Сарадња Србије и Словачке у области иновација


04.06.2018

У Братислави се одржава Осмо заседање Мешовите комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Словачке Републике. Председник српског дела Комисије је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој Републике Србије. Председник словачког дела Комисије је министар економије Словачке Републике Петер Жига.

На заседању, Фонд за иновациону делатност је потписао Меморандум о сарадњи са Словачком агенцијом за енергетику и иновације. Меморандум о сарадњи представља основ за унапређење и јачање заједничке сарадње ове две институције, а кроз размену искустава и најбоље праксе у области иновација и пружања подршке истраживачким и развојним пројектима и програмима за развој иновационог екосистема.

„Меморандум о сарадњи са Словачком агенцијом за енергетику и иновације је корак ка унапређењу већ постојеће сарадње. Изузетно нам је задовољство што ћемо имати за партнера и Словачку, земљу која има развијен иновациони екосистем, са којом ћемо моћи да размењујемо искуства у систему подршке развоју иновација. Сјајна је прилика и да можемо не само да разменимо искуства и знања, већ и да додатно приближимо наше иновативне компаније и на тај начин допринесемо и даљем јачању привредних веза”, изјавио је Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност.

У оквиру Осмог заседања Мешовите комисије за трговинску и економску сарадњу са Словачком Републиком, одржан је и Пословни форум Словачка – Србија. Фокус овогодишњег форума је на дигитализацији, ИТ сектору и иновацијама. Отварајући Пословни форум, министар Поповић је изразио уверење да ће се пријатељски односи две земље одразити на интензивирање сарадње између привредника у будућности. „Убрзан развој дигитализације омогућиће компанијама из Србије и Словачке да сарађују на заједничким пројектима за своја, али и европско и друга тржишта“, рекао је министар Ненад Поповић и додао да се ове године обележава и 100 година дипломатских односа Србије и Словачке.