REGIONALNA SARADNJA U OBLASTI INOVACIJA

Posted in: Vesti- Dec 03, 2018

Beograd, 28. novembar 2018. - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić posetio je danas Fond za inovacionu delatnost u cilju jačanja saradnje i razmene iskustava u oblati podrške razvoju inovacija.

Ovom prilikom, direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac predstavio je način funkcionisanja i aktivnosti Fonda i istakao značaj proširenja saradnje u regionu, kako bi i oblast inovacija bila spona bližeg povezivanja i ostvarivanja zajedničkih ciljeva privrednog razvoja.

„Iskustva Fonda za inovacioni delatnost su veoma korisna za nas i svakako će nam pomoći u postupku osnivanja institucije za podršku inovacijama u Republici Srpskoj,” rekao je Alen Šarenić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske.

On je istakao je da će kroz rad ove buduće institucije, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske nastojati da podstakne mlade ljude da pokrenu svoje biznise, razvijaju nove ideje i osvajaju nova tržišta.

„Nama su neophodne inovacije, veća izdvajanja za naučna istraživanja i stvaranje uslova za izgradnju inovacionog ekostitema. Upravo je projekat o kojem smo razgovarali osnov za bližu saradnju između Srbije i Republike Srpske u ovoj oblasti“, izjavio je Alen Šarenić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske.

„Fond za inovacionu delatnost će pružiti punu podršku u osnivanju srodne institucije. Drago nam je da naše iskustvo i dobru praksu možemo podeliti sa kolegama iz Republike Srpske.“ rekao je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost i dodao da podrška inovacijama doprinosi razvoju privrede zasnovane na znanju.