OrganicNet predstavlja Srbiju na godišnjoj smotri startapa u Finskoj Slush 2016

Odeljak: Vesti- 18. Nov 2016

Beograd, 17. novembar 2016 – OrganicNet je ovogodišnji predstavnik Srbije na jednom od najvećih evropskih skupova posvećenih inovacijama – Konferenciji Slush u Finskoj od 30. novembra do 1. decembra.

OrganicNet (https://www.organicnet.co/) je onlajn platforma koja povezuje proizvođače organske hrane i one koji žele da žive i da se hrane zdravo, podrška je organskom pokretu i promoviše i podržava vrednosti i principe organske proizvodnje.

Ova novosadska kompanija jedan je od 13 startapa koji su ovog leta učestvovali u lokalnom takmičenju za Slush 2016, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Finske i Fonda za inovacionu delatnost iz Beograda. Takmičenje, koje se održava drugu godinu zaredom, nudi domaćim startapima priliku da predstave svoje inovacije domaćim i međunarodnim mentorima i kvalifikuju se za učešće na Konferenciji u Helsinkiju.

Nagrađuju se održive društvene inovacije koje doprinose poboljšanju kvaliteta života i zaštiti životne sredine, a pobednici dobijaju obuku iz razvoja poslovanja i priliku da nastupe pred kolegama iz celog sveta i investitorima – u okviru Impakt akceleratora i na Konferenciji. Troje finalista – OrganicNet, SEEZER i CWool Box – prošlo je dodatnu procenu stručnjaka iz Helsinkija, nakon čega je izabran pobednik.

„Kao startapu u fazi razvoja, odlazak u Helsinki nam je višestruko značajan. Ovo je izuzetna prilika da dobijemo korisne savete kako da dalje razvijamo svoj proizvod kao i isprobane strategije za širenje na druga tržišta. Prilika da svoje rešenje predstavimo širokoj publici koja prepoznaje važnost naše platforme i zdravog načina života jedinstvena je, i ovim smo korak do ispunjenja naše misije. Naš cilj je da se povežemo sa svima koji podržavaju razvoj organskog pokreta i promovišu i podržavaju vrednosti i principe organske proizvodnje“, kaže Dragana Grbić iz OrganicNet.

Dvodnevna godišnja konferencija Slush prošle godine je okupila 15 000 posetilaca, a milion ljudi ju je pratilo u živim prenosima preko interneta. Učestovalo je gotovo 2000 startapa i 800 investitora iz više od 100 zemalja, a o događaju je izveštavalo 700 novinara.

„Potražnja za inovacijama i startapima u celom svetu raste, a time i Konferencija Slush dobija na značaju. Ona je već prerasla granice Finske i postala je regionalna, skandinavska manifestacija. Za Srbiju je veoma važno da bude deo evropske inovacione zajednice na putu ka Evropskoj uniji. Drago mi je da, zajedno sa Fondom za inovacionu delatnost, u tome možemo da budemo od pomoći“, kaže Perti Ikonen, ambasador Finske u Beogradu, na prijemu održanom sinoć u čast pobednika.

Srbija je jedna od zemalja u kojima je septembra ove godine održano lokalno takmičenje za Slush. Pobednik prvog lokalnog takmičenja 2015. godine bila je niška digitalna kreativna agencija Neopix sa igricom They Mean Well.

“Kao partner Ministartstva spoljnih poslova Finske u organizaciji domaćih takmičenja za Slush, mi ćemo nastaviti da i na ovaj način podstičemo startape iz Srbije da predstavljaju i testiraju svoje ideje, i dobiju priliku da se oprobaju u velikom svetu konkurencije i investitora koji ih čeka. Inovativni startapi poput OrganicNeta važni su učesnici u inovacionom ekosistemu koji gradimo u Srbiji”, kaže Ivan Rakonjac, v.d. direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Video prezentaciju OrganicNet: https://www.youtube.com/watch?v=I1-8uhC8KRo

Više o Slush 2016: http://www.slush.org/ , https://www.youtube.com/watch?v=r_CpNaCvaoc

OrganicNet predstavlja Srbiju na Slush 2016

Odeljak: Vesti- 26. Okt 2016

Novosadska kompanija OrganicNet pobednik je ovogodišnjeg lokalnog takmičenja Slush sa svojim projektom onlajn pijace organske hrane. OrganicNet je drugi srpski startap koji će učestvovati na međunarodnoj smotri inovativnih kompanija u Helsinkiju, decembra ove godine.

OrganicNet je onlajn platforma koja povezuje proizvođače organske hrane i one koji žele da žive i da se hrane zdravo, podrška je organskom pokretu i promoviše i podržava vrednosti i principe organske proizvodnje.

Ukupno 13 mladih kompanija predstavilo je na takmičenju svoje projekte, a troje finalista – OrganicNet, SEEZER i CWool Box – prošlo je dodatnu procenu stručnjaka iz Helsinkija, nakon čega je izabran pobednik.

Kvalifikacije za godišnju konferenciju drugi put za redom organizuje Fond za inovacionu delatnost, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Finske. Time se mladim domaćim kompanijama omogućava da predstave svoje ideje iz oblasti društvenih inovacija i dobiju priliku da učestvuju na međunarodnom skupu inovativnih startapa u Finskoj.

Nagrađuju se održive društvene inovacije koje doprinose poboljšanju kvaliteta života i zaštiti životne sredine, a pobednici dobijaju dodatnu obuku iz razvoja poslovanja i nastup pred kolegama iz celog sveta i investitorima – u okviru Akceleratora i na uglednoj godišnjoj konferenciji Slush.

Srbija je jedna od 20 zemalja sveta u kojima je septembra ove godine održano lokalno takmičenje za Slush.  Pobednik prvog lokalnog takmičenja 2015. godine bila je niška digitalna kreativna agencija Neopix sa igricom They Mean Well.

Nagrada novom proizvodu mBrainTrain

Odeljak: Vesti- 14. Okt 2016

Jedan od tri nagrađena projekta na nedavno održanoj konferenciji startapa proistekao je iz tehnologije razvijene zahvaljujući podršci Fonda za inovacionu delatnost.

Proizvod Brawas kompanije mBrainTrain ostvario je mogućnost ulaganja od EUR 650 000 kao jedan od tri pobednika u kategoriji inovacija na takmičenju Catch 2016, održanom krajem septembra u Beogradu. Na ovoj konferenciji najboljim startap projektima iz Srbije dodeljena su sredstva u iznosu od gotovo pet miliona evra, koje su obezbedili vodeći investitori nemačke privrede.

Kompanija mBrainTrain je 2012. godine dobila sredstva iz projekta Podrške inovacijama u Srbiji u okviru Programa ranog razvoja. Tim sredstvima mBrainTrain je razvio Smarting, uređaj koji meri moždane aktivnosti.

Smarting je i dalje osnovni proizvod Kompanije, a od drugih elektroencefalografa (EEG), uređaja kojima se prati moždana aktivnost, razlikuje se po tome što je mobilan, odnosno bežično uvezan sa telefonom putem blututa. Ovo omogućava merenja u svakodnevnom okruženju, a ne samo u labratorijama kao što je do sada bio slučaj. Smarting je do sada prodat u 15 zemalja sveta, mahom tržištima zapadne Evrope, SAD i Kanade u svrhe naučnog istraživanja.

Brawas se oslanja na tehnologiju razvijenu za Smarting. Reč je o muzičkim slušalicama koje će se oslanjati na EEG tehnologiju i pomoću elektroda na delu glave iza uha prepoznavati moždano stanje korisnika, a zatim u skladu sa tim davati odgovarajuću muzičku preporuku.

Kompanija je već napravila prototip proizvoda, ali predstoji dodatni tehnički i dizajnerski razvoj. U toku su i ispitivanja uticaja različitih vrsta muzike na mozak, kako bi uređaj bio što precizniji.

Više o mBrainTrain-u možete naći ovde.

Nova radionica posvećena Programu saradnje nauke i privrede

Odeljak: Vesti- 05. Sep 2016

Beograd, 5. septembar 2016. – Nove radionice o Programu saradnje nauke i privrede biće održane u sredu 7. septembra u Privrednoj komori Srbije sa početkom  u 14.15h, u četvrtak 8. septembra od 13h do 15h u prostorijama Fonda, u Naučno-tehnološkom parku “Beograd” i u petak 9. septembra od 11h u Regionalnoj privrednoj komori Pančevo. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme svake sledeće radionice biće objavljeni na sajtu Fonda.

Zainteresovani se o detaljima Programa mogu obavestiti i slanjem pitanja na cgs@inovacionifond.rs, ili se mogu javiti Fondu na broj 011 6555 696 svakog radnog dana od 8.30 do 15.30h.

Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju ga Evropska unija, u iznosu od 2,4 miliona evra, i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra. Osmišljen je uz tehničku pomoć Svetske banke, takođe iz sredstava Evropske unije.

Svrha Programa je podsticanje saradnje između privatnih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se kroz zajedničke razvojne projekte stvorili inovativni proizvodi, usluge i tehnologije sa tržišnom primenom. U okviru ovog programa, Fond će obezbediti bespovratna sredstva u iznosu do 300 000 evra po projektu.

Održano drugo po redu Slush takmičenje za inovativne startape u Beogradu

Odeljak: Vesti- 02. Sep 2016

U Beogradu, u Fondu za inovacionu delatnost je uz podršku Ambasade Finske po drugi put 1. septembra 2016. godine održano lokalno Slush takmičenje. Startap kompanije su imale priliku da predstave svoje ideje u oblasti društvenih inovacija i kvalifikuju se za Slush konferenciju i program IMPACT Akceleratora.

Od ukupno 13 timova koji su predstavili svoje inovacije, mentori su nakon prezentacija i jedan na jedan sesija sa timovima, odabrali top 3 tima koja su se kvalifikovala za sledeći krug takmičenja.

Sledeći krug takmičenja podrazumeva da timovi koji su ušli u top 3 pošalju svoj pitch Slush timu u Helsinkiju, koji će odabrati pobednika. Pobednik lokalnog takmičenja će imati priliku da učestvuje na međunarodnoj Slush konferenciji 2016 i bude deo Slush Impact Akceleratora.

Tri tima koji su ušli u finale su: OrganicNet, SEEZER i CWool Box.

Nova radionica posvećena Programu saradnje nauke i privrede

Odeljak: Vesti- 31. Avg 2016

Beograd, 31. avgust 2016. – Nova radionica o Programu saradnje nauke i privrede biće održana u petak 02. septembra od 13h do 15h u prostorijama Fonda, u Naučno-tehnološkom parku “Beograd”, Veljka Dugoševića 54. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme svake sledeće radionice biće objavljeni na sajtu Fonda.

Zainteresovani se o detaljima Programa mogu obavestiti i slanjem pitanja na cgs@inovacionifond.rs, ili se mogu javiti Fondu na broj 011 6555 696 svakog radnog dana od 8.30 do 15.30h.

Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju ga Evropska unija, u iznosu od 2,4 miliona evra, i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra. Osmišljen je uz tehničku pomoć Svetske banke, takođe iz sredstava Evropske unije.

Svrha Programa je podsticanje saradnje između privatnih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se kroz zajedničke razvojne projekte stvorili inovativni proizvodi, usluge i tehnologije sa tržišnom primenom. U okviru ovog programa, Fond će obezbediti bespovratna sredstva u iznosu do 300 000 evra po projektu.

Nova radionica posvećena Programu saradnje nauke i privrede

Odeljak: Vesti- 15. Avg 2016

Beograd, 16. avgust 2016. – Nova radionica o Programu saradnje nauke i privrede biće održana u četvrtak 18. avgusta od 13h do 15h u prostorijama Fonda, u Naučno-tehnološkom parku “Beograd”, Veljka Dugoševića 54. Ulaz je slobodan. Takođe, Fond će u petak, 19.08.2016. od 10 do 12h organizovati radionicu u Nišu, u prostorijama Regionalne privredne komore Niš, adresa Dobrička 2, velika sala.

Datum i vreme svake sledeće radionice biće objavljeni na sajtu Fonda.

Zainteresovani se o detaljima Programa mogu obavestiti i slanjem pitanja na cgs@inovacionifond.rs, ili se mogu javiti Fondu na broj 011 6555 696 svakog radnog dana od 8.30 do 15.30h.

Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju ga Evropska unija, u iznosu od 2,4 miliona evra, i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra. Osmišljen je uz tehničku pomoć Svetske banke, takođe iz sredstava Evropske unije.

Svrha Programa je podsticanje saradnje između privatnih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se kroz zajedničke razvojne projekte stvorili inovativni proizvodi, usluge i tehnologije sa tržišnom primenom. U okviru ovog programa, Fond će obezbediti bespovratna sredstva u iznosu do 300 000 evra po projektu.

Nova radionica posvećena Programu saradnje nauke i privrede

Odeljak: Vesti- 09. Avg 2016

Beograd, 09. avgust 2016. – Nova radionica o Programu saradnje nauke i privrede biće održana u četvrtak 11. avgusta od 13h do 15h u prostorijama Fonda, u Naučno-tehnološkom parku “Beograd”, Veljka Dugoševića 54. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme svake sledeće radionice biće objavljeni na sajtu Fonda.

Zainteresovani se o detaljima Programa mogu obavestiti i slanjem pitanja na cgs@inovacionifond.rs, ili se mogu javiti Fondu na broj 011 6555 696 svakog radnog dana od 8.30 do 15.30h.

Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju ga Evropska unija, u iznosu od 2,4 miliona evra, i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra. Osmišljen je uz tehničku pomoć Svetske banke, takođe iz sredstava Evropske unije.

Svrha Programa je podsticanje saradnje između privatnih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se kroz zajedničke razvojne projekte stvorili inovativni proizvodi, usluge i tehnologije sa tržišnom primenom. U okviru ovog programa, Fond će obezbediti bespovratna sredstva u iznosu do 300 000 evra po projektu.

Libijski državni inovacioni fond u poseti Fondu

Odeljak: Vesti- 08. Avg 2016

Beograd, 2. avgust 2016. -  Biomaterijali i regenerativna medicina, menadžment u oblasti inovacija, i saradnja naučno-istraživačkog sektora i privrede oblasti su rada Libijske orzanizacije za istraživanja, nauku i tehnologiju Lastar, čiji su predstavnici danas posetili Fond za inovacionu delatnost i Naučno-tehnološki part “Beograd”.

Poseta je upriličena u okviru saradnje Fonda i Inovacionog centra Mašinskog fakulteta, domaćina libijske delegacije. Delegaciju Lastara činili su prof. dr Faisal R. Mohamed, direktor, i prof. dr Ramadan Almadani, šef Odeljenja za planiranje.

“Libijskim kolegama predstavili smo rezultate prethodnog rada i svoje aktuelne programe. Budući da se i sami bave povezivanjem nauke i privrede, posebnu pažnju je privukao finansijski instrument u okviru Programa saradnje nauke i privrede. Uvek je dobro razmeniti iskustva, videti da nas povezuju ponekad vrlo slični problemi, ponuditi i dobiti dobre ideje i rešenja”, kaže v.d. direktor Fond Ivan Rakonjac.

U okviru svog mandata da uspostavlja međunarodnu saradnju sa srodnim organizacijama, Fond za inovacionu delatnost poslednjih meseci je, pored libijskih kolega, primio i delegacije inovacionih fondova Gruzije, Belorusije, i Brazila.

Nova radionica posvećena Programu saradnje nauke i privrede

Odeljak: Vesti- 01. Avg 2016

Beograd, 01. avgust 2016. – Nova radionica o Programu saradnje nauke i privrede biće održana u četvrtak 04. avgusta od 13h do 15h u prostorijama Fonda, u Naučno-tehnološkom parku “Beograd”, Veljka Dugoševića 54. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme svake sledeće radionice biće objavljeni na sajtu Fonda.

Zainteresovani se o detaljima Programa mogu obavestiti i slanjem pitanja na cgs@inovacionifond.rs, ili se mogu javiti Fondu na broj 011 6555 696 svakog radnog dana od 8.30 do 15.30h.

Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju ga Evropska unija, u iznosu od 2,4 miliona evra, i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra. Osmišljen je uz tehničku pomoć Svetske banke, takođe iz sredstava Evropske unije.

Svrha Programa je podsticanje saradnje između privatnih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se kroz zajedničke razvojne projekte stvorili inovativni proizvodi, usluge i tehnologije sa tržišnom primenom. U okviru ovog programa, Fond će obezbediti bespovratna sredstva u iznosu do 300 000 evra po projektu.