Euroheat: razvoj se nastavlja

Posted in: Vesti- Jul 17, 2017

Beograd-Kragujevac, 13. juli 2017 – Kada u Google pretraživaču ukucate reči “pločasti izmenjivači”, prvi rezultat koji dobijete vodi na sajt kragujevačke kompanije Euroheat. Ova kompanija bila je među prvih deset koje su dobile podršku Fonda za inovacionu delatnost u okviru Programa ranog razvoja 2012. godine.

Ovaj program realizovan je u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji, koji je finansiran sa 8,4 miliona evra iz pretpristupnih fondova Evropske unije za Srbiju (IPA 2011). Projekat je sprovodio Fond za inovacionu delatnost u saradnji sa Svetskom bankom u periodu od 2011. do 2016. godine.

U prostoru hale u kragujevačkoj industrijskoj zoni, Euroheat ima svoj poslovni prostor. Kroz staklenu pregradu iz urednih kancelarija na spratu s visine se vidi ceo pogon. “Ovde je naša kompletna proizvodnja. Ukupno nas je 26, od kojih je njih nekoliko zaposleno zahvaljujući novcu koji smo dobili od Fonda. Za taj projekat bilo nam je potrebno još ljudi, a onda su ostali sa nama za stalno. Svi smo tehničke struke”, kaže Dragoslav Petković, vlasnik firme.

Euroheatovi pločasti izmenjivači: manja zapremina, veća efektivnost

Euroheat je za sredstva Fonda konkurisao projektom za razvoj pločastih izmenjivača toplote. Petković objašnjava: “Prijavili smo se jer su nam bila potrebna sredstva za razvoj proizvoda. Prvo smo želeli da razvijemo nove pločaste izmenjivače, koji su relativno nova tehnologija u svetu, a malo je firmi koje ih prave, pogotovo u Evropi“.

Nova tehnologija je krenula u pravcu uštede prostora  i tako je razvijena ova vrsta izmenjivača. Nekadašnji stari cevni izmenjivači trpeli su velike pritiske i temperature, ali su bili preskupi i glomazni. Ovi drugi, pločasti, omogućavali su velike uštede u prostoru, i imali savršene performanse u smislu razmene energije. Ali, nisu mogli da izdrže velike pritiske i visoke temperature.

I tu se pokazala inovativnost kragujevačkog Euroheata: novi izmenjivači koje su razvili predstavljaju kompromis svih bitnih karakteristika: trpe veoma visoke pristiske i temperature, a nisu kabasti i to ih čini jeftinijima. Imaju šest puta manju zapreminu, a efektivnost im je ogromna.

Kompanija je učestvovala sa EUR 20 000 sopstvenih sredstava, a ostatak je obezbedio Fond. Razvili su prvu količinu novih ploča, a potražnja je bila velika jer su se od početka odlično pokazale.

Petković: Mi smo firma u usponu

“Prošlo je već nekoliko godina od naše saradnje sa Fondom, i mi smo taj prvi proizvod u međuvremenu razvijali. Ploča koju danas pravimo 30 puta je veća od te prvobitne. Ali, ta početna ideja, koju je Fond podržao, imala je u sebi sav taj potencijal i, evo, daje dobre rezultate”, kaže Petković.

Euroheat je u svom radu oslonjen na saradnju sa fakultetima. Ima svoj inženjerski kadar, ali posao je takav da je u nekim aspektima neophodno konsultovati nauku. Uglavnom su to Mašinski fakultet u Nišu ili Kragujevcu. “Imamo izvanrednu saradnju sa njima. Kad god imate nove proizvode, nov razvoj, ta saradnja privrede i nauke prirodno se uspostavi”, dodaje Petković.

Razvoj se nastavlja. Euroheat pravi i nove pločasto-dobošaste izmenjivače, čiji je stepen korisnosti vrlo visok – do 95%. Ovakav tip izmenjivača ima primenu u gotovo svim oblastima gde postoji potreba za razmenom toplote između dva fluida – u sistemima daljinskog grejanja, u rashladnoj tehnici, u industriji za grejanje i hlađenje hidrauličkog ulja. Često se koriste u velikim kotlovskim postrojenjima, gde služe kao primarni izmenjivač toplote, tj. kao zaštita kotla od nečistoća koje bi mogle da stignu iz toplovodne mreže.

Tu vrstu izmenjivača Euroheat je plasirao na rusko tržište. “Jednom mesečno mi ovde primamo ruske delegacije, veoma su zainteresovani za naše proizvode jer su primenljivi u naftnoj industriji, pre svega. U svakoj rafineriji bilo gde u svetu postoje stotine izmenjivača. I uvek su to bili ti cevni, a sada se trend menja u tom smeru da budu upravo ovi kakve mi nudimo, dobošasto-pločasti. Rusi su vrlo zahtevni, a mi na sve te visoke zahteve možemo da odgovorimo, i veoma smo na to ponosni”, kaže Petković.

Tu vrstu izmenjivača Euroheat je plasirao na rusko tržište. “Jednom mesečno mi ovde primamo ruske delegacije, veoma su zainteresovani za naše proizvode jer su primenljivi u naftnoj industriji, pre svega. U svakoj rafineriji bilo gde u svetu postoje stotine izmenjivača. I uvek su to bili ti cevni, a sada se trend menja u tom smeru da budu upravo ovi kakve mi nudimo, dobošasto-pločasti. Rusi su vrlo zahtevni, a mi na sve te visoke zahteve možemo da odgovorimo, i veoma smo na to ponosni”, kaže Petković.

Ruski favorit: Euroheatov pločasto-dobošati izmenjivač toplote

Iskustvo sa Fondom, prvo koje je ova kompanija imala sa donatorima, on opisuje kao izrazito pozitivno u svakom pogledu. Od Fonda je stigao novac, ali to nije i jedina dobit. Petković smatra da su dobit i dobronamerne i konstruktivne sugestije koje je tim Fonda upućivao tokom projekta.

“Imali smo sreću što smo radili sa takvim ljudima. Profesionalni, uljudni”, dodaje Uroš Pavlović, mašinski inženjer i projektant u Euroheatu. “Procedure, forme izveštaja, dešavalo se da ne znamo kako nešto napisati jer nismo imali pre toga iskustva sa pisanjem projekata, šta sve treba dostaviti od dokumentacije, i tu smo u potpunosti mogli da se oslonimo na pomoć Fonda. Ako ima nešto što tehnička lica ne vole, onda je to pisanje”, kaže Uroš.

Pavlović: Imali smo sreće da radimo sa ljudima iz Fonda.

On dodaje i da je obuka za kompanije takođe bila vrlo korisna. “Kursevi koje je Fond organizovao su dobro osmišljeni, koncept je odličan. Čuje se dosta i zanimljiivih i upotrebljivih stvari, a posebno mi je ostala u sećanju priča o zaštiti intelektualne svojine i patentiranju, kao i deo o potencijalnim izvorima finasiranja. To nam je bilo i veoma važno”, kaže Pavlović.

Drugi grant Euroheat je dobio za merače protoka, 2014. godine. Iako je omogućio da kompanija krene korak dalje, taj iznos nije bio dovoljan za potpuno zaokruživanje prozvodnje. To ostavlja prostora za stalni rast, koji odlikuje ovu kompaniju. “Mi svoju proizvodnju i dalje zaokružujemo, i to sada i sopstvenim sredstvima jer treba vremena tom novom proizvodu da potpuno stasa. Nemamo ovde dovoljno prostora, u planu je da podignemo još jednu halu na susednom zemljištu. Mi smo firma u usponu”, sa vidnim zadovoljstvom zaključuje Petković.