Slatki kupus iz Smederevske Palanke ide u svet

Posted in: Vesti- Maj 18, 2017

Odabrane glavice numerisane radi istraživanja u toku selekcije.

Smederevska Palanka, 16. maj 2017 – Nova sorta kupusa predmet je ugovora o saradnji koji je Fond za invoacionu delatnost potpisao juče sa Institutom za povrtarstvo iz Smederevske Palanke. Ugovor je potpisan u okviru Programa za transfer tehnologije radi zaštite i komercijalizacije ove nove biljne sorte.

Ovo je treći inovativni razvojni projekat koji je Fond podržao u okviru Programa TTF, pored argonskog čepa za vinske boce razvijenog na Mašinskom fakultetu u Beogradu, i aplikacije za predviđanje prinosa voća, sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.Kupus, koji je grupa selekcionera Instituta za Povrtarstvo uspela da kreira višegodišnjom selekcijom, odlikuje se visokim sadržajem šećera – čak 9,6 %, u odnosu na svetski prosek od 3,8-4,2%. Odličan je za kiseljenje i može se duže čuvati u rastvoru. Zbog rozete koja ide u visinu, pogodan je za proizvodnju pri gustini do čak 40 000 biljaka po hektaru – u odnosu na uobičajenih 30 000 – u vrlo intenzivnim uslovima proizvodnje, kada je potencijal za prinos 72 tone po hektaru.

Timovi Instituta i Fonda posle potpisivanja ugovora o saradnji: s leva na desno – autor sorte dr Slađan Adžić, koautorka dr Zdenka Girek, savetnik na Programu TTF Džon Frejzer, direktor Instituta dr Bogoljub Zečević, direktor Fonda dr Ivan Rakonjac, koordinator Programa TTF Mlađan Stojanović, i koautorka sorte dr Suzana Pavlović.

Fond će pomoći Institutu da zaštiti i komercijalizuje ovu novu sortu. Sredstvima Fonda od  EUR 11 400  Institut će obezbediti pravnu zastitu, registraciju i karakterizaciju na domaćoj listi i listi Evropske unije, kao i dodatnu opremu potrebnu za poslednju fazu selekcije, koja treba da obezbedi jednak sadržaj šećera u svim glavicama. Fond je identifikovao i nekoliko međunarodnih semenskih kompanija koje su izrazile zainteresovanost da slatki kupus raseju po svetu.

Više o Programu TTF možete saznati ovde.