Otvoren poziv za programe podrške tehnološkim inovacijama: Bespovratna sredstva za inovativna rešenja srpskih preduzeća

Posted in: Vesti- Apr 02, 2018

Tršić (Loznica) 2. april 2018. godine – Fond za inovacionu delatnost objavio je danas javni poziv za programe podrške tehnološkim inovacijama – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Programi su namenjeni razvoju inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju. Svrha programa je obezbeđivanje direktne finansijske pomoći preduzećima u Srbiji za razvoj inovativnih usluga, procesa i proizvoda sa tržišnim potencijalom u iznosu do 80.000 evra odnosno do 300.000 evra. Ukupan budžet za ova dva programa u 2018. godini iznosi 400 miliona dinara.   

Poziv za dostavljanje prijava inovativnih projekata otvoren je od 2. aprila do 1. juna 2018. godine do 15 časova. Sve detalje o programu i uslovima zainteresovana preduzeća mogu pronaći na internet prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost. Prijave se dostavljaju putem portala Fonda.

Proces odlučivanja o finansiranju projekata je nezavisan, konačnu odluku o finansiranju, na konkurentskoj osnovi, donosi nezavisna međunarodna Ekspertska komisija Fonda. Broj finansiranih projekata zavisi od kvaliteta podnetih prijava i od ukupnih sredstava koja su opredeljena za ova dva programa.

Povodom objavljivanja javnog poziva u Tršiću je održano predstavljanje ova dva programa privrednicima iz ovog okruga. Skup je otvorio Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a prisutnim privrednicima obratili su se i Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ljiljana Nikolić, direktorka Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine. Predstavnici Fonda za inovacionu delatnost na čelu sa direktorom Ivanom Rakonjcem predstavili su programe i uslove za podnošenje prijava za finansiranje inovativnih projekata.

„Danas je u Tršiću više od 50 domaćih kompanija, a to je najbolji pokazatelj da domaći privrednici imaju vredne i inovativne ideje koje imaju značajan tržišni potencijal. U realizaciji njihovih projekata pomoći će im država, sa još većim sredstvima koje smo izdvojili ove godine. Jer, svako naše ulaganje u ovakve inovacione kompanije, znači ne samo bolje prihode za njih, već i nova radna mesta i rast životnog standarda u celoj Srbiji“, izjavio je Nenad Popović, ministra zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnlološkog razvoja Vladimir Popović poručio je da su ti programi idealni za podršku malim i srednjim preduzećima koja nisu imala sredstava za opstanak na tržištu. “Vlada je to prepoznala i upravo iz tog razloga ponudila ovakve projekte za njihov dalji razvoj”, rekao je državni sekretar i najavio obilazak drugih gradova u kojima će biti predstavljeni ovi programi.

„Dosadašnji rezultati pokazuju vidljive pomake u razvoju inovativnog preduzetništva u Srbiji. Naši korisnici sredstava danas su prisutni i konkurentni na svetskom tržištu. Nastojimo da sve više bude takvih uspešnih primera. Zahvaljujući povećanim budžetskim sredstvima, Fond i ove godine nudi podsticaje za izgradnju i jačanje preduzeća zasnovanih na znanju“, rekao je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Podsećamo, u 2017. godini, nakon višegodišnje pauze, Fond je nastavio sa realizacijom programa podrške tehnološkim inovacijama – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Za programe je vladalo veliko interesovanje, o čemu govori podatak da je u odnosu na javni poziv iz 2013. godine za ova dva programa broj prijava bio veći za 66,9%. Rezultat javnog poziva je – podrška za 25 inovativnih projekata u ukupnom iznosu 2,45 miliona evra. O tome koliko su značajna ova dva programa pokazala su finansirana preduzeća u prethodnom periodu, u kojima danas radi više od 480 uglavnom visokovalifikovanih radnika i čiji prihodi su porasli za više od 160 odsto, dok im je izvoz porastao više od devet puta.

Od 2017. godine programi se finansiraju iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i  tehnološkog razvoja kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošnjavanja“ (na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom).