Fond za inovacionu delatnost podržava razvoj aplikacije za voćare

Posted in: Vesti- Maj 04, 2017

Čačak, 3. maj 2017 – Aplikacija za predviđanje prinosa voća, koju razvijaju istraživači Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, predmet je Ugovora o podršci komercijalizaciji koji su juče potpisali taj fakultet i Fond za inovacionu delatnost. Projekat je dobio podršku i finansijska sredstva Fonda u okviru Programa za tranfer tehnologije (TTF).

Ugovor, kojim se pristupa početku realizacije šestomesečnog projekta vrednog EUR 11 500, potpisali su u ime Fonda za inovacionu delatnost v. d. direktor dr Ivan Rakonjac i u ime FTN, dekan prof. dr Nebojša Mitrović i autorka aplikacije doc. dr Marija Blagojević.

Izradom aplikacije namenjene proizvođačima voća biće omogućeno da unošenjem u sistem parametara kao što su količina prihrane, debljina i dužina grana u toku rasta, proizvođač može da dobije informaciju o prinosu, što će biti od velike pomoći prilikom donošenja odluka u gajenju voća.

Osnovna prednost aplikacije je to što će voćarima omogućavati da predvide prinos voća, kao i to što se jednostavno koristi.

„Za korišćenje aplikacije nije potrebno nikakvo posebno znanje iz oblasti inormacionih tehnologija, što smatram i osnovnom prednošću koja će krajnjim korisnicima, poljoprivrednicima, omogućiti preciznije planiranje proizvodnje“, kaže dr Blagojević.

Za aplikaciju dr Marije Blagojević već postoji interesovanje stranih partnera, sa kojima se očekuje saradnja na daljem razvoju i primeni aplikacije.

Ovakve i slične projekte dekan Mitrović vidi kao put u dalji razvoj istraživačke delatnosti fakulteta kroz unapređivanje saradnje sa privredom, u ovom slučaju sa proizvođačima voća.

„Veoma je važno da kao obrazovna i naučnoistraživačka ustanova budemo logistička podrška privredi. S obzirom na to da je Čačak poznat kao voćarski kraj, ovaj projekat ima posebnu važnost za proizvođače voća i u našem kraju i u čitavoj Srbiji“, kaže Mitrović.

Više o Programu TTF možete saznati ovde http://www.inovacionifond.rs/program-ttf/