Najbolje lokalne ideje za globalne promene Slush takmičenje u Beogradu

Posted in: Vesti- Sep 07, 2017

Beograd, sreda 6. septembar 2017. godine – Na trećem lokalnom Slush takmičenju koje su organizovale Ambasada Finske u Republici Srbiji i Fond za inovacionu delatnost, u uži krug su ušli: Mindy (IT), Sunthetic (obnovljive energije) i Urbigo (zelena tehnologija). Finski stručnjaci će među njima izabrati pobednika koji će osvojiti jedinstvenu priliku da učestvuje u programu Global Impact Accelerator 2017 i na Slush 2017 konferenciji koji se u Helsinkiju održavaju u novembru i decembru. Na takmičenju je učestvovalo 19 startapa koji razvijaju svoje ideje u oblasti održivih inovacija.

Takmičenje, održano u Naučno tehnološkom parku „Beograd“, otvorili su Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Perti Ikonen, ambasador Finske u Republici Srbiji i Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

„Ovi mladi talentovani inovatori su budućnost Srbije. Danas nije dovoljno da budete dobar inženjer, već morate da budete dobar preduzetnik, koji je sposoban da svoju inovativnu ideju komercijalizuje na tržište. Vlada Republike Srbije nastaviće da radi na izgradnji što povoljnijeg ambijenta za razvoj inovativnog preduzetništva. Želimo da se što veći broj mladih odvaži da osnivaju svoje inovativne startapove i da razviju proizvode koji će biti primenljivi u industriji. U tom poslu oslanjaćemo se na iskustva iz zemalja koje su lideri u inovacijama, kao što su Švajcarska, Izrael, Finska. To vidimo kao šansu za rast međunarodne konkuretnosti Srbije, ostvaranje novih radnih mesta i, što je veoma važno, ostanak mladih inženjera u Srbiji.“, rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

 „Slush 2017 okuplja više od 17.000 stučnjaka iz oblasti inovacionih tehnologija i sveta startapa. Ovo je najveća Konferencija u severnoj Evropi koja pruža veliku priliku Srbiji da se poveže sa globalnim startup ekosistemom i investitorima.”, izjavio je Perti Ikonen, ambasador Finske u Republici Srbiji.

“Treću godinu za redom, uz podršku Ambasade Finske u Republici Srbiji, danas biramo tri startapa sa inovativnim idejama za rešavanje gorućih pitanja, a najbolji među njima dobiće jedinstvenu priliku da učestvuje u desetodnevnom akceleratoru i najvećoj evropskoj startap konferenciji Slush. Ovogodišnje veliko interesovanje za takmičenje još jednom pokazuje da u je Srbiji sve više mladih inovativnih startapa, koji imaju potencijal da plasiraju svoje proizvode na međunarodnom tržištu. Višedecenijska iskustva Finske u podršci i podsticanju inovativnog preduzetništva nam i ovim putem pružaju podstrek u daljem radu.“, rekao je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Pre nego što su takmičari predstavili svoje ideje, Kasper Suomalainen, direktor zajednice Startup Sauna iz Finske, podelio je sa prisutnima svoja iskustva u izgradnji najuspešnije svetske startap zajednice: „Izgradnja startap zajednice ne može biti usiljena i svaka zemlja treba da gradi svoj startap ekosistem, a ne da kopira aspekte nekog drugog sistema. Srbija treba da otkrije model koji njoj odgovara, znanja koja može da primeni i, najvažnije, snage koje njenu startap scenu mogu da istaknu u moru drugih”.

Slush konferecija, jedna od najvećih te vrste u Evropi, pruža mogućnost startapima da se predstave brojnim investitorima i kompanijama, dok im Accelerator program daje priliku da unaprede svoje veštine i poslovnu ideju.

Informacije o timovima koji su ušli u uži izbor:

UrbiGo je vertikalna bašta koja omogućava gajenje biljaka tokom cele godine, a putem mobilne aplikacije prati se napredak gajenja. Svaka UrbiGo vertikalna bašta napravljena je od ekoloških i recikliranih materijala koji su vodonepropusni i istrajni.

Više informacija: urbigo.me

Sunthetic se bavi konceptom održive energije za budućnost i prvenstveno dizajnira solarne proizvode. Sunthetic teži da ugradi principe održive energije u svakodnevnu praksu ljudi i njihovih uređaja, poput iPhone telefona.

Više informacija: www.sunthetic.eu

Mindy je posvećen lečenju hiperkinetičkih poremećaja i gojaznosti kod dece kroz igru, odnosno kombinaciju spoljašnje fizičke aktivnosti s testiranim kognitivnim veštinama.

Više informacija: mindyapp.com