Stručnjak za dizajn programa inovacionih vaučera

Odeljak: Oglasi - u toku- 17. Jul 2017

 

Stručnjak za dizajn programa inovacionih vaučera 0.1 MB

Dani otvorenih vrata za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija

Odeljak: Vesti- 17. Jul 2017

U okviru predstavljanja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, Fond će tokom jula i avgusta za zainteresovane inovativne kompanije održati niz info sesija o sadržaju i propozicijama ovih programa.

Treći dan otvorenih vrata održaće se 20. jula 2017. godine, sa početkom u 13 časova i završetkom u 15 časova, u prostorijama Fonda, u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Ul. Veljka Dugoševića 54. Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna najava dolaska.

U okviru Programa ranog razvoja Fond dodeljuje bespovratna sredstva do 80.000 evra po projektu, a u okviru Programa sufinansiranja inovacija Fond dodeljuje do 300.000 evra po projektu. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja, koji Srbija sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom. Za 2017. godinu izdvojeno je ukupno 2,7 miliona evra za ove programe.

Kompanije mogu prijaviti projekat iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i iz bilo kog industrijskog sektora. Rok za podnošenje prijava ističe 1. septembra do 15 časova.

Euroheat: razvoj se nastavlja

Odeljak: Vesti- 17. Jul 2017

Beograd-Kragujevac, 13. juli 2017 – Kada u Google pretraživaču ukucate reči “pločasti izmenjivači”, prvi rezultat koji dobijete vodi na sajt kragujevačke kompanije Euroheat. Ova kompanija bila je među prvih deset koje su dobile podršku Fonda za inovacionu delatnost u okviru Programa ranog razvoja 2012. godine.

Ovaj program realizovan je u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji, koji je finansiran sa 8,4 miliona evra iz pretpristupnih fondova Evropske unije za Srbiju (IPA 2011). Projekat je sprovodio Fond za inovacionu delatnost u saradnji sa Svetskom bankom u periodu od 2011. do 2016. godine.

U prostoru hale u kragujevačkoj industrijskoj zoni, Euroheat ima svoj poslovni prostor. Kroz staklenu pregradu iz urednih kancelarija na spratu s visine se vidi ceo pogon. “Ovde je naša kompletna proizvodnja. Ukupno nas je 26, od kojih je njih nekoliko zaposleno zahvaljujući novcu koji smo dobili od Fonda. Za taj projekat bilo nam je potrebno još ljudi, a onda su ostali sa nama za stalno. Svi smo tehničke struke”, kaže Dragoslav Petković, vlasnik firme.

Euroheatovi pločasti izmenjivači: manja zapremina, veća efektivnost

Euroheat je za sredstva Fonda konkurisao projektom za razvoj pločastih izmenjivača toplote. Petković objašnjava: “Prijavili smo se jer su nam bila potrebna sredstva za razvoj proizvoda. Prvo smo želeli da razvijemo nove pločaste izmenjivače, koji su relativno nova tehnologija u svetu, a malo je firmi koje ih prave, pogotovo u Evropi“.

Nova tehnologija je krenula u pravcu uštede prostora  i tako je razvijena ova vrsta izmenjivača. Nekadašnji stari cevni izmenjivači trpeli su velike pritiske i temperature, ali su bili preskupi i glomazni. Ovi drugi, pločasti, omogućavali su velike uštede u prostoru, i imali savršene performanse u smislu razmene energije. Ali, nisu mogli da izdrže velike pritiske i visoke temperature.

I tu se pokazala inovativnost kragujevačkog Euroheata: novi izmenjivači koje su razvili predstavljaju kompromis svih bitnih karakteristika: trpe veoma visoke pristiske i temperature, a nisu kabasti i to ih čini jeftinijima. Imaju šest puta manju zapreminu, a efektivnost im je ogromna.

Kompanija je učestvovala sa EUR 20 000 sopstvenih sredstava, a ostatak je obezbedio Fond. Razvili su prvu količinu novih ploča, a potražnja je bila velika jer su se od početka odlično pokazale.

Petković: Mi smo firma u usponu

“Prošlo je već nekoliko godina od naše saradnje sa Fondom, i mi smo taj prvi proizvod u međuvremenu razvijali. Ploča koju danas pravimo 30 puta je veća od te prvobitne. Ali, ta početna ideja, koju je Fond podržao, imala je u sebi sav taj potencijal i, evo, daje dobre rezultate”, kaže Petković.

Euroheat je u svom radu oslonjen na saradnju sa fakultetima. Ima svoj inženjerski kadar, ali posao je takav da je u nekim aspektima neophodno konsultovati nauku. Uglavnom su to Mašinski fakultet u Nišu ili Kragujevcu. “Imamo izvanrednu saradnju sa njima. Kad god imate nove proizvode, nov razvoj, ta saradnja privrede i nauke prirodno se uspostavi”, dodaje Petković.

Razvoj se nastavlja. Euroheat pravi i nove pločasto-dobošaste izmenjivače, čiji je stepen korisnosti vrlo visok – do 95%. Ovakav tip izmenjivača ima primenu u gotovo svim oblastima gde postoji potreba za razmenom toplote između dva fluida – u sistemima daljinskog grejanja, u rashladnoj tehnici, u industriji za grejanje i hlađenje hidrauličkog ulja. Često se koriste u velikim kotlovskim postrojenjima, gde služe kao primarni izmenjivač toplote, tj. kao zaštita kotla od nečistoća koje bi mogle da stignu iz toplovodne mreže.

Tu vrstu izmenjivača Euroheat je plasirao na rusko tržište. “Jednom mesečno mi ovde primamo ruske delegacije, veoma su zainteresovani za naše proizvode jer su primenljivi u naftnoj industriji, pre svega. U svakoj rafineriji bilo gde u svetu postoje stotine izmenjivača. I uvek su to bili ti cevni, a sada se trend menja u tom smeru da budu upravo ovi kakve mi nudimo, dobošasto-pločasti. Rusi su vrlo zahtevni, a mi na sve te visoke zahteve možemo da odgovorimo, i veoma smo na to ponosni”, kaže Petković.

Tu vrstu izmenjivača Euroheat je plasirao na rusko tržište. “Jednom mesečno mi ovde primamo ruske delegacije, veoma su zainteresovani za naše proizvode jer su primenljivi u naftnoj industriji, pre svega. U svakoj rafineriji bilo gde u svetu postoje stotine izmenjivača. I uvek su to bili ti cevni, a sada se trend menja u tom smeru da budu upravo ovi kakve mi nudimo, dobošasto-pločasti. Rusi su vrlo zahtevni, a mi na sve te visoke zahteve možemo da odgovorimo, i veoma smo na to ponosni”, kaže Petković.

Ruski favorit: Euroheatov pločasto-dobošati izmenjivač toplote

Iskustvo sa Fondom, prvo koje je ova kompanija imala sa donatorima, on opisuje kao izrazito pozitivno u svakom pogledu. Od Fonda je stigao novac, ali to nije i jedina dobit. Petković smatra da su dobit i dobronamerne i konstruktivne sugestije koje je tim Fonda upućivao tokom projekta.

“Imali smo sreću što smo radili sa takvim ljudima. Profesionalni, uljudni”, dodaje Uroš Pavlović, mašinski inženjer i projektant u Euroheatu. “Procedure, forme izveštaja, dešavalo se da ne znamo kako nešto napisati jer nismo imali pre toga iskustva sa pisanjem projekata, šta sve treba dostaviti od dokumentacije, i tu smo u potpunosti mogli da se oslonimo na pomoć Fonda. Ako ima nešto što tehnička lica ne vole, onda je to pisanje”, kaže Uroš.

Pavlović: Imali smo sreće da radimo sa ljudima iz Fonda.

On dodaje i da je obuka za kompanije takođe bila vrlo korisna. “Kursevi koje je Fond organizovao su dobro osmišljeni, koncept je odličan. Čuje se dosta i zanimljiivih i upotrebljivih stvari, a posebno mi je ostala u sećanju priča o zaštiti intelektualne svojine i patentiranju, kao i deo o potencijalnim izvorima finasiranja. To nam je bilo i veoma važno”, kaže Pavlović.

Drugi grant Euroheat je dobio za merače protoka, 2014. godine. Iako je omogućio da kompanija krene korak dalje, taj iznos nije bio dovoljan za potpuno zaokruživanje prozvodnje. To ostavlja prostora za stalni rast, koji odlikuje ovu kompaniju. “Mi svoju proizvodnju i dalje zaokružujemo, i to sada i sopstvenim sredstvima jer treba vremena tom novom proizvodu da potpuno stasa. Nemamo ovde dovoljno prostora, u planu je da podignemo još jednu halu na susednom zemljištu. Mi smo firma u usponu”, sa vidnim zadovoljstvom zaključuje Petković.

Dani otvorenih vrata četvrtkom u Fondu za inovacionu delatnost

Odeljak: Vesti- 11. Jul 2017

U okviru predstavljanja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, Fond će tokom jula i avgusta za zainteresovane inovativne kompanije održati niz info sesija o sadržaju i propozicijama ovih programa.

Drugi dan otvorenih vrata biće četvrtak 13. jula 2017., sa početkom u 13h i završetkom u 15h, u prostorijama Fonda, u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Ul. Veljka Dugoševića 54. Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna najava dolaska.

U okviru Programa ranog razvoja Fond dodeljuje bespovratna sredstva do EUR 80 000 po projektu, a u okviru Programa sufinansiranja inovacija Fond dodeljuje do EUR 300 000 po projektu. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja, koji Srbija sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom. Za 2017. godinu izdvojeno je ukupno EUR 2,7 miliona za ove programe.

Kompanije mogu prijaviti projekat iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i iz bilo kog industrijskog sektora. Rok za podnošenje prijava ističe 1. septembra do 15 časova.

Dani otvorenih vrata četvrtkom u Fondu za inovacionu delatnost

Odeljak: Vesti- 04. Jul 2017

Beograd, 4. juli 2017. – U okviru predstavljanja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, Fond će tokom jula i avgusta za zainteresovane inovativne kompanije održati niz info sesija o sadržaju i propozicijama.

Prvi dan otvorenih vrata biće četvrtak 6. jula 2017. od 13h do 15h, u prostorijama Fonda, u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Ul. Veljka Dugoševića 54. Ulaz je slobodan.

U okviru Programa ranog razvoja Fond dodeljuje bespovratna sredstva do EUR 80 000 po projektu, a u okviru Programa sufinansiranja inovacija Fond do EUR 300 000 po projektu. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja, koji Srbija sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom. Za 2017. godinu izdvojeno je ukupno EUR 2,7 miliona.

Kompanije mogu prijaviti projekat iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i iz bilo kog industrijskog sektora. Rok za podnošenje prijava ističe 1. septembra do 15 časova.

Republika Srbija se priključila Fondu za inovativna preduzeća

Odeljak: Vesti- 22. Jun 2017

Beograd, 21. jun 2017. godine – Potpisivanjem ugovora o pristupanju, Republika Srbija je postala partner u Fondu za inovativna preduzeća (ENIF) i na taj način omogućila tehnološkim kompanijama u ranoj fazi razvoja da koriste sredstva u visini od 41 milion evra.

ENIF je fond rizičnog kapitala u čijem su fokusu inovativna mala i srednja preduzeća u ranoj fazi razvoja na Zapadnom Balkanu. Strategija ENIF je da investira u lokalne timove izvanrednih veština sa ambicijom i potencijalom da se razvijaju regionalno ili globalno. Aktivan je od septembra 2015. godine i njime upravlja South Central Ventures, koji je izabran od strane Evropskog investicionog fonda. Investitori u ENIF su Evropska komisija, Evropski investicioni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Nemačka razvojna banka, kao i ekonomije Zapadnog Balkana, a i nekoliko individualnih investitora. Do sada je kroz ENIF podržano osam tehnoloških kompanija u ranom razvoju, od kojih četiri iz Srbije.

Ovim povodom održana je konferencija u Naučno-tehnološkom parku „Beograd“. Nakon pozdravnog govora profesora Viktora Nedovića, pomoćnika ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na konferenciji su govorili ministar privrede Goran Knežević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, šef operacije – sekcija II  Štefan Hudolin i v.d. direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac. U ime međunarodnih finansijskih institucija, pristune su pozdravili Iber Kotonji iz Evropskog investicionog fonda, Klaudio Viezoli iz Evropske banke za obnovu i razvoj i Danijel Trkis iz Nemačke razvojne banke. O tome kako ENIF funkcioniše govorio je Jan Kobler, partner South Central Ventures, a o svom iskustvu kao korisnik ENIF sredstava govorio je Igor Jović iz Cityexpert.

ENIF je jedan od stubova u okviru Programa za razvoj preduzeća i inovacije Zapadnog Balkana, koji nudi set komplementarnih finansijskih mera podrške MSP sektoru na Zapadnom Balkanu.

Fond za inovacionu delatnost je učestvovao u pokretanju ovog regionalnog programa i ovlašćen je da učestvuje u radu ENIF, kao i Programa u celini, odnosno ovoga puta potpisuje ugovor o pristupanju Republike Srbiju ENIF u svojstvu investitora. Za potrebe učešća Republike Srbije kao investitora u ENIF, sredstva su obezbeđena sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u visini od 21,5 miliona dinara. Ministarstvo privrede, takođe, učestvuje kroz organe upravljanja u Programu.

Fond otpočeo promocije svojih obnovljenih programa po Srbiji

Odeljak: Vesti- 08. Jun 2017

Beograd, 7. juni 2017. – Promocijom u Zrenjaninu, organizovanom u saradnji sa Regionalnim centrom za društveno ekonomski razvoj – Banat doo, Fond za inovacionu delatnost započeo je seriju prezentacija svoja dva obnovljena programa za inovativna mikro, mala i srednja preduzeća – Programa ranog razvoja i Programa i sufinansiranja inovacija.

Sledi kalendar promocija u Beogradu i drugim gradovima Srbije tokom juna i jula:

Datum Grad Početak u: U saradnji sa: Adresa
6. jun Zrenjanin 11:00 RCR Banatom Trg slobode 3-5
12. jun Niš 12:00 Regionalnom razvojnom agencijom JUG i Privrednom komorom Srbije – Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga Dobrička 2
20. jun Beograd 11:00 Privrednom komorom Srbije – Privredna komora Beograda Kneza Miloša 12, VI sprat
22. jun Beograd 18:30 ICT Hub-om Kralja Milana 12
22. jun Vršac 14:00 Startit Centrom Vršac SC Milenijum, Omladinski trg 17
28. jun Beograd 18:00 Startit Centrom Beograd Savska 5
29. jun Kragujevac 10:00 Privrednom komorom Srbije – RPK Kragujevac Dr Zorana Đinđića 10/V
29. jun Čačak 14:00 Privrednom komorom Srbije – Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog upravnog odbora Zgrada Moravičkog okruga, Župana Stracimira 6
5. jul Kruševac 12:00 Agencijom za regionalni razvoj Rasinskog okruga Balkanska 63/V
13. jul Novi Sad 12:00 Privrednom komorom Vojvodine i Regionalnom agencijom za MSP „Alma Mons“ Hajduk Veljkova 11

 

Stručnjak za upravljanje životnom sredinim i socijalnim pitanjima

Odeljak: Oglasi - u toku- 06. Jun 2017

 

Request for Expressions of Interest – Environmental and Social Management Specialist (B.1.6.) 0.2 MB

Fond obnavlja dva uspešna programa za podršku domaćim inovativnim privrednicima

Odeljak: Vesti- 01. Jun 2017

Mladen Šarčević: Moramo i više da podržimo ovakve inicijative i nađemo još sredstava. Na nas možete računati.

Beograd, 1. juni 2017. godine – Fond za inovacionu delatnost danas je na svečanom skupu u Naučno-tehnološkom parku objavio nastavak svoja dva programa podrške domaćim inovativnim kompanijama – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Programi su namenjeni razvoju inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju.

U okviru Programa ranog razvoja Fond dodeljuje bespovratna sredstva do EUR

Duško Vasiljević: Obnovljeni pogrami sada su još bolje prilagođeni potrebama srpkih privrednika. Oni mogu dati zalet onima koji su spremni za rast.

80 000 po projektu. Program je osmišljen sa namerom da podrži opstanak kompanija tokom kritične faze istraživanja i razvoja, i omogući srpskim privrednicima da razviju efektivne poslovne kapacitete pomoću kojih će svoje inovacije plasirati na tržište.

U okviru Programa sufinansiranja inovacija Fond dodeljuje bespovratna sredstva u iznosu do EUR 300 000 po projektu. Ovaj program namenjen je kompanijama kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod.

Jasna Atanasijević: Stabilno finansiranje grantova i pojednostavljivanje poslovnog okruženja važni su za jačanje konkurentnosti privrede.

Kompanije mogu prijaviti projekat iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i iz bilo kog industrijskog sektora. Rok za podnošenje prijava počinje danas i traje do 1. septembra do 15 časova.

Sredstva za obnovu ovih programa obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete nauke i  tehnološkog razvoja kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja , koji Srbija sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom. Za 2017. godinu izdvojeno je ukupno EUR 2,7 miliona.

Gordana Danilović Grković: Brz razvoj Parka i Fonda pokazuje potencijal koji imamo: 400 inženjera svaki dan ovamo dolazi na posao, ovde radi 50 kompanija.

Skup je otvorio g. Mladen Šarčević, ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, a pristunima su se obratili i Duško Vasiljević, stručnjak Svetske banke za razvoj privatnog sektora, Jasna Atanasijević, v.d. direktorke Republičkog sekretarijata za javne politike, koji koordinira aktivnostima Projekta, Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka, i Ivan Rakonjac, v.d. direktora Fonda za inovacionu delatnost.

Ivan Rakonjac: Ovi programi su postali zaštitni znak Fonda. Redovno su nam se javljali mali privrednici iz raznih delova zemlje da pitaju kada ćemo ih obnoviti.

Ove programe Fond je sprovodio kao pilot aktivnosti od 2011. do 2016. u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji. Finansirani su sa ukupno 6 miliona evra sredstvima iz IPA fondova Evropske unije. Podržan je 41 projekat u okviru Programa ranog razvoja i 11 projekata u okviru Programa sufinansiranja inovacija.

Rezultirali su, između ostalog, kreiranjem 300 novih radnih mesta, višestruko uvećanim prihodima i izvozom kompanija, kao i zaštitom desetina patenata na domaćem i međunarodnom tržištu.

Vladimir Koprić, Coprix Media, dobitnik granta u okviru prethodnog programskog ciklusa: Drago mi je što su programi ponovo pokrenuti. Oni nam trebaju i treba da traju.

Oko jedne trećine projekata finansiranih u okviru ova dva programa uključivali su saradnju privrede sa naukom.

Pokazali su se kao dugoročno održiv mehanizam finansiranja koji daje rezultate i posle okončanja samih inovativnih projekata. Ovo su i prvi pilot programi koji postaju deo stalnog porfolija usluga Fonda za inovacionu delatnost.

 

Nabavka dobara – Gorivo – Evro dizel JNMV br. I-02/2017

Odeljak: Oglasi - u toku- 29. Maj 2017

 

Poziv za podnošenje ponuda – Gorivo – Evro dizel JNMV br. I-02/2017 0.3 MB
Konkursna dokumentacija – Gorivo – Evro dizel JNMV br. I-02/2017 0.8 MB
Odluka o dodeli ugovora – Gorivo – Evro dizel JNMV br. I-02/2017 0.8 MB