Gruzijska agencija za inovacije u poseti Fondu za inovacionu delatnost

Odeljak: Vesti- 30. Okt 2015

Prva zvanična poseta delegacije Gruzijske agencije za inovacije Srbiji protekla je u trodnevnom programu obuke i posetama institucijama od značaja za inovacioni sektor – u organizaciji Fonda za inovacionu delatnost.

Agencija je osnovana 2014. godine sa mandatom da obezbeđuje podršku inovacijama u saradnji sa gruzijskom vladom i Svetskom bankom. Iskustvo Fonda u istoj oblasti u Srbiji, a naročito u sprovođenju Projekta podrške inovacijama u Srbiji iz sredstava Evropske unije poslednje četiri godine, koji administrira Svetska banka, glavni su razlog posete.

“Želim da izrazim iskrenu zahvalnost timu Fonda za inovacionu delatnost na gostoprimstvu i na širokoj podršci tokom studijske posete. Znanje i iskustvo koje su sa nama podelili od velike su pomoći Gruziji za uspostavljanje inovacionog okvira u našoj zemlji i izgradnju inovacionog ekosistema na osnovu najbolje prakse. Želeo bih i da naglasim značaj inovacija za privredni razvoj zemlje i pohvalim rad Fonda za inovacionu delatnost na tom planu. Dobro strukturisan program grantova i komponenta obuke za kompanije smatram najkorisniim alatom koji ćemo primeniti u Gruziji na osnovu primera iz Srbije. Razgovor o Zakonu o inovacionoj delatnosti bio je veoma informativan i koristan u kontekstu reformi zakonskog okvira u Gruziji”, kaže Avtandil Kasradze, zamenik direktora GITA.

Tokom posete, delegacija GITA sastala se sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Delegacije Evropske unije, Poslovnog i tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta i stručnjacima iz Zavoda za intelektualnu svojinu. Zaposleni u Fondu su gruzijske kolege upoznali sa ključnim pitanjima u oblasti inovacija u Srbij u kontekstu evropskih integracija i predstavili analizu inovacionih kapaciteta univerziteta i institucija za istraživanje i razvoj.

“Bilo nam je zadovoljstvo da budemo domaćini kolegama iz Gruzije i da podelimo s njima naše iskustvo. Posle više od četiri godine rada i podizanja Fonda za inovacionu delatnost od temelja, ponosni smo što  možemo da ponudimo obuku jednoj srodnoj instituciji i prenesemo znanje o tome kako se postavljaju programi finansijske podrške inovacijama. Videvši predstavnike GITA pune poleta i energije, setila sam se nas kada smo bili na početku. Želim im mnogo sreće u poslu, mnogo uspešnih kompanija i vidne rezultate u privredi kroz podršku inovacijama, kaže Milena Kostadinović, operativni menadžer Fonda za inovacionu delatnost.


Zadovoljni posetom (s leva na desno): Avtandil Kasradze, zamenik direktora, GITA, Mariam Lashki, šef Odeljenja za međunarodne odnose, GITA, Salome Khachiauri, koordinator za pitanja intelektualne zaštite, GITA, Nikoloz Gagua, šef Odeljenja za fiskalno planiranje, Ministarstvo finansija Gruzije, Iwona Maria Borowik, Svetska banka

Prilog: Neopix prvi startap iz Srbije na Konferenciji Slush

Odeljak: Audio / Video galerija- 29. Okt 2015

Izvor: RTS

Saznajte više »

Neopix prvi startap iz Srbije na Konferenciji Slush

Odeljak: Vesti- 29. Okt 2015

Prvi put ove godine startap kompanija iz Srbije učestvovaće na jednom od najvećih svetskih skupova posvećenim inovacijama – Konferenciji Slush u Finskoj narednog meseca.

Srbiju će na Konferenciji Slush predstavljati Neopix, mlada digitalna kreativna kompanija sa kancelarijama u Nišu i Beogradu, opredeljena za veb i mobilne tehnologije. Zahvaljujuću video igri za mobilne platforme „They Mean Well“, oni su u konkurenciji 14 startap kompanija pobedili na lokalnom takmičenju za Slush, koje su avgusta ove godine organizovali Ministarstvo spoljnih poslova Finske i Fond za inovacionu delatnost iz Beograda. Domaće startap kompanije u Srbiji imale su jedinstvenu priliku da predstave svoje ideje u oblasti društvenih inovacija i kvalifikuju se za konferenciju u Finskoj.

“Finska je priznata kao jedna od vodećih zemalja u svetu u oblasti inovacija i podrške startap kompanijama. Veoma mi je drago što Finska može da ponudi svoje znanje i doprinese razvoju inovacionog ekosistema u Srbiji. Fond za inovacionu delatnost sprovodi brojne aktivnosti sa srpskim startap kompanijama, te je on naš prirodni partner u ovom poslu. Želim Neopixu uspeh i nezaboravno iskustvo na Slushu 2015″, rekao je Perti Ikonen, ambasador Finske u Beogradu, na jučerašnjem prijemu povodom odlaska pobednika u Helsinki.

Slush je dvodnevna konferencija namenjena startap kompanijama. Ove godine održava se u prestonci Finske 11. i 12. novembra. Prošle godine za samo dva dana privukla je 14 000 posetilaca iz 80 zemalja, 1400 startap kompanija, 750 investitora i 690 novinara. Tokom konferencije održano je više od 3700 sastanaka između preduzetnika i investitora.

“Pobeda na lokalnom takmičenju za nas predstavlja potvrdu vodećih ljudi iz industrije da je Neopix na pravom putu, da su teme na kojima radimo relevantne, kao i da je kvalitet proizvoda na zavidnom nivou. Odlazak na Konferenciju za nas predstavlja idealnu priliku da svoj tim predstavimo evropskoj publici, ali i da stupimo u kontakt sa investitorima, kompanijama i organizacijama koje nam mogu pomoći u daljoj realizaciji naših ideja”, kaže Nikola Cvetković, jedan od osnivača Neopixa.

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije unapređuje veze između nauke, tehnologije i privrede i doprinosi podsticanju razvoja inovativnog preduzetništva. Tokom protekle četiri godine, u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji vrednog  EUR 8,4 miliona, Fond je iz pristupnih sredstava Evropske unije dodelio finansijsku podršku za više od 50 inovativnih kompanija iz Srbije.

Prilog: RTS

Prijavite se za članstvo u Naučno – tehnološkom parku Beograd

Odeljak: Vesti- 01. Okt 2015

U cilju stavljanja u funkciju izgrađenog kompleksa na Zvezdari, Naučno-tehnološki park Beograd je raspisao javni poziv i zainteresovanim tehnološko-razvojnim kompanijama nudi set infrastrukturnih i stručnih usluga.

Prijavite se za članstvo u Naučno-tehnološkom parku Beograd do 9.10.2015 (http://www.ntpark.rs//formulari/Javni%20poziv.pdf).

Za više informacija pogledajte internet adresu NTP Beograda: www.ntpark.rs .

Upite slati na office@ntpark.rs ili putem telefona 011/ 3370-951 svakog radnog dana od 9-16h.

Neopix – pobednik lokalnog Slush takmičenja

Odeljak: Vesti- 21. Sep 2015

Veliko zadovoljstvo nam je da objavimo da je kompanija Neopix pobednik lokalnog Slush takmičenja, koje je održano 27. avgusta 2015. u Fondu za inovacionu delatnost.

Nakon održanog takmičenja u Beogradu, 3 tima koja su se našla u finalu su prošla kroz dodatnu evaluaciju komisije iz Slush-a, kako bi se odabrao jedan tim koji će učestvovati na međunarodnoj Slush konferenciji.

Komisija u Helsinkiju je odabrala kompaniju Neopix i time joj omogućila da učestvuje na međunarodnoj Slush konferenciji koja se održava 11. i 12. novembra 2015. godine, kao i da provede 10 dana u Slush Impact Akceleratoru u Helsinkiju, od 4. do 13. novembra 2015. godine.

U ime Fonda za inovacionu delatnost, čestitamo kompaniji Neopix na postignutom uspehu.

Slush lokalno takmičenje održano po prvi put u Beogradu

Odeljak: Vesti- 28. Avg 2015

U Beogradu, u Fondu za inovacionu delatnost je po prvi put 27. avgusta 2015. godine održano lokalno Slush takmičenje, na kome su start-up kompanije imale priliku da predstave svoje ideje u oblasti društvenih inovacija i kvalifikuju se za Slush konferenciju i IMPACT Akcelerator.

Od ukupno 14 timova koji su predstavili svoje inovacije, mentori su nakon prezentacija i jedan na jedan sesija sa timovima, odabrali top 3 tima koja su se kvalifikovala za sledeći krug takmičenja.

Sledeći krug takmičenja podrazumeva da timovi koji su ušli u top 3 pošalju detaljniju prijavu u Slush. Pobednik lokalnog takmičenja će imati priliku da učestvuje na međunarodnoj Slush konferenciji 2015 u Helsinkiju i provede 9 dana u Slush Impact Akceleratoru.

Tri tima koji su ušli u finale su: Strawberry Energy, Adrenalyn Map, Neopix

Lokalno Slush takmičenje prvi put u Beogradu

Odeljak: Vesti- 31. Jul 2015

Fond za inovacionu delatnost organizuje lokalni Slush događaj -“Slush Global Impact Accelerator” u Beogradu, 27. avgusta 2015. godine, u prostorijama Fonda, Naučno Tehnološki park „Zvezdara“, sa početkom u 10 časova. Ovo je prilika za srpske start-up kompanije da predstave svoje ideje u oblasti društvenih inovacija i direktno se kvalifikuju za Slush i IMPACT Akcelerator.

Šta je Slush?

Slush je dvodnevna konferecija namenjena start-up kompanijama, jedna od najvećih takve vrste u Evropi i odlična prilika da se ideje start-up kompanija predstave potencijalnim inevstitorima i medijima širom sveta. Prošle godine Slush konferenciju za dva dana posetilo je 14 000 posetilaca iz 80 zemalja, 1400 start-up kompanija, 750 investitora i 690 novinara. Tokom konferencije održano je preko 3 700 sastanaka između start-up kompanija i investitora.

Šta je IMPACT Akcelerator?

Ministarstvo spoljnih poslova Finske zajedno sa UNICEF-om i drugim partnerima, uključujući i Fond za inovacionu delatnost u Srbiji organizuje takmičenje za ulazak u IMPACT Akcelerator, koji će pomoći osnivačima start-up kompanija da unaprede svoje poslovne ideje kroz relevatne radionice, mrežu kontakata, upoznavanje investitora i potencijalnih partnera, kao i kroz predstavljanje na Slush konferenciji. Ovaj program obuhvata rad sa mentorima pre Konferencije, lokalni pripremni program (boot camp) u Helsinkiju od 4. do 13. novembra 2015. godine, kao i podršku nakon događaja.

Šta dobijaju učesnici IMPACT Akceleratora?

Helsinški lokalni pripremni program (boot camp) od 4. do 13. novembra, 2015:

  • Avio karte i smeštaj za vreme trajanja programa
  • Ulaznicu za Slush konferenciju
  • Priliku da učestvuju na Slush-u u okviru Slush Impact Akceleratora
  • Priliku da učestvuju na UNICEF samitu inovacija
  • Priliku za networking i sastanke sa relevantnim investitorima, nevladinim organizacijama, institucijama, start-up-ovima, medijima i drugim zainteresovanim stranama
  • Priliku da učestvuju na radionicama i jačaju svoje kapacitete
  • Priliku da učestvuju na sesijama u okviru svoje industrije

Rok za dostavljanje prijava je 20. avgust 2015. godine putem linka: Application Form – Slush Local Event Belgrade

Za sve dodatne informacije, kontaktirajte nas na mail adresu: slush@inovacionifond.rs

Agenda Slush Global Impact Accelerator in Belgrade 0.5 MB
Innovation fund startup invitation 6.0 MB

Nova mašina za setvu u jednom prolazu – inovativno rešenje kompanije Srma-Zip

Odeljak: Vesti- 13. Jul 2015

Kompanija Srma-Zip iz Sivca (Kula) razvila je više prototipova Kombinovane ratarske mašine (za klasične plugove i plugove obrtače), koja posle samo jednog prelaska preko njive ore njivu, sitni zemlju, ravna i stabilizuje podlogu, razbacuje mineralno đubrivo i obavlja setvu. Ovaj proizvod omogućava uštedu energije, radno vreme i troškove za obradu zemljišta.

Nakon pažljive analize načina obrade zemljišta u ratarstvu, inovator Stanko Mandić, došao je na ideju kako da umanji velike troškove proizvodnje ratarskih kultura. Uz finasiranje kroz Program ranog razvoja Fonda za inovacionu delatnost, gospodin Mandić je razvio novo tehničko rešenje kroz Kombinovanu ratarsku mašinu, čiji sklopovi i elementi troše malo energije, a moguće ih je sve upariti sa plugom. Ovim načinom je isključeno višestruko kretanje traktora po oranju, čime se dobija obrada i setva uz najmanji utrošak energije. Mašina je patentirana u Srbiji i zaštićena u Evropskom patentnom zavodu.

Testiranjem Kombinovane ratarske mašine u realnim uslovima na zemljištu ostvaruju se uštede od oko 100 evra i značajno se uvećeva prinos po 1 ha obrađene površine u odnosu na klasičnu obradu zemljišta. Projektovana računica pokazuje da se korišćenjem mašine za obradu 100 ha zemljišta ostvaruje ušteda u visini troškova jedne sezone rada. Projektovana računica pokazuje da se mašina isplati za jednu sezonu rada, uzimajući u obzir uštede na troškovima (100evra/ha) i povećan prinos (100evra/ha).

„Inovativnost našeg proizvoda je u tome što se upotrebom Kombinovane ratarske mašine postiže ušteda i povećava prinos ratarskih kultura, za razliku od tradicionalnog načina obrade zemljišta i redukovane obrade.”, rekao je Stanko Mandić, direktor Srma-Zip kompanije. On je dodao: „Naš projekat podržan je od strane stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, i napisana je studija izvodljivosti pod naslovom „Razvoj kombinovanog traktorskog sistema za obradu zemljišta u jednom prohodu. Takođe, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu dao je podršku projektu: izradom tehničke dokumentacije za serijsku proizvodnju Kombinovanih ratarskih mašina.”

Za Kombinovanu mašinu postoji interesovanje kompanija iz raznih delova sveta – Velike Britanije, SAD, Indije, Austrije, Češke i Slovačke, ali prema rečima gospodina Mandića ovaj projekat pre svega zaslužuje ozbiljnu pažnju naše države za potencijal koji pruža za razvoj industrije, poljoprivrede, zapošljavanja i izvoza gotovih proizvoda.

Kompanija Euro Heat prva u Srbiji napravila pločasto-dobošaste izmenjivače toplote

Odeljak: Vesti- 07. Jul 2015

Kompanija Euro Heat d.o.o. iz Kragujevca posluje od 2010. godine i specijalizovana je za razvoj i proizvodnju raznih modela izmenjivača toplote. Kroz Program ranog razvoja Fonda za inovacionu delatnost, Euro Heat je uspešno implementirao projekat proizvodnje pločasto-dobošastih izmenjivača toplote, prvenstveno namenjenih upotrebi u široj industriji. Planirano je da ovi inovativni izmenjivači postanu novi standard za izmenu toplote u kotlarnicama i elektranama, čime bi se zamenili sada već prevaziđeni cevni izmenjivači. Euro Heat je u razvoju primenio novi način varenja unutrašnjih ploča i izbacio zaptivke koji su dosad bili obavezni deo izmenjivača toplote. Na ovaj način su postignuta poboljšanja koja su omogućila firmi da svoje izmenjivače prodaje u svim oblastima industrije gde se koriste visoki pritisci i visoke temperature.

Tražnja za pločasto-dobošastim izmenjivačima toplote neprestano raste, a zahvaljujući daljem ulaganju i razvoju nosača za ovaj model izmenjivača, korisnici sada mogu klikom na dugme vršiti otvaranje i čišćenje izmenjivača pomoću posebno projektovanog sistema. Primena ovog proizvoda je veoma široka: mogu se koristiti u prehrambenoj i naftnoj industriji, kao kondezatori i isparivači, u sistemima daljinskog grejanja, u sredinama sa delikatnim susptancama poput sumporne kiseline i amonijaka. Prednosti ovih izmenjivača su što podnose velike radne pritiske, kao i temperature od -100 °C do 400 °C, lako se čiste, a vek trajanja je produžen u odnosu na klasične.

„U kontaktu sa korisnicima, često smo dobijali zahteve za izmenjivačima toplote koji bi mogli da trpe velike pritiske i visoke temperature. Nažalost, u tom trenutku mi nismo tržištu mogli da ponudimo takvu vrstu pločastih izmenjivača toplote. Često smo razmišljali da započnemo razvoj takvih izmenjivača, ali nedostatak novca nas je sputavao. Onda smo čuli za Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije i razvoj novih pločasto dobošastih izmenjivača toplote je mogao da krene. Stalni smo učesnici na sajmovima u Moskvi, Hanoveru, Minsku, kao i na svim domaćim sajmovima. Tokom učešća na sajmu KGH u Beogradu, posebna vrsta naših pločasto-dobošastih izmenjivača toplote – dimnjački – dobila je nagradu kao najinovativniji proizvod.”, rekao je Stevan Petković, direktor i vlasnik kompanije.

Sa proizvodnjom prvog primerka pločasto-dobošastog izmenjivača toplote, Euro Heat je usmerio znanja i mogućnosti ka domaćem i lokalno-regionalnom tržištu. Odziv je bio neverovatan, te je kompanija veoma brzo morala da utrostruči broj radnika. Istovremeno, pronašli su stalnog partnera na ruskom tržištu, koji već 2 godine unazad prodaje njihove izmenjivače. Kompanija Euro Heat poseduje sve neophodne sertifikate sa standardima ISO 9001, ISO 14001 i ISO 18001, koji su uslov za prodaju na ovom tržištu. Čak 80% proizvodnje izvozi se na rusko tržište. Pored ruskog, Euro Heat je svojim novim izmenjivačima osvojio inostrana tržišta u Italiji, Grčkoj, kao i u zemljama bivše Jugoslavije, naročito Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Pored navedenog, kompanija Euro Heat razvila je paletu novih proizvoda koji su nastali modifikacijom pločasto-dobošastih izmenjivača toplote. U poslednje dve godine razvili su i poseban sistem za automatsko zavarivanje unutrašnjih ploča, što je doprinelo značajnom ubrzanju procesa proizvodnje. Trenutno, tim kompanije Euro Heat radi na proizvodnji gabaritno većih izmenjivača. Za razvoj ovih novih, većih izmenjivača kompanija Euro Heat je uspostavila saradnju sa kineskim partnerima kako bi nabavila novu opremu.

Takmičenje start-up kompanija “Start Tel Aviv” u Beogradu

Odeljak: Vesti- 24. Jun 2015

Beograd, 23. jun 2015. godine – Ambasada Izraela u Srbiji i Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu organizovali su Start Tel Aviv” takmičenje start-up kompanija iz Srbije, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu. Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je kompanija iz oblasti informacionih tehnologija „Balkan Viator“. Oni će imati priliku da od 6. do 11. septembra učestvuju na DLD festivalu, najvećem međunarodnom festivalu inovacija u Izraelu.

“Start Tel Aviv” ove godine okuplja takmičare iz 23 metropola, a Beograd se našao u društvu Londona, Berlina, Dablina, Helsinkija, Nju Delhija, Osla, Lime i drugih.

Pobednički start-up imaće priliku da se tokom petodevnog boravka u Tel Avivu sastane sa vodećim izraelskim preduzetnicima, poslovnim anđelima, predstavnicima tehnoloških inkubatora i upozna sa načinom na koji funkcioniše poznati telavivski “start-up” ekosistem.