2015 Nabavka usluga putničke agencije

Odeljak: Oglasi - u toku- 30. Mar 2015
Konkursna dokumentacija turisticka agencija 0.6 MB
Poziv za podnosenje ponuda 0.1 MB
Informacije i pojasnjena 0.1 MB
Obavestenje o produzenju roka za podnosenje ponuda – turisticka agencija 0.4 MB
Izmena i dopuna konkursne dokumentacije – turisticka agencija 0.6 MB
Obaveštenje o zaključenom ugovoru 0.1 MB

Fond za inovacionu delatnost zajedno sa kompanijama koje finansira predstavio rezultate Projekta podrške inovacijama u Srbiji visokim zvaničnicima delegаcije Svetske bаnke

Odeljak: Vesti- 26. Mar 2015

Beogrаd 25. mart 2015. godine - Delegаcijа Svetske bаnke nа čelu sа Anаbelom Gonzаlez, Direktorkom sektorа zа trgovinu i konkurentnost Svetske bаnke u Vаšingtonu, posetilа je Fond zа inovаcionu delаtnost, zajedno sa visokim zvаničnicima Vlаde Republike Srbije na čelu sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom držаvne uprаve i lokаlne sаmouprаve Kori Udovički, resornim ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanom Verbićem i predstavnicima Delegаcije Evropske unije u Republici Srbiji.

Predstavnici 13 kompanija su zvaničnicima kroz demonstrаciju predstаvili postignute rezultate projekata koji su finаnsirаni u okviru progrаmа finаnsirаnjа Fondа zа inovаcionu delаtnost. Danas su svoj uspeh predstavile kompanije: Coprix Media, Ekofungi, mBrainTrain, Eipix Entertainment, Eon Plus, Еuro Heat, NovelIC, Aggios Europe, Spik Briket, Projektinženjering Tim, Visoki Vakuum, Techno Naiss Group i Srma-Zip.

Ovom prilikom, Fond za inovacionu delatnost je još jednom potvrdio koliko je važna  podrškа inovаcijаmа i inovаtivnim kompаnijаmа u Srbiji, i kroz prezentaciju rezultata ostvarenih u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji pokazao da u Srbiji postoje inovacije sa značajnim potencijalom.

Zаhvаljujući ovom Projektu koji se sprovodi u sаrаdnji sа Svetskom bаnkom, а  finаnsirа iz sredstаvа pretpristupne pomoći Evropske unije (IPA) u vrednosti od 8.4 milionа evrа, do sаdа je uloženo 6 milionа evrа u kompаnije za razvoj inovativnih projekata širom Srbije.

Fond za inovacionu delatnost na Sajmu “EU i Srbija na delu”

Odeljak: Vesti- 18. Mar 2015


Beograd 17. mart 2015. godine
– Fond za inovacionu delatnost učestvovao je na Sajmu projekata koje finansira Evropska unija  -“EU i Srbija na delu”, održanog  u prostoru Mixer House-a u Beogradu. Sajam je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Informacionim centrom EU.

Na štandu pod nazivom „Konkurentnost i inovativnost“ Fond je uz podršku predstavnika Delegacije EU, Svetske banke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a zajedno sa predstavnicima kompanija Coprix Media i mBrainTrain predstavio postignute rezultate Projekta podrške inovacijama u Srbiji. Ovaj projekat, finansiran od strane Evropske unije iz pretpristupnih fondova IPA, Fond za inovacionu delatnost sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

Događaj je bio namenjen medijima i novinarima, a u cilju boljeg informisanja i upoznavanja sa projektima koji su realizovani u saradnji sa institucijama Republike Srbije kroz donacije EU.

Kroz demonstraciju svojih projekata kompanije su prisutnim zvanicama predstavile svoje inovativne proizvode i usluge koje su uspešno realizovali kroz Programe finansiranja Fonda za inovacionu delatnost, i još jednom pokazale da u Srbiji postoje inovacije sa značajnim potencijalom.

Od 2000. do danas EU je uložila 2,87 milijarde pomoći u Srbiji, a ovo je prvi put da se na jednom mestu predstave najuspešniji projekti.

Rezultati Projekta podrške inovacijama u Srbiji predstavljeni na Univerzitetu Malte

Odeljak: Vesti- 18. Mar 2015

Malta, 12. mart 2015. godine – Projekat podrške inovacijama u Srbiji ocenjen je od strane Evropske Komisije kao jedan od uspešnih projekata finansiranih kroz predpristupne fondove Evropske unije (IPA). U skladu sa tom ocenom, Fond za inovacionu delatnost dobio je poziv da predstavi rezultate i iskustvo vezano za implementaciju Projekta podrške inovacijama u Srbiji na događaju „Uloga EU na Zapadnom Balkanu”, koji je organizovan od strane Centra za Evropsku dokumentaciju Univerziteta na Malti. Fond je na ovom skupu predstavljala Natalija Sandić, samostalni stručni savetnik Fonda za inovacionu delatnost. Učesnici događaja su pokazali veliko interesovanje za tok Projekta i želju za nastavak saradnje.

Održana još jedna “Startup Sauna” u Beogradu

Odeljak: Vesti- 17. Mar 2015

Beograd, 16. mart 2015. godine – Fond za inovacionu delatnost zajedno sa Kraljevskim savetom za preduzetništvo organizovao je posetu finskog akceleratora “Startup Sauna” u Kraljevskom dvoru, gde su  domaće start-up kompanije imale priliku da se predstave i da učestvuju u “jedan na jedan” mentorskim sesijama.

Startup Sauna je jedan od najpoznatijih skandinavskih akceleratora, koji povezuje start-up kompanije iz severne i istočne Evrope i Rusije. Kroz njihov program do sada je prošlo 145 kompanija, koje su prikupile više od 40 miliona dolara finansiranja, a jedna od njih je i kompanija COFA Games koja je u Helsinkiju radila na usavršavanju svoje igre Awakening of Heroes. Projekat “Awakening of Heroes” finansira se od strane Fonda za inovacionu delatnost kroz Program ranog razvoja.

Na ovom događaju kompanije dobijaju povratnu informaciju vezano za njihovu poslovnu ideju i način predstavljanja iste, savete iskusnih preduzetnika i investitora, kao i priliku da se povežu sa drugim start-up kompanijama i međunarodnim mentorima. Pored povratne informacije i procene poslovnog modela, najbolje start-up kompanije imale su mogućnost da budu izabrane za program ovog akceleratora, koji uključuje petonedeljni boravak u Helsinkiju i pristup jednom od najvećih start-up događaja u Evropi – Slush, na kome je prošle godine učestvovalo 1.200 startapa iz 70 zemalja, 300 investitora i 100 fondova rizičnog kapitala. Takođe učešće kompanija na ovom događaju otvara dalje mogućnost za posetu Silikonskoj dolini.

Pobednici ovogodišnje Startup Saune u Beogradu su sledeći timovi: mBrainTrain, Gaming Battle Ground i Vandalert.

Tim iz kompanije Advanced Security Technologies DOO je učestovao u pičing takmičenju Startup Saune i predstavio Vandalert, uslugu detekcije i ranog javljanja sajber-vandalizma, koja je razvijena zahvaljujući  programima Fonda za inovacionu delatnost.

„Mi smo sada u trenutku kada imamo novi ureađaj koji treba da plasiramo na tržište korisnika. Ono što nam je trenutno neophodno je kratak trening i što više saveta da bismo to uradili na najbolji način. U tom smislu bi Startup Sauna mogla značajno da doprinese.“, rekao je Bogdan Mijović, kompanija mBrainTrain.

Startup Sauna ponovo u Beogradu

Odeljak: Vesti- 04. Mar 2015

Obaveštavamo Vas da se i ove godine organizuje “Startup Sauna” u Beogradu, u ponedeljak 16. marta 2015. godine na Kraljevskom dvoru.

Finski akcelerator po drugi put dolazi u Beograd u organizaciji Fonda za inovacionu delatnost i Kraljevskog saveta za preduzetništvo, kako bi se sastali sa srpskim start-up kompanijama.

Pozivamo Vas da se prijavite ovde do srede 11. marta 2015. godine.

Za sve dodatne informacije, kontaktirajte nas na mail adresu: minigrants@innovationfund.rs

Regionalna saradnja sa makedonskim Fondom za inovacije i tehnološki razvoj

Odeljak: Vesti- 04. Mar 2015

Skoplje, 2. mart 2015. godine – Predstavnici Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije zajedno sa predstavnicima kompanija mBrainTrain iz Beograda i Sentronis iz Niša, učestvovali su na dogаđаju Fondа zа inovаcije i tehnološki rаzvoj Makedonije, pod nazivom “Mogućnosti zа finаnsirаnje inovаtivnih projekаtа start-up i spin-off kompаnija.” Na manifestaciji povodom predstavljanja uslova prvog konkursa za finansiranje start-up i spin-off kompanijama Fonda za inovacije i tehnološki razvoj Makedonije, naši predstavnici su imali priliku da sa prisutnima podele iskustvo stečeno kroz Projekat podrške inovacijama u Srbiji, koji sprovodi Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije.

Direktorka Fonda za inovаcije i tehnološki rаzvoj, Jаsminа Popovskа predstavila je detalje i kriterijume prvog poziva za prijavljivanje inovativnih projekata za mikro, mаla i srednja preduzećа. Prezentаciju na temu uspeha u komercijalizaciji inovacija održao je i dr Petаr Mogjuroshi, ekspert u oblаsti menаdžmentа inovаcijа, sаrаdnje između industrije i istrаživаnjа, i trаnsfer tehnologijа.

Predstavnica Fonda za inovacionu delatnost Natalija Sandić, održala je prezentaciju na temu postignutih rezultata Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije i stečenog iskustva kroz Programe finanisranja Fonda, ohrabrivši potencijalne aplikante pozitnivnim primerima, da prijave svoje predloge projekata i iskoriste finаnsijsku podršku Fonda za inovacije i tehnološki razvoj Makedonije.

“Uz podršku Programa ranog razvoja Fonda za inovacinu delatnost uspeli smo dа rаzvijemo svoju ideju u biznis, koja već daje prihode i poziciju nа međunаrodnom tržištu.”, rekаo je Ivаn Gligorijević, suosnivаč kompаnije mBrаinTrаin. Mаrjаn Blаgojević, direktor komapnije Sentronis, kao pozitivan primer uspešne spin-off komapnije, predstavio je prisutnima projekat koji je kroz Program sufinansiranja inovacija uspeo da sa timom stručnjaka komercijalizuje i plasira na svetsko tržište.

Događaju je prisustvovalo preko 100 zvanica, predstavnici univerzitetske zajednice Makedonije,  predstavnici zainteresovanih kompanija, Privredne komore i medija.

Idealno rešenje kompanije BSK za jedinstven način branja voća

Odeljak: Vesti- 23. Feb 2015

Kompanija BSK d.o.o. iz Obrenovca konstruisala je vazdušni berač jagodičastog voća „KOKAN 500S“, koji značajno unapređuje tehnologiju poljoprivrednih mašina u oblasti branja jagodastog voća i doprinosi smanjenju troškova pri proizvodnji voća. Vazdušni berač „KOKAN 500S“, je potpuno domaći proizvod, namenjen za branje plantažnih zasada maline, kupine, borovnice i ribizle. Projektovanje, razvoj, izrada, montaža i validacija na terenu kao  i ispitvanje su realizovani uz pomoć stručnih lica i institucija u Republici Srbiji. Koristeći pulsirajući vazduh za otresanje voća sa rodnih grana biljke, vazdušni berač čuva biljku od fizičkog oštećenja, pomaže u zaštiti biljke od bolesti, čime se dobija kvalitetniji i jeftiniji plod.

Cilj projekta „Air Berry Harvester“, koji je finansiran kroz Program sufinansiranja inovacija Fonda za inovacionu delatnost, je da na osnovu postojećeg (patentiranog) prototipa „KOKAN 500S“ razvije serijski (komercijalni) prototip vazdušnog berača koji će biti patentiran na globalnom nivou. Na ovaj način kompanija BSK d.o.o. želi samostalno da osvoji lokalno-regionalno tržište, kao i da izađe na svetsko tržište uz adekvatnu marketinško-finansijsko-tehničku podršku potencijalnih poslovnih partnera kako bi vazdušni berač „KOKAN 500S“ postao proizvod broj 1. u branju jagodastog voća.

Traktorom vučeni samopogonski vazdušni berač jagodastog voća „KOKAN 500S“ uspešno je primenjen na više vrsta i sorti jagodastog voća: malina, kupina, borovnica i ribizla na različitim lokacijama u Srbiji i svetu. Idealno rešenje kompanije BSK d.o.o., sa vazdušnim beračem „KOKAN 500S“, uklanja glavne probleme koji su prisutni u ručnom i mehaničkom branju voća, tehnologijom koju koristi konkurencija.

Vazdušni berač „KOKAN 500S“ koristi snagu vazdušnih struja da otkine plodove od bilјke, prečisti ih od suvog lišća i grančica, i smesti u gajbice za odlaganje voća. Poseduje dizel motor za pouzdano pokretanje svih mehanizama na beraču. Jednostavnim regulisanjem brzine i broja pulsacija vazduha beru se različite vrste i sorte jagodastog voća. Procenat ubranog voća je 95%, procenat rasutog voća 2%, a pored ovoga nisu evidentirana oštećenja na biljci i plodu.

Model „KOKAN 500S“ koji je razvijen u okviru projekta Air Berry Harvester osvojio je  Veliku zlatnu medalju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2014. godine.

Postojali su pokušaji razvoja tehnologije vazdušnog branja u svetu u čemu su najdalje otišle američke i argentinske kompanije. Međutim, niko nije uspeo da „spakuje“ tehnologiju u komercijalni proizvod dostupan širem tržištu po pristupačnoj ceni. Trendovi u branju jagodastog voća se u celom svetu pomeraju prema mahanizovanom branju usled sve skuplje radne snage berača, nedostka radne snage, ukrupnjavanjem plantaža, globalizacijom i sve većom konkurentnošću, kao i novim, visokim standardima bezbednosti i kvalitata hrane ciljnih tržišta.

Potencijalno tržišta kompanije BSK d.o.o. sa vazdušnim beračem „KOKAN 500S“  su region Balkana, zemlje Evrope i zemlje Severne Amerike. Potencijalni kupci su veći individualni uzgajivači (proizvođači koji imaju više od 5 hektara pod zasadima ovog voća), voćarska udruženja kao i prerađivači voća (hladnjače) sa sopstvenim zasadima.

„Za naš berač su zainteresovani kupci iz Južne Amerike, Argentine i Čilea. Postoji veliko interesovanje vlasnika plantaža koji koriste ’’ručno branje’’ za kupovinu našeg vazdušnog berača. Značajno niža cena od mehaničkih berača udružene sa prednostima koje daje vazdušni berač predstavlja veliki motiv ovih proizvođača za njegovu nabavku.“, rekao je Marko Kokanović, Generalni direktor BSK.

“Brides2bride” menja svet venčanja

Odeljak: Vesti- 09. Feb 2015

ICT start-up “365ads“ kroz Projekat “Brides2bride”razvija platformu za planiranje venčanja gde bivše mlade pomažu u organizaciji venčanja budućim mladama. Koristeći ovu platformu, budućim mladama neće više biti potrebno nekoliko excel tabela, desetine otvorenih tabova sa raznim savetima, stresna pretraga po prenatrpanim adresarima, konfuzija u komunikaciji sa firmama koje učestvuju u organizaciji. Sve je svedeno na jedno mesto.

Industrija venčanja je jedna od najvećih industrija na svetu. Po statistikama, vrednost tržišta je preko sto milijardi dolara godišnje sa tendencijom rasta. Za razliku od drugih oblasti, tehnologija tek sada lagano ulazi u ovu industriju. Čak je i broj dostupnih aplikacija mali. Cilj kompanije 365ads je da na velika vrata unese nove tehnologije u ovu industriju – platformu za organizaciju venčanja, pametnu narukvicu, virtuelnu realnost za pomoć pri organizaciji venčanja.

“Tempo razvoja novih tehnologija čini se brži nego ikada. Upravo ogroman potencijal industrije nam daje neophodan entuzijazam za dalji rad i razvoj još inovativnije tehnologije. Verujemo da izuzetno koristan i lako upotrebljiv softver koji razvijamo može biti od neprocenjive pomoći budućim mladama ma gde se nalazile. Neizmerno smo zahvalni Fondu za inovacionu delatnost koji nam je omogućio da razvijemo našu platformu “Brides2bride”, sastavimo svoj tim snova i fokusirano radimo na tehnologiji koja će promeniti svet venčanja.”, rekao je Nikola Vučićević, direktor kompanije 365ads.

Kompanija je trenutno u zatvorenoj beta fazi i testira platformu sa manjim brojem korisnika, kao i u procesu pripreme aplikacije za patent. U narednim nedeljama taj broj će se povećati nakon čega sledi lansiranje i početak rada. Očekivani rok je kraj februara.

Ukoliko ostvare planirano, ovaj mladi tim promeniće način na koji su se venčanja do sada organizovala. Upravo rad na venčanjima ih je naučio da uvek morate imati plan A, B i C. Sva tri plana/proizvoda potencijalno mogu promeniti ovu industriju. Postojeći proizvodi i aplikacije uglavnom su kopija prethodnih sa vizuelnim unapređenjima.  Međutim kompanija “365ads“ ima drugačiji pristup, drugačije poslovne modele i koncept. Venčanja su oblast gde se sve gradi i zadržava decenijama, vekovima te je svaka promena u početku teško prihvatljiva.

PROJEKAT PODRŠKE ISTRAŽIVANJIMA, INOVACIJAMA I TRANSFERU TEHNOLOGIJA U SRBIJI

Odeljak: Vesti- 02. Feb 2015

ISTRAŽIVANJA I INOVACIJE U CILJU JAČANJA SRPSKE EKONOMIJE

Beograd, 2. februar 2015. godine - Projekat podrške istraživanjima, inovacijama i transferu tehnologija u Srbiji je danas pokrenut u znamenitom sedištu Srpske akademije nauka i umetnosti. Prisutnima su se obratili g-din Srđan Verbić, Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, NJ. E. Majkl Devenport, Šef Delegacije EU u Srbiji i g-din Toni Verheijen, Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Zajednički projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropske unije će do juna 2018. godine biti finansiran u iznosu od €2.5 miliona evra kroz Instrument za pretpristupnu pomoć Evropske unije, a projektom će upravljati Svetska banka. Projekat predstavlja nadogradnju na uspehe postignute kroz tekući Projekat podrške inovacijama u Srbiji, koji finansira EU, a koji je pomogao u osnivanju Fonda za inovacionu delatnost Srbije. Uz korišćenje grantova u vrednosti od 8.4 miliona evra, Fond za inovacionu delatnost je uspešno podržao 53 inovativne start-ap i tehnološki intenzivne kompanije u periodu od 2011. do 2014. godine.

Novi Projekat podrške istraživanjima, inovacijama i transferu tehnologija će pomoći Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fondu za inovacione delatnosti u daljem jačanju istraživanja, razvoja i inovacija u Srbiji, kao i u pilotiranju sistema za transfer tehnologija radi podsticanja ekonomije zasnovane na znanju.

Stručnjaci Svetske banke će podržati Ministarstvo u izradi nacionalne Strategije za istraživanja i razvoj i inovacije, Infrastrukturne mape puta za istraživanja i razvoj i Akcionog plana. Glavni cilj nove strategije je preusmeravanje sa kvantiteta ka kvalitetnijim rezultatima istraživanja.  Buduće politike u oblasti inovacija i istraživanja treba da budu integrisane, zasnovane na dokazima i treba da uzimaju u obzir postojeće i potencijalne resurse srpske istraživačke zajednice i novonastale potrebe poslovnih zajednica u Srbiji i inostranstvu.

Drugi cilj projekta je uspostavljanje Centra za transfer tehnologija u Fondu za inovacionu delatnost koji će predstavljati nastavak prethodno uloženih napora u izgradnju kapaciteta, finansiranih od strane EU i drugih donatorskih programa.  Centar za transfer tehnologija će angažovati međunarodne eksperte kako bi pomogli istraživačkim institutima u Srbiji da komercijalizuju svoje ideje u saradnji sa kancelarijama za transfer tehnologija u Srbiji.

Konačno, projekat će takođe podržati izradu nove šeme grantova radi jačanja saradnje između industrije i istraživačkih organizacija u Srbiji u oblasti istraživanja i razvoja. Svetska banka će olakšati proces konsultacija sa industrijom za potrebe izrade nove šeme grantova. Fond za inovacionu delatnost će raditi na implementaciji šeme grantova za saradnju, a početak ovog programa se očekuje tokom 2015. godine. Grantove će finansirati EU i Vlada Srbije sa dodatnih 4.4 miliona evra.

Na kraju, kao što su naglasili predstavnici Delegacije EU, Ministarstva i Svetske banke, ove projektne aktivnosti su usmerene ka jačanju međunarodnog pozicioniranja srpske privrede kroz preusmeravanje srpskog istraživačkog tela ka potrebama industrije u zemlji i inostranstvu i učiniće istraživački sektor konkurentnijim na evropskom i međunarodnom tržištu, što bi dugoročno trebalo da dovede do otvaranja radnih mesta i ekonomske konkurentnosti.