Predstavljen Evropski institute za inovacije i tehnologije (EIT) u Beogradu

Posted in: Vesti- Feb 07, 2018

Beograd, 6. februar 2018. godine – Sa ciljem podizanja svesti i upoznavanja akademske javnosti i poslovne zajednice sa ulogom i aktivnostima Evropskog instituta za inovacije i tehnologije u Beogradu je organizovan skup pod nazivom „EIT Awareness Day in Serbia“.

Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije je inicijativa Evropske unije čiji je cilj da kroz promovisanje i jačanje saradnje između privrednih društava, obrazovnih institucija i naučno-istraživačkih organizacija doprinese konkurentnosti Evrope i njenom održivom ekonomskom razvoju. Jedan od zadataka Evropskog instituta jeste da podrži, podstakne i unapredi saradnju nauke i privrede, kako bi zajedno razvijali  inovativne proizvode i usluge.

Skup su otvorili visoki predstavnici Vlade Republike Srbije, a zatim su predstavljene aktivnosti u okviru pojedinačnih Zajednica znanja i inovacija.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je na otvaranju skupa istakao da naša zemlja ima inovacioni potencijal i može da postane regionalni lider u tom procesu, čime bi značajno doprinela razvoju novih inovativnih proizvoda i tehnologija u Evropi. On je ukazao na to Evropski institut za inovacije i tehnologije, povezujući u svom radu poslovanje, obrazovanje i istraživanje, stvara dinamična međunarodna partnerstva poznata kao „Zajednice znanja i inovacija“.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je današnji skup u Privrednoj komori Srbije važan za saradnju nauke, privrede i inovacione sredine i dodao da je država iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama. Istako je da je u 2018. godini za tri puta povećan budžet Fonda za inovacionu delatnost, kao i da će zajedno sa novcem koje će biti na raspolaganju njegovom kabinetu sredstva biti ukupno povećana pet puta za razvoj inovacija.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac je izjavio da su prva sredstva za podršku inovacija u Srbiji upravo došla iz evropskih predpristupnih fondova i da je dobro što se ta podrška iz godine u godinu uvećava. Rakonjac je pozvao sve prisutne da iskoriste priliku da aktivno učestvuju kako bi pronašli mogućnosti za dalju saradnju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je porasla svest o značaju inovacija, obrazovanja i istraživanja za podizanje konkurentnosti, održivi razvoj i pametan rast svih segementa srpske ekonomije, ali i da su rastuće potrebe za finansijskom podrškom realizaciji inovacionog potencijala, inovativnih ideja i projekata.

Direktor EIT-a Martin Kern predstavio je aktivnosti ovog instituta i ukazao na mogućnosti saradnje koje Institut pruža.

„EIT Awareness Day in Serbia“ organizovali su Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije (EIT), u saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost i Privrednom komorom Srbije.

Više informacije o EIT-u: eit.europa.eu