Saradnja Srbije i Slovačke u oblasti inovacija

Posted in: Vesti- Jun 05, 2018

Bratislava, 5. jun 2018. godine – U Bratislavi se održava Osmo zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Slovačke Republike. Predsednik srpskog dela Komisije je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije. Predsednik slovačkog dela Komisije je ministar ekonomije Slovačke Republike Peter Žiga.

Na zasedanju, Fond za inovacionu delatnost je potpisao Memorandum o saradnji sa Slovačkom agencijom za energetiku i inovacije. Memorandum o saradnji predstavlja osnov za unapređenje i jačanje zajedničke saradnje ove dve institucije, a kroz razmenu iskustava i najbolje prakse u oblasti inovacija i pružanja podrške istraživačkim i razvojnim projektima i programima za razvoj inovacionog ekosistema.

„Memorandum o saradnji sa Slovačkom agencijom za energetiku i inovacije je korak ka unapređenju već postojeće saradnje. Izuzetno nam je zadovoljstvo što ćemo imati za partnera i Slovačku, zemlju koja ima razvijen inovacioni ekosistem, sa kojom ćemo moći da razmenjujemo iskustva u sistemu podrške razvoju inovacija. Sjajna je prilika i da možemo ne samo da razmenimo iskustva i znanja, već i da dodatno približimo naše inovativne kompanije i na taj način doprinesemo i daljem jačanju privrednih veza”, izjavio je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

U okviru Osmog zasedanja Mešovite komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju sa Slovačkom Republikom, održan je i Poslovni forum Slovačka – Srbija. Fokus ovogodišnjeg foruma je na digitalizaciji, IT sektoru i inovacijama. Otvarajući Poslovni forum, ministar Popović je izrazio uverenje da će se prijateljski odnosi dve zemlje odraziti na intenziviranje saradnje između privrednika u budućnosti. „Ubrzan razvoj digitalizacije omogućiće kompanijama iz Srbije i Slovačke da sarađuju na zajedničkim projektima za svoja, ali i evropsko i druga tržišta“, rekao je ministar Nenad Popović i dodao da se ove godine obeležava i 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke.