Nove Strawberry klupe u Londonu

Odeljak: Vesti- 09. Feb 2017

Beograd-London, februar 2017. – Beogradska kompanija Strawberry energy nastavlja da osvaja evropske gradove svojim solarnim punjačima za mobilne uređaje, sad već međunarodno poznatim proizvodom zasnovanim na inovaciji za čiji je razvoj ova kompanija dobila finansiranje Fonda za inovacionu delatnost.

Mreža od deset novih Strawberry uličnih klupa sa solarnim punjačima za mobilne uređaje, besplatnim WiFi-em i ugrađenim senzorima za merenje kvaliteta vazduha postavljena je ovog meseca u raznim delovima Londona. Tri klupe primenjuju novu tehnologiju beskontaktnog plaćanja, zahvaljujući kojem građani mogu da na licu mesta uplate donaciju od dve funte Britanskom društvu za istraživanje raka.

Strawberry energy je 2012. godine dobio finansiranje Fonda u okviru Programa ranog razvoja, jednog od dva finansijska instrumenta Projekta za podršku inovacijama u Srbiji.

Ova sredstva su iskorišćena za unapređenje sistema upravljanja energijom i prilagođavanje dizajna Strawberryjevog prvog javnog solarnog punjača na svetu, čiju unapređenu verziju predstavljaju današnje londonske klupe.

Pronalazak Inovacionog centra Mašinskog fakulteta kreće na put ka tržištu kroz Program TTF

Odeljak: Vesti- 17. Jan 2017

Beograd, 17. januar 2017. – Pronalazak koji omogućava da vino posle otvaravanja boce ostane zaštićeno i ne menja kvalitet predmet je Ugovora o pružanju podrške u komercijalizaciji, koji su juče potpisali Fond za inovacionu delatnost i Inovacioni centar (IC) Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Ugovor će se realizovati u okviru Programa TTF za podršku naučno-istraživačkoj zajednici u Srbiji, koji sprovodi Fond. Ovaj program državnim naučnoistraživačkim institutima omogućava da za razvoj istraživanja koja imaju komercijalni potencijal nađu partnera u privatnom sektoru i svoju inovaciju iznesu na tržište. Finansira se sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije u iznosu od EUR 1,185 miliona.

Pronalazak istraživača Inovacionog centra Mašinskog fakulteta predstavlja inovativno unapređenje postojeće tehnologije za čuvanje vina. Sastoji se od jedinice za upumpavanje inertnog gasa argona, koji sprečava oksidaciju vina, i od odvojivog elektromagnetnog zatvarača, koji vino dozira u tačno određenoj zapremini. Uređaj je prenosiv, staje u običan frižider, i dizjaniran je prvenstveno za potrebe ugostiteljske industrije.

Fond će obezbediti EUR 20 000 za patentnu zaštitu, razvoj tehničke dokumentacije, izradu nove serije prototipa i dodatna testiranja.  Pronalazači i nosioci patentnih prava su dr Miloš Milošević, naučni saradnik u IC, i Bojan Lazić iz kompanije PORT-TR.

“Ugovor je dobar primer saradnje države i institucija koje je osnovala s ciljem da se unapredi ne samo inovaciona delatnost u Srbiji nego i privredni razvoj zemlje. Fond za inovacionu delatnost je prepoznao veliki komercijalni potencijal uređaja za točenje i očuvanje vina, a dobijena sredstva biće iskorišćena pre svega za međunarodnu zaštitu patenta. To će omogućiti ne samo plasman uređaja na veći deo svetskog tržišta nego i njegovu prepoznatljivost kao još jednog srpskog brenda”, kaže direktor Inovacionog centra MF prof. dr Aleksandar Sedmak.

Kroz Program TTF obezbeđuju se sredstva za početak postupka zaštite na teritoriji Evropske patentne organizacije, Evroazijske patentne organizacije, u Americi, Kanadi i Australiji, odnosno u više od 50 zemalja sveta.

„Inovacija dobija svoj pun smisao kad stigne do korisnika (s leva na desno): Rakonjac, Sedmak, Milošević“

„Prijavu Inovacionog centra Mašinskog fakulteta u Beogradu dobili smo krajem novembra prošle godine, a već nepunih mesec dana kasnije komisija ga je pozitivno ocenila. Ovaj projekat u praksi pokazuje kako izgleda kada se udruže nauka i privreda i kada se na osnovu zahteva tržišta identifikuje i razvija jedna ideja u nov komercijalno atraktivan proizvod. Krajnji cilj finansiranja je da se preko Kancelarcije za transfer tehnologije pri Fondu pronađu komercijalni partneri koji će ovaj pronalazak plasirati na tržište“, kaže Ivan Rakonjac, v.d. direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Više o Programu TTF možete saznati ovde http://www.inovacionifond.rs/program-ttf/

Otvaranje poglavlja 25 priznanje nauci Srbije

Odeljak: Vesti- 19. Dec 2016

Beograd, 19. decembar 2016. – Na četvrtoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, održanoj prošle nedelje u Briselu, Pregovaračko poglavlje 25 – Nauka i istraživanje otvoreno je i istog dana privremeno zatvoreno, pošto je konstatovano da EU nema dodatnih zahteva u odnosu na definisanu poziciju Srbije u ovoj oblasti. Poglavlje 25 će ostati zatvoreno do zatvaranja svih 35 pregovaračkih poglavlja.

Fond za inovacionu delatnost u okviru ovog poglavlja bio je zadužen za oblast inovacija i imao je značajno učešće u definisanju načina usvajanja i sprovođenja principa Inovacione unije, vodeće strategije EU u oblasti inovacija. U Pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 25, podrška Vlade Republike Srbije aktivnostima Fonda označena je kao jedan od glavnih činilaca inovacionog sistema i kao jedan od osnovnih ciljeva u kontekstu približavanja Evropskoj uniji na planu nauke i istraživanja.

Osnaživanje rada Fonda i podrška države njegovoj delatnosti jedna je od mera za postizanje ciljeva Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period 2016-2020. U skladu s tim, izdvojena su budžetska sredstva koja će obezbediti nastavak Programa ranoj razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, koje je Fond sprovodio od 2011. do 2016. godine.

Zahvaljujući svojim pilot programima, Fond je u proteklih pet godina pokrenuo poslovanje i razvio inovativne projekte više od 50 kompanija, omogućio otvaranje oko 300 novih radnih mesta, višestruko uvećane prihode i proboj na međunarodno tržište za brojne mlade kompanije i inovatore iz Srbije. Početkom decembra 2016. godine, Fond je izabrao i novih 14 inovativnih projekata kojima je odobrena finansijska podrška u okviru Programa saradnje nauke i privrede, koji trenutno sprovodi.

Podrška EU inovativnim projektima nastalim povezivanjem nauke i privrede

Odeljak: Vesti- 09. Dec 2016


Beograd, 9. decembar 2016. godine
– Četrnaest inovativnih projekata u Srbiji dobilo je finansijsku podršku Evropske unije u okviru Programa saradnje nauke i privrede, objavio je danas Fond zа inovаcionu delаtnost, koji sprovodi ovaj program.

Projekti, koje su u okviru javnog poziva podneli konzorcijumi sačinjenih od privatnih mikro, malih i srednjih preduzeća, i javnih naučnoistraživačkih organizacija registrovanih u Srbiji, prošli su evaluaciju nezavisne međunarodne ekspertske komisije Fonda i dodeljeno im je finansiranje od ukupno 3 miliona evra.

Na javni poziv prijavljeno je 96 projekata iz 25 gradova širom Srbije i iz više od deset različitih industrijskih oblasti. Od toga je 74 zadovoljavalo uslove podobnosti, a u najuži izbor ušlo ih je 27.

Zа finаnsirаnje su odabrani projekti koji imаju sposoban tim, inovativni potencijal i jаsne rаzvojne plаnove,  kao i dovoljno kvaliteta dа se tаkmiče nа međunarodnom tržištu.

Sredstva za Program saradnje nauke i privrede obezbeđena su iz pretpristupih fondova Evropske unije u iznosu od 2,4 miliona evra i budžeta Republike Srbije kroz Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u iznosu od 1 milion evra.

„Veomа smo zаdovoljni kada novac evropskih poreskih obveznika možemo da uložimo u razvoj ovako kvalitetnih inovativnih projekata. U saradnji sa Vladom Republike Srbije i Fondom za inovacionu delatnost, ovim programom nastavljamo da doprinosimo izgradnji inovativnog preduzetništva u Srbiji”, kaže Štefen Hudolin, šef sektora u Delegаciji Evropske unije u Republici Srbiji.

Cilj Programa je povezivanje privatnih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji kako bi se zajedničkim razvojnim projektima podstakao razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija sa tržišnom primenom.

„Podrškа koju EU obezbeđuje kroz Program saradnje nauke i privrede doprinosi nastojanjima Ministаrstva prosvete, nаuke i tehnološkog rаzvojа da podstakne razvojne inovativne projekte i komercijalizaciju inovativnih ideja koje potiču iz akademske zajednice.  Ovo je prvi put da zajednički projekti privrednika i naučnika u našoj zemlji dobijaju ne samo institucionalnu već i finansijsku podršku države. Razvoj inovacija naš je strateški cilj, i jedan od važnih preduslova za jačanje konkurentnosti naše privrede“, kaže Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Spisak nagrađenih projekata

Nosilac projekta: Agrounik
Opis projekta: Bakterijski proizvod za zaštitu stabala jabuka i krušaka od infekcija

Nosilac projekta: Bankom
Opis projekta: Lako svarljiva hrana na bazi soje namenjena mladuncima životinja i kućnim ljubimcima

Nosilac projekta: EUGEN CHOCOLATE
Opis projekta: Čokolade obogaćene bioaktivnim biljnim ekstraktima

Nosilac projekta: Gecko Solutions
Opis projekta: Mobilna aplikacija za praćenje učinka igrača stonog tenisa

Nosilac projekta: GeoGIS
Opis projekta: Uređaj za snimanje iz vazduha i mapiranje koji se koristi za potrebe merenja nivoa buke

Nosilac projekta: GreenLab
Opis projekta: Hrana sa probiotikom za sprečavanje crevnih infekcija kod životinja

Nosilac projekta: LMB SOFT
Opis projekta: Rešenje za umanjenje rizika od infekcija prilikom transfuzije krvi u bolnicama

Nosilac projekta: Mont Stubline
Opis projekta: Ekonomični izmenjivači toplote za pasterizaciju organskog otpada

Nosilac projekta: NIRI 4NL RESEARCH AND DEVELOPMENT
Opis projekta: Rešenje za oglašavanje koje se zasniva na pametnim tehnologijama sa primenom u mobilnoj trgovini

Nosilac projekta: NovelIC
Opis projekta: Modul senzora za beskontaktnu detekciju ljudskog prisustva u različitim okruženjima

Nosilac projekta: OTTO BOCK SAVA
Opis projekta: Integrisani sistem za proizvodnju ortopedskih pomagala

Nosilac projekta: Quadra Graphic
Opis projekta: Digitalne sigurnosne identifikacione kartice sa strukturom krila leptira

Nosilac projekta: Tetragon
Opis projekta: Jednokomponentni lepak na vodenoj bazi

Nosilac projekta: WIPL-D
Opis projekta: Softver za elektromagnetne simulacije namenjen globalnoj telekomunikacionoj industriji

OrganicNet predstavlja Srbiju na godišnjoj smotri startapa u Finskoj Slush 2016

Odeljak: Vesti- 18. Nov 2016

Beograd, 17. novembar 2016 – OrganicNet je ovogodišnji predstavnik Srbije na jednom od najvećih evropskih skupova posvećenih inovacijama – Konferenciji Slush u Finskoj od 30. novembra do 1. decembra.

OrganicNet (https://www.organicnet.co/) je onlajn platforma koja povezuje proizvođače organske hrane i one koji žele da žive i da se hrane zdravo, podrška je organskom pokretu i promoviše i podržava vrednosti i principe organske proizvodnje.

Ova novosadska kompanija jedan je od 13 startapa koji su ovog leta učestvovali u lokalnom takmičenju za Slush 2016, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Finske i Fonda za inovacionu delatnost iz Beograda. Takmičenje, koje se održava drugu godinu zaredom, nudi domaćim startapima priliku da predstave svoje inovacije domaćim i međunarodnim mentorima i kvalifikuju se za učešće na Konferenciji u Helsinkiju.

Nagrađuju se održive društvene inovacije koje doprinose poboljšanju kvaliteta života i zaštiti životne sredine, a pobednici dobijaju obuku iz razvoja poslovanja i priliku da nastupe pred kolegama iz celog sveta i investitorima – u okviru Impakt akceleratora i na Konferenciji. Troje finalista – OrganicNet, SEEZER i CWool Box – prošlo je dodatnu procenu stručnjaka iz Helsinkija, nakon čega je izabran pobednik.

„Kao startapu u fazi razvoja, odlazak u Helsinki nam je višestruko značajan. Ovo je izuzetna prilika da dobijemo korisne savete kako da dalje razvijamo svoj proizvod kao i isprobane strategije za širenje na druga tržišta. Prilika da svoje rešenje predstavimo širokoj publici koja prepoznaje važnost naše platforme i zdravog načina života jedinstvena je, i ovim smo korak do ispunjenja naše misije. Naš cilj je da se povežemo sa svima koji podržavaju razvoj organskog pokreta i promovišu i podržavaju vrednosti i principe organske proizvodnje“, kaže Dragana Grbić iz OrganicNet.

Dvodnevna godišnja konferencija Slush prošle godine je okupila 15 000 posetilaca, a milion ljudi ju je pratilo u živim prenosima preko interneta. Učestovalo je gotovo 2000 startapa i 800 investitora iz više od 100 zemalja, a o događaju je izveštavalo 700 novinara.

„Potražnja za inovacijama i startapima u celom svetu raste, a time i Konferencija Slush dobija na značaju. Ona je već prerasla granice Finske i postala je regionalna, skandinavska manifestacija. Za Srbiju je veoma važno da bude deo evropske inovacione zajednice na putu ka Evropskoj uniji. Drago mi je da, zajedno sa Fondom za inovacionu delatnost, u tome možemo da budemo od pomoći“, kaže Perti Ikonen, ambasador Finske u Beogradu, na prijemu održanom sinoć u čast pobednika.

Srbija je jedna od zemalja u kojima je septembra ove godine održano lokalno takmičenje za Slush. Pobednik prvog lokalnog takmičenja 2015. godine bila je niška digitalna kreativna agencija Neopix sa igricom They Mean Well.

“Kao partner Ministartstva spoljnih poslova Finske u organizaciji domaćih takmičenja za Slush, mi ćemo nastaviti da i na ovaj način podstičemo startape iz Srbije da predstavljaju i testiraju svoje ideje, i dobiju priliku da se oprobaju u velikom svetu konkurencije i investitora koji ih čeka. Inovativni startapi poput OrganicNeta važni su učesnici u inovacionom ekosistemu koji gradimo u Srbiji”, kaže Ivan Rakonjac, v.d. direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Video prezentaciju OrganicNet: https://www.youtube.com/watch?v=I1-8uhC8KRo

Više o Slush 2016: http://www.slush.org/ , https://www.youtube.com/watch?v=r_CpNaCvaoc

OrganicNet predstavlja Srbiju na Slush 2016

Odeljak: Vesti- 26. Okt 2016

Novosadska kompanija OrganicNet pobednik je ovogodišnjeg lokalnog takmičenja Slush sa svojim projektom onlajn pijace organske hrane. OrganicNet je drugi srpski startap koji će učestvovati na međunarodnoj smotri inovativnih kompanija u Helsinkiju, decembra ove godine.

OrganicNet je onlajn platforma koja povezuje proizvođače organske hrane i one koji žele da žive i da se hrane zdravo, podrška je organskom pokretu i promoviše i podržava vrednosti i principe organske proizvodnje.

Ukupno 13 mladih kompanija predstavilo je na takmičenju svoje projekte, a troje finalista – OrganicNet, SEEZER i CWool Box – prošlo je dodatnu procenu stručnjaka iz Helsinkija, nakon čega je izabran pobednik.

Kvalifikacije za godišnju konferenciju drugi put za redom organizuje Fond za inovacionu delatnost, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Finske. Time se mladim domaćim kompanijama omogućava da predstave svoje ideje iz oblasti društvenih inovacija i dobiju priliku da učestvuju na međunarodnom skupu inovativnih startapa u Finskoj.

Nagrađuju se održive društvene inovacije koje doprinose poboljšanju kvaliteta života i zaštiti životne sredine, a pobednici dobijaju dodatnu obuku iz razvoja poslovanja i nastup pred kolegama iz celog sveta i investitorima – u okviru Akceleratora i na uglednoj godišnjoj konferenciji Slush.

Srbija je jedna od 20 zemalja sveta u kojima je septembra ove godine održano lokalno takmičenje za Slush.  Pobednik prvog lokalnog takmičenja 2015. godine bila je niška digitalna kreativna agencija Neopix sa igricom They Mean Well.

Nagrada novom proizvodu mBrainTrain

Odeljak: Vesti- 14. Okt 2016

Jedan od tri nagrađena projekta na nedavno održanoj konferenciji startapa proistekao je iz tehnologije razvijene zahvaljujući podršci Fonda za inovacionu delatnost.

Proizvod Brawas kompanije mBrainTrain ostvario je mogućnost ulaganja od EUR 650 000 kao jedan od tri pobednika u kategoriji inovacija na takmičenju Catch 2016, održanom krajem septembra u Beogradu. Na ovoj konferenciji najboljim startap projektima iz Srbije dodeljena su sredstva u iznosu od gotovo pet miliona evra, koje su obezbedili vodeći investitori nemačke privrede.

Kompanija mBrainTrain je 2012. godine dobila sredstva iz projekta Podrške inovacijama u Srbiji u okviru Programa ranog razvoja. Tim sredstvima mBrainTrain je razvio Smarting, uređaj koji meri moždane aktivnosti.

Smarting je i dalje osnovni proizvod Kompanije, a od drugih elektroencefalografa (EEG), uređaja kojima se prati moždana aktivnost, razlikuje se po tome što je mobilan, odnosno bežično uvezan sa telefonom putem blututa. Ovo omogućava merenja u svakodnevnom okruženju, a ne samo u labratorijama kao što je do sada bio slučaj. Smarting je do sada prodat u 15 zemalja sveta, mahom tržištima zapadne Evrope, SAD i Kanade u svrhe naučnog istraživanja.

Brawas se oslanja na tehnologiju razvijenu za Smarting. Reč je o muzičkim slušalicama koje će se oslanjati na EEG tehnologiju i pomoću elektroda na delu glave iza uha prepoznavati moždano stanje korisnika, a zatim u skladu sa tim davati odgovarajuću muzičku preporuku.

Kompanija je već napravila prototip proizvoda, ali predstoji dodatni tehnički i dizajnerski razvoj. U toku su i ispitivanja uticaja različitih vrsta muzike na mozak, kako bi uređaj bio što precizniji.

Više o mBrainTrain-u možete naći ovde.

Nova radionica posvećena Programu saradnje nauke i privrede

Odeljak: Vesti- 05. Sep 2016

Beograd, 5. septembar 2016. – Nove radionice o Programu saradnje nauke i privrede biće održane u sredu 7. septembra u Privrednoj komori Srbije sa početkom  u 14.15h, u četvrtak 8. septembra od 13h do 15h u prostorijama Fonda, u Naučno-tehnološkom parku “Beograd” i u petak 9. septembra od 11h u Regionalnoj privrednoj komori Pančevo. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme svake sledeće radionice biće objavljeni na sajtu Fonda.

Zainteresovani se o detaljima Programa mogu obavestiti i slanjem pitanja na cgs@inovacionifond.rs, ili se mogu javiti Fondu na broj 011 6555 696 svakog radnog dana od 8.30 do 15.30h.

Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju ga Evropska unija, u iznosu od 2,4 miliona evra, i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra. Osmišljen je uz tehničku pomoć Svetske banke, takođe iz sredstava Evropske unije.

Svrha Programa je podsticanje saradnje između privatnih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se kroz zajedničke razvojne projekte stvorili inovativni proizvodi, usluge i tehnologije sa tržišnom primenom. U okviru ovog programa, Fond će obezbediti bespovratna sredstva u iznosu do 300 000 evra po projektu.

Održano drugo po redu Slush takmičenje za inovativne startape u Beogradu

Odeljak: Vesti- 02. Sep 2016

U Beogradu, u Fondu za inovacionu delatnost je uz podršku Ambasade Finske po drugi put 1. septembra 2016. godine održano lokalno Slush takmičenje. Startap kompanije su imale priliku da predstave svoje ideje u oblasti društvenih inovacija i kvalifikuju se za Slush konferenciju i program IMPACT Akceleratora.

Od ukupno 13 timova koji su predstavili svoje inovacije, mentori su nakon prezentacija i jedan na jedan sesija sa timovima, odabrali top 3 tima koja su se kvalifikovala za sledeći krug takmičenja.

Sledeći krug takmičenja podrazumeva da timovi koji su ušli u top 3 pošalju svoj pitch Slush timu u Helsinkiju, koji će odabrati pobednika. Pobednik lokalnog takmičenja će imati priliku da učestvuje na međunarodnoj Slush konferenciji 2016 i bude deo Slush Impact Akceleratora.

Tri tima koji su ušli u finale su: OrganicNet, SEEZER i CWool Box.

Nova radionica posvećena Programu saradnje nauke i privrede

Odeljak: Vesti- 31. Avg 2016

Beograd, 31. avgust 2016. – Nova radionica o Programu saradnje nauke i privrede biće održana u petak 02. septembra od 13h do 15h u prostorijama Fonda, u Naučno-tehnološkom parku “Beograd”, Veljka Dugoševića 54. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme svake sledeće radionice biće objavljeni na sajtu Fonda.

Zainteresovani se o detaljima Programa mogu obavestiti i slanjem pitanja na cgs@inovacionifond.rs, ili se mogu javiti Fondu na broj 011 6555 696 svakog radnog dana od 8.30 do 15.30h.

Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju ga Evropska unija, u iznosu od 2,4 miliona evra, i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra. Osmišljen je uz tehničku pomoć Svetske banke, takođe iz sredstava Evropske unije.

Svrha Programa je podsticanje saradnje između privatnih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se kroz zajedničke razvojne projekte stvorili inovativni proizvodi, usluge i tehnologije sa tržišnom primenom. U okviru ovog programa, Fond će obezbediti bespovratna sredstva u iznosu do 300 000 evra po projektu.