Награда новом производу mBrainTrain


14.10.2016

Један од три награђена пројекта на недавно одржаној конференцији startap-a проистекао је из технологије развијене захваљујући подршци Фонда за иновациону делатност.

Производ Brawas компаније mBrainTrain остварио је могућност улагања од ЕУР 650.000 као један од три победника у категорији иновација на такмичењу Catch 2016, одржаном крајем септембра у Београду. На овој конференцији најбољим стартап пројектима из Србије додељена су средства у износу од готово пет милиона евра, које су обезбедили водећи инвеститори немачке привреде.

Компанија mBrainTrain је 2012. године добила средства из пројекта Подршке иновацијама у Србији у оквиру Програма раног развоја. Тим средствима mBrainTrain је развио Smarting, уређај који мери мождане активности.

Smarting је и даље основни производ Компаније, а од других електроенцефалографа (ЕЕГ), уређаја којима се прати мождана активност, разликује се по томе што је мобилан, односно бежично увезан са телефоном путем блутута. Ово омогућава мерења у свакодневном окружењу, а не само у лабраторијама као што је до сада био случај. Smarting је до сада продат у 15 земаља света, махом тржиштима западне Европе, САД и Канаде у сврхе научног истраживања.

Brawas се ослања на технологију развијену за Smarting. Реч је о музичким слушалицама које ће се ослањати на ЕЕГ технологију и помоћу електрода на делу главе иза уха препознавати мождано стање корисника, а затим у складу са тим давати одговарајућу музичку препоруку.

Компанија је већ направила прототип производа, али предстоји додатни технички и дизајнерски развој. У току су и испитивања утицаја различитих врста музике на мозак, како би уређај био што прецизнији.

Више о mBrainTrain-у можете наћи овде.