predstavio je procedure i uslove za prijavu i korišćenje inovacionih vaučera.

Dizajn i procedure za implementaciju šeme inovacionih vaučera su pripremljene u okviru projekta „Podrška istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije“ koji se finansira iz IPA sredstava EU za 2013, a njime administrira Svetska banka, dok su sredstva za realizaciju obezbeđena iz budžeta Vlade Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja“ (sporazum o zajmu Republike Srbije sa Svetskom bankom).

Prijava na: www.inovacionifond.rs/Vouchers

Inovacije kao ključ razvoja: Bespovratna sredstva za inovativna rešenja srpskih preduzeća

Odeljak: Vesti- 08. Dec 2017

Beograd, 8. decembar 2017. godine – Dvadesetpet (25) inovativnih projekta srpskih preduzeća podržano je sa 2,45 miliona evra u vidu bespovratnih sredstava u okviru programa podrške tehnološkim inovacijama. U okviru Programa ranog razvoja, koji je namenjen preduzećima u ranoj fazi razvoja, bespovratna sredstva su odobrena za 20 inovativnih projekata u ukupnom iznosu 1,45 miliona evra, dok su u okviru Programa sufinansiranja inovacija sredstva u iznosu od 1 milion evra odobrena za 5 projekata. Pojedinačno, srpska preduzeća su na svečanosti koju je organizovao Fond za inovacionu delatnost u Skupštini grada Beograda, za svoje inovativne projekte dobili do 80.000 evra bespovratnih sredstava u okviru Programa ranog razvoja, odnosno do 300.000 evra u okviru Programa sufinasiranja inovacija.

Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija, informaciono-komunikacione tehnologije, kao i mašinstvo i mašinski inžinjering, novi materijalii nano-tehnologije. Većina podržanih posluje u Beogradu, zatim Nišu, Novom Sadu, Kraljevu.

„Ovo je važan doprinos razvoju inovacionih kapaciteta u Srbiji u kojima leži osnov budućeg privrednog rasta i opšteg ekonomskog napretka našeg društva. Inovacije su ekonomska kategorija, direktno povezana sa ekonomskim pokazateljima i podizanjem konkurentnosti privrede. Kroz razvoj inovacija mi obezbeđujemo uslove za otvaranje novih visokotehnoloških radnih mesta i ostanak mladih u Srbiji“, istakao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj. On je ukazao da je namera Vlade da podrži razvoj inovacionog preduzetništva, kroz jačanje veze između nauke i privrede, i primenu različitih finansijskih instrumenata kojima se podstiče osnivanje novih i jačanje postojećih inovacionih kompanija. “U tom smislu, sledeće godine biće opredeljen mnogo veći budžet za inovacije”, istakao je Popović.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja opredelilo je ove godine 2,7 miliona evra za ova dva programa. Nastavićemo zajedno sa Fondom za inovacionu delatnost da budemo spona između ideje i tržišnog potvrđivanja proizvoda koji su razvijeni u Srbiji, a svoju primenu nalaze širom sveta. Izuzetno je važno da su nauka i obrazovanje u funkciji privrede, odnosno konkurentnog razvoja privrede jedne zemlje.  Danas želim da pozovem ostala preduzeća sa inovativnim idejama da iskoriste priliku i podnesu prijavu sledeće godine kada će Fond za inovacionu delatnost ponovo raspisati konkurse“, rekao je Saša Stojanović, pomoćnik ministara prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

Na ovogodišnji javni poziv za ova dva programa koji je završen 1. septembra 2017. godine zabeležen je rekordan broj prijava predloga inovativnih projekata preduzeća, čak 66,9% više u odnosu na 2013. godinu. Fond je primio 237 prijava, od čega 137 za Program ranog razvoja i 100 za Program sufinansiranja inovacija. Nakon nezavisnih međunarodnih recenzija, Ekspertska komisija Fonda putem konsenzusa donela je najpre odluku o projektima koji su ušli u uži izbor (32 projekta), a nakon direktnih prezentacija i konačnu odluku o finansiranju inovativnih projekata.

„Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija, koji su danas stalni programi Fonda za inovacionu delatnost, pokazali su se kao dugoročno održiv mehanizam finansiranja koji daje rezultate. Ovogodišnje interesovanje preduzeća pokazuje i da u Srbiji ima inovativnog potencijala, a i da finansijska podrška kroz ova dva programa predstavljaju priliku preduzećima da smanje rizik razvoja novih proizvoda i ostvare vidljive rezultate u rastu svog poslovanja.“, izjavio je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Svečanost su osim zvaničnika Vlade Republike Srbije svojim izlaganjima uveličali i Ingve Engstrom, šef sektora za saradnju, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Maja Anđelković, viši stručnjak za privatni sektor, Svetska banka i predsednik Ekspertske komisije Vladeta Marjanović koji je dao završnu reč o procesu evaluacije. U ime Grada Beograda obratio se Goran Vesić, gradski menadžer.

Do danas, zahvaljujući donaciji Evropske unije, Fond je dodelio ukupno 6 miliona evra za 52 inovativna projekta, što je rezultiralo stvaranjem više od 480 uglavnom visokokvalifikovanih radnih mesta. Ukupni prihodi podržanih preduzeća kojima je dodeljeno finansiranje porasli su za više od 160 odsto, dok je izvoz ovih preduzeća porastao više od devet puta. U ovogodišnjem ciklusu programi se finansiraju u iznosu od 2,7 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom).

Preduzeća kojima je odobreno finansiranje inovativnih projekata u okviru Programa ranog razvoja

 

Preduzeće: Mainflux Tech

Projekat: Mainflux IIoT System

Opis projekta: Internet of Things uređaj koji lokalno i bezbedno čuva osetljive podatke

 

Preduzeće: Bizbaz

Projekat: Innovative Plush Toys with Natural Beeswax

Opis projekta: Plišane igračke zasnovane na pčelinjem vosku sa protivupalnim dejstvom

 

Preduzeće: Pygmy Titan

Projekat: Embedded Mobile Application Platform

Opis Projekta: Primena tehnologije pametnih telefona za kontrolu industrijske automatizacije

 

Preduzeće: Publitio

Projekat: Publitio API

Opis projekta: Platforma u vidu usluge koja web developerima pruža napredne multimedijske alate

 

Preduzeće: Ultimo Građevinska Hemija

Projekat: Development of New Materials for Prefabricated Concrete Elements for Building Construction in Tropical Climatic Conditions

Opis projekta: Prefabrikovane građevinske komponente za gradnju ekonomičnih kuća

 

Preduzeće: Future Reality Systems

Projekat: Arxitekt

Opis projekat: Mobilna aplikacija za dizajn enterijera bazirana na konceptu proširene stvarnosti

 

Preduzeće: Airpop

Projekat: Development of Disposable EPS Products Multifunctional Handling Unit as EPS Molding Machine Extension

Opis projekta: Jedinstvena automatizacija procesa testiranja curenja i pakovanja za proizvode od stiropora

 

Preduzeće: Altfuture

Projekat: Derail Valley

Opis projekta: Igra zasnovana na virtuelnoj stvarnosti namenjena ljubiteljima vozova

 

Preduzeće: Solagro Smart Recycling

Projekat: Solagro Smart Recycler 2.0

Opis projekta: Reciklažni sistem sa elementima igre i analizom podataka recikliranog otpada

 

Preduzeće: Tehnologije Budućnosti

Projekat: Surveillance and Communication System „Kvazar“

Opis projekta: Rešenje za sprečavanje krađe goriva u transportnoj industriji

 

Preduzeće: SpiceFactory

Projekat: Sava Event Management Platform

Opis projekta: Online platforma za organizaciju i upravljanje događajima

 

Preduzeće: Swiftty

Projekat: SwiftBuild

Opis projekta: Usluga bazirana na cloud tehnologiji koja automatizuje profesionalni proces web razvoja na više platformi

 

Preduzeće: Hyperwelder

Projekat: Hyperwelder

Opis projekta: Platforma zasnovana na virtuelnoj stvarnosti za obučavanje varilaca

 

Preduzeće: Tino Space

Projekat: Tino Space

Opis projekta: Bot tehnologija koja omogućava brendovima da direktno i efikasno komuniciraju sa potrošačima kroz online oglašavanje

 

Preduzeće: 3F Fit Fabricando Faber

Projekat: Motivate to Move (MOTIMOVE)

Opis projekta: Uređaj koji pomaže oporavak mišićne funkcije kod pacijenata u procesu rehabilitacije

 

Preduzeće: Vemid

Projekat: New Forged-Quality Al/Cu Bimetallic Electrical Connectors

Opis projekta: Nova tehnologija koja unapređuje troškovnu efikasnost konektora u energetskoj industriji

 

Preduzeće: Immersive4

Projekat: Immersive4Learning

Opis projekta: Platforma zasnovana na virtuelnoj stvarnosti namenjena kursevima doživotnog učenja

 

Preduzeće: Ralbing

Projekat: Implementation of Computational Intelligence in Foundries In SerbiaICIFS

Opis projekta: Softver za unapređenje efikasnosti procesa livenja u livnicama

 

Preduzeće: CCS Solutions

Projekat: Couch Coach

Opis projekta: Aplikacija za društvene mreže koja omogućava ljubiteljima košarke da u realnom vremenu daju sugestije trenerima za vreme utakmice

 

Preduzeće: SmartResearch

Projekat: SmartBlot

Opis projekta: Uređaj za automatizovanu analizu proteina (western blot) namenjen istraživačima u prirodnim naukama

 

Preduzeća kojima je odobreno finansiranje inovativnih projekata u okviru Programa sufinansiranja inovacija

 

Preduzeće: Uniplast

Projekat: Development of Active Pharmaceutical Packaging

Opis projekta: Antimikrobno pakovanje za primenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji

 

Preduzeće: INGSoftware

Projekat: FamilyPay

Opis projekta: Online usluga za upravljanje brigom o detetu za razdvojene roditelje

 

Preduzeće: LimundoGrad

Projekat: PRUNO – Fraud Detection Tool

Opis projekta: Otkrivanje i sprečavanje prevarnih radnji u e-trgovini

 

Preduzeće: NetSet Global Solutions

Projekat: Cloud-based Digital Citizen Identity

Opis projekta: Bezbedne online usluge za građane u domenu e-uprave

 

Preduzeće: Harder Digital Sova

Projekat: Intensified Day/Night Digital Camera with Image Enhancement

Opis projekta: Kamera za dnevno i noćno snimanje sa visoko sofisticiranim izoštravanjem slike

BREP, licenca za NAV 2009

Odeljak: Oglasi - u toku- 27. Nov 2017
Odluka o dodeli ugovora 0.3 MB
Poziv 0.1 MB
Konkursna dokumentacija 0.4 MB