Први домаћи иновативни пробиотик за животиње осваја тржиште


01.06.2018

Чиме заштити животиње од појаве цревних инфекција? А како им помоћи ако се оне ипак појаве? Можемо користити антибиотике, пробиотике, или посегнути за народном медицином као што су тесто, јабуково сирће или пекарски квасац.

Управо је решавање проблема цревних инфекција код домаћих животиња и смањање употребе антибиотика био разлог за окупљање тима који је развио први домаћи иновативни пробиотик. Окупљени тим чини конзорцијум који је оличење успешне сарадње науке и привреде. Предузеће GreenLab, које је на челу конзорцијума, има деценијско искуство у пласману ветеринарских производа на тржиште и успостављену блиску сарадњу са фармама и ветеринарским станицама, а послује на читавој територији Србије. Захваљујући дугогодишњем раду у ветеринарској пракси, доктор ветеринарске медицине Игор Мрваљевић из предузећа Invetlab сагледао је проблеме на терену и поставио захтеве које би нови пробиотик требало да реши. Др Наташа Голић, са својим тимом из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду бави се изучавањем пробиотичког потенцијала природних изолата бактерија млечне киселине. Њихово дугогодишње искуство и знање створили су безбедан, ефикасан, потпуно природан, домаћи производ, теститиран у условима фарме, који брине о здрављу домаћих животиња. Реч је о пробиотицима Hira Vet и Hira Pet, чији се развој и успостављање стандардизоване производње финансирају кроз Фондов Програм сарадње науке и привреде.

У производном погону предузећа Invetlab, у Гргуревцима код Сремске Митровице, у марту месецу ове године први пут су ова два пробиотика произведена за пласман на тржишту.

Европа је увела строгу регулативу о забрани употребе антибиотика у сточарској производњи, а то је неспорно преко потребно како би се заштитило и људско здравље. Нова комбинација састојака у пробиотицима Hira Vet и Hira Pet представља алтернативу употреби антибиотика у превенцији и лечењу тешко излечивих инфекција и упалних болести црева животиња. Hira Vet представља нову, јединствену пробиотичку комбинацију бактерија млечне киселине које спадају у групу генерално безбедних бактерија и улазе у састав нормалне цревне микрофлоре. Hira Pet, пробиотичка комбинација специјално припремљена за кућне љубимце, заслужна је за то што су Donna, Neron, Milica, Kira и бројни други пси и мачке, данас задовољни, живахни, активни љубимци. Различитих су година и раса, али заједничко им је да користе пробиотик Hira Pet.

Предузеће GreenLab брине о томе да пробиотици на прави начин стигну до животиња и кућних љубимаца, док је за излазак на инострана тржишта и повезивање са европским произвођачима пробиотика задужено предузеће Phytonet. Тржиште полако расте, купци су углавном власници великих фарми говеда и свиња, а у току су и преговори са живинарским фармама. Почетна незаинтересованост купаца услед ранијих лоших искустава са различитим пробиотичким препаратима је превазиђена. Реакције корисника су позитивне, будући да су повољни ефекти видљиви већ након прве дозе пробиотика. Следећи корак је пласирање производа продавницама за кућне љубимце, као и освајање азијског тржишта.

Развијање ових пробиотика омогућено је кроз пројекат за који је Фонд определио средства у износу од 209 хиљада евра, док конзорцијум учествује са 90 хиљада евра. Финансирање од стране Фонда је врло значајно јер без њега не би био успостављен производни погон за производњу пробиотика. Поступци истраживања и развоја, као и комерцијализације производа у биотехнологији су скупи и дуготрајни, тако да би, без финансијске подршке Фонда, пласман на тржиште био знатно успорен, а самим тим би и време до истека патента било краће, као и период за његову експлоатацију

Пробиотик је регистрован код Управе за ветерину, а његова заштита иницирана је кроз националну и међународну патентну пријаву Заводу за интелектуалну својину. Производња је стандардизована у складу са HACCP принципима.

Конзорцијум обећава да ће наставити са даљим развојем пробиотика, а и да ће бити лако доступан свим заинтересованим фармерима и власницима кућних љубимаца. Реклама каже: „Да нам коза буде здрава, лепо теле роди крава, а прасе нека буде светске класе, пробиотик који лечи и још боље све да спречи нека чује цео свет, стигао је Hira Vet.”

Програм сарадње науке и привреде има за циљ да подстакне предузећа из приватног сектора и јавне научно-истраживачке организације да реализују заједничке научно-истраживачке и развојне пројекте како би створили нову интелектуалну својину са тржишном вредношћу и применом. Програм је осмишљен у оквиру друге компоненте „Пројекта подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије у Србији“ који се финансира из средстава ЕУ ИПА 2013 и уз техничку помоћ Светске банке. Док се сама имплементација Програма директно финансира из средстава ЕУ ИПА 2013 фондова у износу од 2,4 милиона евра и буџета Републике Србије са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја у износу од једног милион евра.

„Развој технолошких процеса за производњу иновативних пробиотских производа за превенцију и лечење цревних инфекција код животиња” назив је пројекта који реализује конзорцијум на челу са GreenLab-ом, а чији чланови су Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Inventlab и Phytonet. Пројектни тим предводи др Наташа Голић из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.