Представљени резултати јавног позива за сузбијање ефеката пандемије COVID-19


18.05.2020

Фонд за иновациону делатност представио је данас пет од 12 иновативних решења који су подржани кроз јавни позив за сузбијање ефеката пандемије COVID-19 у оквиру посете председнице Владе Републике Србије, Ане Брнабић, министра просвете, Младена Шарчевића и министра без портфеља, задуженог за иновације и технолошки развој, Ненада Поповића Научно - технолошком парку Београд.

Овом приликом, представљени су иновативни производи предузећа Corten Art из Шапца - дезинфекциони тунел, Hola Systems из Ниша - термални пулт за бесконтактно мерење температуре и дезинфекцију руку, SmartResearch из Београда - аутоматски уређај за респирацију позитивним притиском, Metaling из Београда - палета производа за дезинфекцију просторија и предмета коришћењем ултраљубичастог зрачења и Advertout - вишекратна заштитна одела.

Фонд за иновациону делатност је одобрио 53 милиона динара за финансирање 12 иновативних пројеката предузећа. У кратком временском периоду, од месец дана, развијено је и доступно за коришћење свих 12 решења, чији је циљ сузбијање ефеката пандемије изазване корона вирусом. Сви иновативни пројекти су успешно имплементирани, а производи и услуге предузећа су донирани широм Србије, институцијама и установама од јавног значаја. Иновативна решења која су подржана кроз јавни позив Фонда, остаће применљива и корисна нашем друштву и након пандемије.

На јавни позив је и поред кратког временског периода пристигло близу 300 предлога иновативних пројеката, што је показало висок потенцијал наших иновативних предузећа.

 

Резултати подржаних пројеката:

Voxellab, Београд

Назив пројекта: Rapid Supply Chain

Предузеће Voxellab је развило решење у виду система за брзо 3D штампање хитно потребних делова за машине и медицинске уређаје. Voxellab је спреман да прихвати захтеве болница и других објектата који збрињавају пацијенте оболеле од коронавируса и применом адитивне производње, у кратком року испоручи резервне и потрошне делове за различите медицинске уређаје. Више информација и поступак поручивања може се видети на њиховом сајту https://3dr.rs/.

 

CCS Solutions, Београд

Назив пројекта: Вишекратне заштитне маске - LifeMask

Нова врста заштитне маске са измењивим HEPA филтером за вишеструку и дугорочну употребу. Одређена количина донирана здравственим установама, а произведено је укупно 30.000 маски. Реч је о маскама којe се производе од издржљиве пластике која се користи у прехрамбеној индустрији и после сваке употребе маска се може пребрисати асепсолом или опрати сапуном, као и прокувати на 70 степени и тако користити и до три месеца. Филтери на масци се могу мењати на седам до десет дана. Више информација на http://zelenamaska.rs/ и http://lifemask.rs/

 

Corten Art, Шабац

Назив пројекта: Дезинфекциони тунел и дезинфекциона кабина

Систем аеросолне дезинфекције за употребу у индустрији и хазардним срединама. Реч је о дезинфекционом тунелу од неруђајућег челика који је опремљен млазницама које распршују дезинфекционе капљице. Предност система је смањена потрошња воде и дезинфекционих средстава. Тунел је опремљен и системом аутоматског покрета који детектују присуство особа, активирају млазнице и аутоматски се исључују након завршене дезинфекције. Капацитет дезинфекције је 600 особа на сат времена. Планирају да донирају 6 тунела, од којих један Граду Шапцу.

 

Hola Systems, Ниш

Назив пројекта: Израда контролног пулта за превенцију ширења вируса и заразних болести

Термални пулт за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију намењен је фабрикама, компанијама, јавним институцијама и објектима са већим прометом посетилаца. Потпуно је безбедан, прецизан и лак за коришћење. Корисник не морају имати интеракцију и додир са уређајем, јер он све радити аутоматски. Више информација на https://hola.rs/.

 

SmartResearch, Београд

Назив пројекта: Аутоматски уређаји за респирацију позитивним притиском

Предузеће SmartResearch у сарадњи са Институтом Михајло Пупин развило је уређај за механичку вентилацију пацијената позитивним притиском – 5 протитипа уређаја који су демонстирани у Институту „Михајло Пупин“.

 

Heliant, Београд

Назив пројекта: HERMES COVID: Платформа за брзу размену порука у условима COVID 19 пандемије

Heliant је развио решење HERMES-COVID које обезбеђује комуникацију између главних чинилаца у систему здравствене заштите и здравствених професионалаца. Овим решењем обезбеђена је могућност Влади Републике Србије, Министарству здравља, институтима за јавно здравље да коришћењем овог алата безбедно, технолошки напредно и у реалном времену проследе право на екране здравствених радника важне поруке и упутства, а на начин на који су они већ навикли да добијају службене информације. Heliant корисници су и установе које су на првој линији одговора на COVID-19: Клинички центар Србије укључујући и Клинику за инфективне и тропске болести и Гинекологију и акушерство у Вишеградској улици, Институт „Торлак” и Клиничко-болнички центар „Др Драгиша Мишовић“.

 

Metaling, Београд

Назив пројекта: UV-C дезинфекција

Палета производа за дезинфекцију просторија и предмета коришћењем ултраљубичастог зрачења. Реч је о PowerTECH уређајима, који могу бити прилагођени по дизајну, димензијама и потребама клијената, који без контаката коришћењем ултраљубчастих таласа врше дезинфекцију и стерилизацију предмета. У плану је донација 8 уређаја. Више информација на www.powertech.rs

 

Advertout, Београд

Назив пројекта: Airtech med - Вишекратна заштитна одела

Производња вишекратних заштитних одела која се могу у потпуности дезинфиковати. Одела су дистрибуирана лабораторијском особљу у Ватрено око лабораторију.

 

SIGMA KULA, Кула

Назив пројекта: Производња дезинфекционог средства на бази натријум хипохлорита

Предузеће континуирано ради на повећању производње натријум хипохлорита као једног од најважнијих дезинфицијенаса. Као једини произвођач опреме за производњу дезинфеккционих средстава, услед настале пандемије, све своје ресурсе су усмерили на производњу дезинфекционих средстава намењених за дистрибуцију најугорженијим системима (болнице, јавне установе, индустрија). Њихово средство AQUALOR H за дезинфекцију подова и површина се користи у свим клиничким центрима у Србији, а донирано је Војсци Републике Србије, Граду Београду, Црвеном крсту и другима. До 27. априла дистрибуирали су више од 250 хиљада произведених дезинфекционих средстава, а готово 60 хиљада литара донирали.

 

SKV Garant, Београд

Назив пројекта: OZON-CARE

Предузеће SKV Garant развило је преносиве озонизаторе за брзу и безбедну дезинфекцију објеката. Израдили су 20 уређаја и дезинфиковали бесплатно више од 300 хиљада метара квадратних објеката попут Народне скупштине, КБЦ „Др Драгиша Мишовић-Дедиње“. Тренутни капацитет пружања услуге озонизације простора износи од 15 хиљада метара квадратних  дневно. Више информација и на који начин је могуће користити њихове услуге може се видети на www.ozonecare.org.

 

Agrounik, Београд

Назив пројекта: SURFIX - нови дезифицијенс са антивиралним деловањем

Предузеће је у сарадњи са Хемијским факултетом у Београду, Заводом за јавно здравље - Београд, Институтом за вирусологију Торлак и Институтом за ветеринарство – Нови Сад формулисао препарат Surfix, који је биолошки дезинфицијенс са антивиралним и антибактеријским дејством. Овај препарат је потпуно природан производ, еколошки безбедан, јер садржи природне биосурфактанте добијене микробиолошком ферментацијом пробиотске бактерије. Планира се донација здраственим центрима, школама, вртићима, јавним установама у количини од 10 тона производа.

 

365ADS, Београд

Назив пројекта: Aditus gate

Предузеће 365ADS развило је решење у виду кабине за дезинфекцију која је намењена употреби на јавним местима и локацијама од интереса. Кабина уз помоћ специјално дизајнираног софтвера, потпуно и аутоматски дезинфикује, односно деконтаминира цело тело корисника за само неколико секунди. Како би се смањио ризик од заразе, сви процеси у кабини су онлине контролисани, без потребе изласка техничке подршке на терен. Прва израђена верзија кабине Адитус гате са два места за брз проток пацијената постављена у нишкој хали Чаир за лакше оболеле од COVID-19, а по затварању ове привремене болнице, премештена је у Клинику за инфективне болести у Нишу.