Fond na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća

Odeljak: Vesti- 18. Maj 2018

Fond zа inovаcionu delаtnost predstaviće se na 62. Međunаrodnom sаjmu tehnike i tehničkih dostignućа, u orgаnizаciji i pod pokroviteljstvom Ministаrstvа prosvete, nаuke i tehnološkog rаzvojа, od 21. do 25. maja na Beogradskom sajmu.

Ovom prilikom, na šandu Fonda predstaviće se i osam kompanija koje su podržane kroz programe. Svoje proizvode i usluge koje razvijaju kroz inovativne projekte predstaviće Vemid, SpiceFactory, Ultimo građevinska hemija, Ralbing, Pygmi Titan, Gecko Solutions, Mainflux Tech i CCS Solutions.

Prvog dana Sajma, 21. maja, sa početkom u 12 časova, tim Fonda za inovacionu delatnost predstaviće programe podrške tehnološkim inovacijama za koje je u toku otvoren javni poziv.

Pod sloganom “Korak u budućnost”, Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je najznačajniji privredni i tehnološki događaj u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, koji ima izuzetan uticaj na budući razvoj industrije u zemlji i regionu. To je tradicionalno mesto susreta i poslovnih kontakata, koje omogućava brojnim izlagačima i posetiocima ispunjenje svojih poslovnih očekivanja.

Dani otvorenih vrata četvrtkom u Fondu

Odeljak: Vesti- 23. Apr 2018

Fond za inovacionu delatnost će tokom trajanja javnog poziva za programe podrške tehnološkim inovacijama za sve zainteresovane podnosioce prijava održati niz info sesija o sadržaju i propozicijama Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija u aprilu i maju ove godine.

Prvi dan otvorenih vrata biće u četvrtak 19. aprila 2018. od 13h do 15h, u prostorijama Fonda (Veljka Dugoševića 54, Naučno-tehnološki park Beograd). Ulaz je slobodan i nije potrebna prijava.

U okviru Programa ranog razvoja Fond dodeljuje bespovratna sredstva do 80.000 evra po projektu, a u okviru Programa sufinansiranja inovacija do 300.000 evra po projektu.

Sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja, koji Srbija sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom. Za 2018. godinu izdvojeno je ukupno 400 miliona dinara.

Rok za podnošenje prijava je 1. jun do 15 časova.

Zatvoren javni poziv za dodelu inovacionih vaučera

Odeljak: Vesti- 20. Apr 2018

Beograd, 20. april 2018. godine – Javni poziv za dodelu inovacionih vaučera zatvoren je usled utroška opredeljenih sredstava u pilot fazi za ovaj vid podrške.

Pozivamo vas da pratite našu internet stranu kako bi se informisali o objavljivanju novog javnog poziva.

Više o inovacionim vaučerima možete videti na linku, a dobitnike inovacionih vaučera na sledećem linku.

Dani otvorenih vrata četvrtkom u Fondu

Odeljak: Vesti- 17. Apr 2018

Fond za inovacionu delatnost će tokom trajanja javnog poziva za programe podrške tehnološkim inovacijama za sve zainteresovane podnosioce prijava održati niz info sesija o sadržaju i propozicijama Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija u aprilu i maju ove godine.

Fond organizuje dan otvorenih vrata u četvrtak 17. maja 2018. od 13h do 15h, u prostorijama Fonda (Veljka Dugoševića 54, Naučno-tehnološki park Beograd).

Ulaz je slobodan i nije potrebna prijava.

U okviru Programa ranog razvoja Fond dodeljuje bespovratna sredstva do 80.000 evra po projektu, a u okviru Programa sufinansiranja inovacija do 300.000 evra po projektu.

Sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja, koji Srbija sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom. Za 2018. godinu izdvojeno je ukupno 400 miliona dinara.

Rok za podnošenje prijava je 1. jun do 15 časova.

Predstavljanje programa podrške tehnološkim inovacija širom Srbije

Odeljak: Vesti- 12. Apr 2018

U toku trajanja javnog poziva za programe podrške tehnološkim inovacijama, Fond za inovacionu delatnost će organizovati prezentaciju svoja dva programa za inovativna mikro, mala i srednja preduzeća – Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija.

Sledi kalendar predstavljanja programa:

2. april Loznica 10:00 Grad Loznica Vuka Karadžića bb, Tršić
5.april Beograd 12:00 NTP Beograd Veljka Dugoševića 54
10. april Beograd 18:00 Startit Centar Savska 5
12. april Beograd 14:00 Francusko-srpska privredna komora Kosovska 10
13. april Novi Sad 13:00 Poslovni inkubator Novi Sad Vojvođanskih brigade 28
17. april Vranje 12:00 Grad Vranje Kralja Milana 1
25. april Beograd 18:00 ICT Hub Kralja Milana 10
25. april Beograd 12:00 Francusko-srpska privredna komora Kosovska 10
25. april Čačak 14.30 Grad Čačak i NTP Čačak Župana Stracimira 2
25. april Beograd 14:00 EU info centar
7. maj Niš 12:00 Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Orlovića Pavla 28a
11. maj Kragujevac 12:00 Razvojni biznis centar Kragujevac i  KG Co-working Trg Topolivaca 4

Otvoren poziv za programe podrške tehnološkim inovacijama: Bespovratna sredstva za inovativna rešenja srpskih preduzeća

Odeljak: Vesti- 02. Apr 2018

Tršić (Loznica) 2. april 2018. godine – Fond za inovacionu delatnost objavio je danas javni poziv za programe podrške tehnološkim inovacijama – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Programi su namenjeni razvoju inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju. Svrha programa je obezbeđivanje direktne finansijske pomoći preduzećima u Srbiji za razvoj inovativnih usluga, procesa i proizvoda sa tržišnim potencijalom u iznosu do 80.000 evra odnosno do 300.000 evra. Ukupan budžet za ova dva programa u 2018. godini iznosi 400 miliona dinara.   

Poziv za dostavljanje prijava inovativnih projekata otvoren je od 2. aprila do 1. juna 2018. godine do 15 časova. Sve detalje o programu i uslovima zainteresovana preduzeća mogu pronaći na internet prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost. Prijave se dostavljaju putem portala Fonda.

Proces odlučivanja o finansiranju projekata je nezavisan, konačnu odluku o finansiranju, na konkurentskoj osnovi, donosi nezavisna međunarodna Ekspertska komisija Fonda. Broj finansiranih projekata zavisi od kvaliteta podnetih prijava i od ukupnih sredstava koja su opredeljena za ova dva programa.

Povodom objavljivanja javnog poziva u Tršiću je održano predstavljanje ova dva programa privrednicima iz ovog okruga. Skup je otvorio Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a prisutnim privrednicima obratili su se i Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ljiljana Nikolić, direktorka Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine. Predstavnici Fonda za inovacionu delatnost na čelu sa direktorom Ivanom Rakonjcem predstavili su programe i uslove za podnošenje prijava za finansiranje inovativnih projekata.

„Danas je u Tršiću više od 50 domaćih kompanija, a to je najbolji pokazatelj da domaći privrednici imaju vredne i inovativne ideje koje imaju značajan tržišni potencijal. U realizaciji njihovih projekata pomoći će im država, sa još većim sredstvima koje smo izdvojili ove godine. Jer, svako naše ulaganje u ovakve inovacione kompanije, znači ne samo bolje prihode za njih, već i nova radna mesta i rast životnog standarda u celoj Srbiji“, izjavio je Nenad Popović, ministra zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnlološkog razvoja Vladimir Popović poručio je da su ti programi idealni za podršku malim i srednjim preduzećima koja nisu imala sredstava za opstanak na tržištu. “Vlada je to prepoznala i upravo iz tog razloga ponudila ovakve projekte za njihov dalji razvoj”, rekao je državni sekretar i najavio obilazak drugih gradova u kojima će biti predstavljeni ovi programi.

„Dosadašnji rezultati pokazuju vidljive pomake u razvoju inovativnog preduzetništva u Srbiji. Naši korisnici sredstava danas su prisutni i konkurentni na svetskom tržištu. Nastojimo da sve više bude takvih uspešnih primera. Zahvaljujući povećanim budžetskim sredstvima, Fond i ove godine nudi podsticaje za izgradnju i jačanje preduzeća zasnovanih na znanju“, rekao je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Podsećamo, u 2017. godini, nakon višegodišnje pauze, Fond je nastavio sa realizacijom programa podrške tehnološkim inovacijama – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Za programe je vladalo veliko interesovanje, o čemu govori podatak da je u odnosu na javni poziv iz 2013. godine za ova dva programa broj prijava bio veći za 66,9%. Rezultat javnog poziva je – podrška za 25 inovativnih projekata u ukupnom iznosu 2,45 miliona evra. O tome koliko su značajna ova dva programa pokazala su finansirana preduzeća u prethodnom periodu, u kojima danas radi više od 480 uglavnom visokovalifikovanih radnika i čiji prihodi su porasli za više od 160 odsto, dok im je izvoz porastao više od devet puta.

Od 2017. godine programi se finansiraju iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i  tehnološkog razvoja kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošnjavanja“ (na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom).

PRIJAVITE SE ZA INOVACIONI VAUČER

Odeljak: Vesti- 20. Mar 2018

Fond za inovacionu delatnost nastavlja sa dodelom inovacionih vaučera

Novi Sad, 20. mart 2018. godine. – Usled velikog interesovanja, Fond za inovacionu delatnost opredelio je dodatna sredstva u iznosu od 30 miliona dinara za dodelu inovacionih vačera. Preduzeća kojima je potrebna usluga naučnoistraživačke organizacije kako bi podigli nivo inovativnosti svojih proizvoda i postali konkurentniji na tržištu mogu da se prijave za dobijanje inovacionog vaučera u vrednosti do 800.000 dinara.

Inovacionim vaučerom pokriva se do 80% ukupnih troškova usluge, odnosno preduzeća su u obavezi da sufinansiraju preostali iznos, uključujući i porez na dodatu vrednost. Jednom podnosiocu prijave u toku ovog javnog poziva mogu biti odobrena najviše dva inovaciona vaučera, u maksimalnom iznosu od 1.200.000 dinara.

Povodom objave nastavka javnog poziva za inovacione vaučere ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, pomoćnikom ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za digitalizaciju u prosveti i nauci Sašom Stojanovićem i direktorom Fonda za inovacionu delatnost Ivanom Rakonjcem, posetio je preduzeće „CarnoMed“ iz Novog Sada korisnika inovacionog vaučera i razgovarao sa njima o značaju inovacionog vaučera za njihovo poslovanje.

Poziv za dostavljanje prijava otvoren je do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstava ne budu utrošena. Vaučeri će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave od strane preduzeća.

Zainteresovana preduzeća mogu se prijaviti za inovacioni vaučer preko portala Fonda, a sve detalje o programu i uslovima nalaze se na internet prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost. Takođe, za dodatne informacije tim Fonda stoji na raposlaganju putem e-mail adrese: ivauceri@inovacionifond.rs.

Podsećamo, do sada Fond za inovacionu delatnost dodelio je 47 inovacionih vaučera za 39 srpskih preduzeća, u ukupnom iznosu od 29,5 miliona dinara.

Inovacioni vaučeri su još jedna servisna usluga u okviru Programa transfera tehnologije Fonda za inovacionu delatnost, čija svrha je da podstakne prenošenje rezultata javnog istraživanja u privatni sektor kako bi se kreirali proizvodi i usluge kojima će se unaprediti srpska privreda.

Dizajn i procedure za implementaciju šeme inovacionih vaučera su pripremljene u okviru projekta „Podrška istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije“ koji se finansira iz IPA sredstava EU za 2013, a njime administrira Svetska banka, dok su sredstva za realizaciju obezbeđena iz budžeta Vlade Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja“ (sporazum o zajmu Republike Srbije sa Svetskom bankom).

Usluge putničke agencije II-01/2018

Odeljak: Oglasi - u toku- 27. Feb 2018
Konkursna dokumentacija 0.6 MB
Poziv za podnošenje ponuda 0.1 MB
Odluku za dodelu ugovora 0.3 MB
Obaveštenje o zaključenom ugovoru 0.4 MB

 

Usluge evaluacije implementacije Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija i Programa transfera tehnologija

Odeljak: Oglasi - u toku- 23. Feb 2018
Usluge evaluacije implementacije Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija i Programa transfera tehnologija 0.2 MB
Usluge evaluacije implementacije Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija i Programa transfera tehnologija – Produžetak 0.2 MB

 

Predstavljen Evropski institute za inovacije i tehnologije (EIT) u Beogradu

Odeljak: Vesti- 07. Feb 2018

Beograd, 6. februar 2018. godine – Sa ciljem podizanja svesti i upoznavanja akademske javnosti i poslovne zajednice sa ulogom i aktivnostima Evropskog instituta za inovacije i tehnologije u Beogradu je organizovan skup pod nazivom „EIT Awareness Day in Serbia“.

Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije je inicijativa Evropske unije čiji je cilj da kroz promovisanje i jačanje saradnje između privrednih društava, obrazovnih institucija i naučno-istraživačkih organizacija doprinese konkurentnosti Evrope i njenom održivom ekonomskom razvoju. Jedan od zadataka Evropskog instituta jeste da podrži, podstakne i unapredi saradnju nauke i privrede, kako bi zajedno razvijali  inovativne proizvode i usluge.

Skup su otvorili visoki predstavnici Vlade Republike Srbije, a zatim su predstavljene aktivnosti u okviru pojedinačnih Zajednica znanja i inovacija.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je na otvaranju skupa istakao da naša zemlja ima inovacioni potencijal i može da postane regionalni lider u tom procesu, čime bi značajno doprinela razvoju novih inovativnih proizvoda i tehnologija u Evropi. On je ukazao na to Evropski institut za inovacije i tehnologije, povezujući u svom radu poslovanje, obrazovanje i istraživanje, stvara dinamična međunarodna partnerstva poznata kao „Zajednice znanja i inovacija“.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je današnji skup u Privrednoj komori Srbije važan za saradnju nauke, privrede i inovacione sredine i dodao da je država iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama. Istako je da je u 2018. godini za tri puta povećan budžet Fonda za inovacionu delatnost, kao i da će zajedno sa novcem koje će biti na raspolaganju njegovom kabinetu sredstva biti ukupno povećana pet puta za razvoj inovacija.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac je izjavio da su prva sredstva za podršku inovacija u Srbiji upravo došla iz evropskih predpristupnih fondova i da je dobro što se ta podrška iz godine u godinu uvećava. Rakonjac je pozvao sve prisutne da iskoriste priliku da aktivno učestvuju kako bi pronašli mogućnosti za dalju saradnju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je porasla svest o značaju inovacija, obrazovanja i istraživanja za podizanje konkurentnosti, održivi razvoj i pametan rast svih segementa srpske ekonomije, ali i da su rastuće potrebe za finansijskom podrškom realizaciji inovacionog potencijala, inovativnih ideja i projekata.

Direktor EIT-a Martin Kern predstavio je aktivnosti ovog instituta i ukazao na mogućnosti saradnje koje Institut pruža.

„EIT Awareness Day in Serbia“ organizovali su Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije (EIT), u saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost i Privrednom komorom Srbije.

Više informacije o EIT-u: eit.europa.eu