Nova mašina za setvu u jednom prolazu – inovativno rešenje kompanije Srma-Zip

Odeljak: Vesti- 13. Jul 2015

Kompanija Srma-Zip iz Sivca (Kula) razvila je više prototipova Kombinovane ratarske mašine (za klasične plugove i plugove obrtače), koja posle samo jednog prelaska preko njive ore njivu, sitni zemlju, ravna i stabilizuje podlogu, razbacuje mineralno đubrivo i obavlja setvu. Ovaj proizvod omogućava uštedu energije, radno vreme i troškove za obradu zemljišta.

Nakon pažljive analize načina obrade zemljišta u ratarstvu, inovator Stanko Mandić, došao je na ideju kako da umanji velike troškove proizvodnje ratarskih kultura. Uz finasiranje kroz Program ranog razvoja Fonda za inovacionu delatnost, gospodin Mandić je razvio novo tehničko rešenje kroz Kombinovanu ratarsku mašinu, čiji sklopovi i elementi troše malo energije, a moguće ih je sve upariti sa plugom. Ovim načinom je isključeno višestruko kretanje traktora po oranju, čime se dobija obrada i setva uz najmanji utrošak energije. Mašina je patentirana u Srbiji i zaštićena u Evropskom patentnom zavodu.

Testiranjem Kombinovane ratarske mašine u realnim uslovima na zemljištu ostvaruju se uštede od oko 100 evra i značajno se uvećeva prinos po 1 ha obrađene površine u odnosu na klasičnu obradu zemljišta. Projektovana računica pokazuje da se korišćenjem mašine za obradu 100 ha zemljišta ostvaruje ušteda u visini troškova jedne sezone rada. Projektovana računica pokazuje da se mašina isplati za jednu sezonu rada, uzimajući u obzir uštede na troškovima (100evra/ha) i povećan prinos (100evra/ha).

„Inovativnost našeg proizvoda je u tome što se upotrebom Kombinovane ratarske mašine postiže ušteda i povećava prinos ratarskih kultura, za razliku od tradicionalnog načina obrade zemljišta i redukovane obrade.”, rekao je Stanko Mandić, direktor Srma-Zip kompanije. On je dodao: „Naš projekat podržan je od strane stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, i napisana je studija izvodljivosti pod naslovom „Razvoj kombinovanog traktorskog sistema za obradu zemljišta u jednom prohodu. Takođe, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu dao je podršku projektu: izradom tehničke dokumentacije za serijsku proizvodnju Kombinovanih ratarskih mašina.”

Za Kombinovanu mašinu postoji interesovanje kompanija iz raznih delova sveta – Velike Britanije, SAD, Indije, Austrije, Češke i Slovačke, ali prema rečima gospodina Mandića ovaj projekat pre svega zaslužuje ozbiljnu pažnju naše države za potencijal koji pruža za razvoj industrije, poljoprivrede, zapošljavanja i izvoza gotovih proizvoda.

Kompanija Euro Heat prva u Srbiji napravila pločasto-dobošaste izmenjivače toplote

Odeljak: Vesti- 07. Jul 2015

Kompanija Euro Heat d.o.o. iz Kragujevca posluje od 2010. godine i specijalizovana je za razvoj i proizvodnju raznih modela izmenjivača toplote. Kroz Program ranog razvoja Fonda za inovacionu delatnost, Euro Heat je uspešno implementirao projekat proizvodnje pločasto-dobošastih izmenjivača toplote, prvenstveno namenjenih upotrebi u široj industriji. Planirano je da ovi inovativni izmenjivači postanu novi standard za izmenu toplote u kotlarnicama i elektranama, čime bi se zamenili sada već prevaziđeni cevni izmenjivači. Euro Heat je u razvoju primenio novi način varenja unutrašnjih ploča i izbacio zaptivke koji su dosad bili obavezni deo izmenjivača toplote. Na ovaj način su postignuta poboljšanja koja su omogućila firmi da svoje izmenjivače prodaje u svim oblastima industrije gde se koriste visoki pritisci i visoke temperature.

Tražnja za pločasto-dobošastim izmenjivačima toplote neprestano raste, a zahvaljujući daljem ulaganju i razvoju nosača za ovaj model izmenjivača, korisnici sada mogu klikom na dugme vršiti otvaranje i čišćenje izmenjivača pomoću posebno projektovanog sistema. Primena ovog proizvoda je veoma široka: mogu se koristiti u prehrambenoj i naftnoj industriji, kao kondezatori i isparivači, u sistemima daljinskog grejanja, u sredinama sa delikatnim susptancama poput sumporne kiseline i amonijaka. Prednosti ovih izmenjivača su što podnose velike radne pritiske, kao i temperature od -100 °C do 400 °C, lako se čiste, a vek trajanja je produžen u odnosu na klasične.

„U kontaktu sa korisnicima, često smo dobijali zahteve za izmenjivačima toplote koji bi mogli da trpe velike pritiske i visoke temperature. Nažalost, u tom trenutku mi nismo tržištu mogli da ponudimo takvu vrstu pločastih izmenjivača toplote. Često smo razmišljali da započnemo razvoj takvih izmenjivača, ali nedostatak novca nas je sputavao. Onda smo čuli za Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije i razvoj novih pločasto dobošastih izmenjivača toplote je mogao da krene. Stalni smo učesnici na sajmovima u Moskvi, Hanoveru, Minsku, kao i na svim domaćim sajmovima. Tokom učešća na sajmu KGH u Beogradu, posebna vrsta naših pločasto-dobošastih izmenjivača toplote – dimnjački – dobila je nagradu kao najinovativniji proizvod.”, rekao je Stevan Petković, direktor i vlasnik kompanije.

Sa proizvodnjom prvog primerka pločasto-dobošastog izmenjivača toplote, Euro Heat je usmerio znanja i mogućnosti ka domaćem i lokalno-regionalnom tržištu. Odziv je bio neverovatan, te je kompanija veoma brzo morala da utrostruči broj radnika. Istovremeno, pronašli su stalnog partnera na ruskom tržištu, koji već 2 godine unazad prodaje njihove izmenjivače. Kompanija Euro Heat poseduje sve neophodne sertifikate sa standardima ISO 9001, ISO 14001 i ISO 18001, koji su uslov za prodaju na ovom tržištu. Čak 80% proizvodnje izvozi se na rusko tržište. Pored ruskog, Euro Heat je svojim novim izmenjivačima osvojio inostrana tržišta u Italiji, Grčkoj, kao i u zemljama bivše Jugoslavije, naročito Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Pored navedenog, kompanija Euro Heat razvila je paletu novih proizvoda koji su nastali modifikacijom pločasto-dobošastih izmenjivača toplote. U poslednje dve godine razvili su i poseban sistem za automatsko zavarivanje unutrašnjih ploča, što je doprinelo značajnom ubrzanju procesa proizvodnje. Trenutno, tim kompanije Euro Heat radi na proizvodnji gabaritno većih izmenjivača. Za razvoj ovih novih, većih izmenjivača kompanija Euro Heat je uspostavila saradnju sa kineskim partnerima kako bi nabavila novu opremu.

Takmičenje start-up kompanija “Start Tel Aviv” u Beogradu

Odeljak: Vesti- 24. Jun 2015

Beograd, 23. jun 2015. godine – Ambasada Izraela u Srbiji i Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu organizovali su Start Tel Aviv” takmičenje start-up kompanija iz Srbije, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu. Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je kompanija iz oblasti informacionih tehnologija „Balkan Viator“. Oni će imati priliku da od 6. do 11. septembra učestvuju na DLD festivalu, najvećem međunarodnom festivalu inovacija u Izraelu.

“Start Tel Aviv” ove godine okuplja takmičare iz 23 metropola, a Beograd se našao u društvu Londona, Berlina, Dablina, Helsinkija, Nju Delhija, Osla, Lime i drugih.

Pobednički start-up imaće priliku da se tokom petodevnog boravka u Tel Avivu sastane sa vodećim izraelskim preduzetnicima, poslovnim anđelima, predstavnicima tehnoloških inkubatora i upozna sa načinom na koji funkcioniše poznati telavivski “start-up” ekosistem.

General Procurement Notice

Odeljak: Oglasi - u toku- 23. Jun 2015

Serbia Research, Innovation and Technology Transfer Project (SRITTP – Project ID No. P145231)

 

General Procurement Notice 0.1 MB

Prilog o korišćenju novca iz EU

Odeljak: Audio / Video galerija- 16. Jun 2015

Izvor: RTS

Saznajte više »

Revizorske usluge

Odeljak: Oglasi - u toku- 01. Jun 2015
Konkursna dokumentacija 0.1 MB
Poziv za podnosenje ponuda 0.4 MB

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti

Odeljak: Vesti- 26. Maj 2015

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovodi proceduru javne rasprave o Izmenama i dopunama Zakona o naučnoistraživackoj delatnosti. Javna rasprava je okončana 25. maja 2015. godine.

 Više informacija o javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti možete naći na sledećem linku:

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti

Fond za inovacionu delatnost na Sajmu EU projekata u Nišu

Odeljak: Vesti- 25. Maj 2015

Niš 22. maj 2015. godine – U organizaciji Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Fond za inovacionu delatnost učestvovao je na još jednom Sajmu projekata koje finansira Evropska unija – „EU i Srbija na delu“, ovoga puta održanog u Nišu.

Pred niškim auditorijumom, Fond je u Galeriji “Srbija” na štandu pod nazivom „Konkurentnost i inovativnost“, zajedno sa predstavnicima kompanija Morena Inženjering i Techno Naiss iz Niša, predstavio postignute rezultate u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji. Ovaj projekat, finansiran je od strane Evropske unije iz pretpristupnih fondova IPA, a Fond ga sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

Fond na 59. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, Maj 2015

Odeljak: Foto galerija- 20. Maj 2015

Inovacije na delu za Dan Evrope, Maj 2015

Odeljak: Foto galerija- 20. Maj 2015