ПАМЕТНА РУКАВИЦА ANORA МЕЊА КВАЛИТЕТ ЖИВОТА СЛЕПИХ


12.04.2021

Анализа података прикупљених из 188 земаља упућује на то да у свету тренутно постоји око 285 милиона слепих, односно слабовидих људи, од чега, према проценама удружења слепих у Србији, тај број достиже 12 хиљада. Предвиђања са различитих универзитета који се баве овом врстом проблема, говоре да ће се до 2050. године број слепих и слабовидих удвостручити.

Заинтересованост и брига о социјалним проблемима, инжењерско образовање, иноваторски и предузетнички дух навели су младог Николу Крстића, оснивача стартапа Anora, да још у тинејџерским данима свој потенцијал и знање усмери на решавање проблема са којима се слепе и слабовиде особе сусрећу свакодневно.

Захваљујући паметној рукавици коју је развио млади тим предузећа Anora, слепе и слабовиде особе ће моћи лакше да се оријентишу у простору, да препознају боје, новчанице и објекте, а старатељи или пријатељи ће моћи да прате њихово кретање.

Потенцијал иновативног пројекта препозно је Фонд за иновациону делатност, који је захваљујући средствима Европске уније кроз Програм раног развоја подржао развој иновативног производа Anora.

У току реализације пројекта извршили смо тестирање и анкетирање више од 400 крајњих корисника из Србије и иностранства и тако развили финанлни производ који се тренутно налази у фази претпродаје“, рекао је Никола и истакао: „Спроведена су разна истраживања где је уочена солидна дигитална писменост и лако сналажење слепих и слабовидих особа на смарт телефонима. Такође, препознали смо и велику заинтересованост за испробавање нових технологија, али стицајем тржишних околности у свету асертивне технолологије, за слепе особе нема толико иновација.“

Иновација рукавице огледа се у интегрисаности свих осталих функција које уз помоћ гласовног кодака, пружају могућност изговарања имена боја, новчаница. Технологија је базирана на основу сензора за светлост, односно ласера који одређује удаљеност у односу на предмете и тако заправо врши оријентацију у реалном времену корисника. Сет сензора омогућава рукавици да прикупља информације из околине.

Од функција поседује оријентацију, препознавање боја, детекцију интензитета светлости, изговарање датума и сата. Геџет који је фиксиран за шаку представља највећу предност рукавице због тога што је рука најпокретнији део тела и као таква најидеалнија за овакву примену. Уколико је корисник ближи предмету рукавица ће више вибрирати, док ће у случају веће удаљености вибрације бити слабије.

Рукавица је лагана, ергономична, једноставна за коришћење. Дугмићи су интуитивно постављени на основу тестирања, у складу са свим ознакама Брајеве азбуке. Предност је такође и то што у овом тренутку ниједан уређај нема толико функција као рукавица, због комплексности израде самог производа.

Са технолошке стране, циљ је да се што већи број неопходних функција усаврши, да батерија дуго траје, да се што пре напуни, да уређај буде једноставан за коришћење.

Конкуренција постоји, али  рукавице које су на тржишту не поседују ни приближан број, као ни тип функција које се налазе у једном производу чија батерија траје и до два дана. Тренутно највећи изазов са којим се сусрећемо јесте обезбеђивање константне исправности производа, отклањање свих врста багова и доводјење производа до савршенства, како би слепа особа увек добијала исправне информације“, изјавио је Никола Крстић, оснивач предузећа Anora.

Дугогодишња сарадња са Савезом слепих Србије омогућила је даље усавршавање, промоцију и имплементацију паметне рукавице намењене слепим и тешко слабовидим особама.

Јелена Стојановић, потпредседница Савеза Слепих Србије истиче у којој мери јој је рукавица помогла у свакодневном животу и функционисању.

„Без рукавице у продавници  не знаш коју новчаницу носиш у руци, док не питаш људе око себе. Утиче у великој мери на самопоуздање али и осећај да све могу сама.“

Прошле године смо потписали уговор са предузећем Anora, и наш заједнички крајњи циљ је да  паметна рукавица уђе у систем помагала за слепе и да крајњи производ добије што већи број особа са овом врстом инвалидитета, нарочито због тешке економске позиције коју уживају слепи и слабовиди у друштву“, истиче Јелена.

Производ какав до сада није био доступан, Anora паметна рукавица је значајно помагало које ће побољшати квалитет живота слепих и слабовидих особа, са крајњим циљем да постану равноправни чланови нашег друштва.

Уговор о Директном гранту – Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација. Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из претприступних фондова Европске уније за 2014. годину, док је два милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Више о пројекту можете сазнати на: www.inovacionifond.rs