Затворен јавни позив за Програм сарадње науке и привреде


08.01.2019

Јавни позив за подношење пријава иновативних пројеката за Програм сарадње науке и привреде затворен је 28. децембра 2018. године. Позив је био отворен три месеца, а средства у висини од 2,3 милиона евра опредељена су у оквиру буџета Републике Србије, са раздела Министаства просвете, науке и технолошког развоја.

За финансирање иновативних пројеката кроз овај програм поднето је 67 пријава, укупне вредности од 25 милиона евра. Највећи број пријављених пројеката је из области прехрамбене индустрије и пољопривреде, машинства и машинског инжењеринга и информационо-комуникационих технологија, затим енергетске ефикасности, софтвера и израда апликација и других. Када је реч о расподели пријава по градовима Србије, као и до сада, највећи број пријава пристигао је из највећих универзитетских центара - Београда, Ниша и Новог Сада.

Сви подобни пројекти ће у наредном периоду бити подвргнути међународном процесу евалуације који је карактеристичан за Фондове програме финансирања. Независна петочлана Експертска комисија доноси прво одлуку о ужем избору, помогнута коментарима међународних рецензената, а сви подносиоци пријаве који након уласка у ужи избор прођу процену утицаја на животну средину ће крајем марта имати прилику да своје пројекте уживо представе Експертској комисији.

Фонд за иновациону делатност има за циљ да јача везе између истраживачке заједнице и иновативних предузећа и у том смислу покренуо је Програм сарадње науке и привреде. Корисници средстава су конзорцијуми сачињени од приватних предузећа и научноистраживачке институције. Кроз овај програм, Фонд додељује суфинансирање у максималном износу до 300.000 евра по пројекту и може обезбедити максимално до 70% укупног буџета пројекта, уз обавезно суфинансирање од стране конзорцијума у износу од минимум 30% укупног буџета пројекта.