Nagrada novom proizvodu mBrainTrain

Posted in: Vesti- Okt 14, 2016

Jedan od tri nagrađena projekta na nedavno održanoj konferenciji startapa proistekao je iz tehnologije razvijene zahvaljujući podršci Fonda za inovacionu delatnost.

Proizvod Brawas kompanije mBrainTrain ostvario je mogućnost ulaganja od EUR 650 000 kao jedan od tri pobednika u kategoriji inovacija na takmičenju Catch 2016, održanom krajem septembra u Beogradu. Na ovoj konferenciji najboljim startap projektima iz Srbije dodeljena su sredstva u iznosu od gotovo pet miliona evra, koje su obezbedili vodeći investitori nemačke privrede.

Kompanija mBrainTrain je 2012. godine dobila sredstva iz projekta Podrške inovacijama u Srbiji u okviru Programa ranog razvoja. Tim sredstvima mBrainTrain je razvio Smarting, uređaj koji meri moždane aktivnosti.

Smarting je i dalje osnovni proizvod Kompanije, a od drugih elektroencefalografa (EEG), uređaja kojima se prati moždana aktivnost, razlikuje se po tome što je mobilan, odnosno bežično uvezan sa telefonom putem blututa. Ovo omogućava merenja u svakodnevnom okruženju, a ne samo u labratorijama kao što je do sada bio slučaj. Smarting je do sada prodat u 15 zemalja sveta, mahom tržištima zapadne Evrope, SAD i Kanade u svrhe naučnog istraživanja.

Brawas se oslanja na tehnologiju razvijenu za Smarting. Reč je o muzičkim slušalicama koje će se oslanjati na EEG tehnologiju i pomoću elektroda na delu glave iza uha prepoznavati moždano stanje korisnika, a zatim u skladu sa tim davati odgovarajuću muzičku preporuku.

Kompanija je već napravila prototip proizvoda, ali predstoji dodatni tehnički i dizajnerski razvoj. U toku su i ispitivanja uticaja različitih vrsta muzike na mozak, kako bi uređaj bio što precizniji.

Više o mBrainTrain-u možete naći ovde.