Agrounik: nauka posvećena prirodi

Posted in: Vesti- Sep 25, 2017

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, pomoćnik ministra za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Saša Stojanović i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac posetili su danas preduzeće Agrounik u Šimanovcima, koje je Fond podržao kroz svoje programe finansiranja.

Prisutni su tom prilikom obišli proizvodni pogon i razgovarali sa stručnim kadrom preduzeća.  Agrounik se bavi proizvodnjom i prodajom mikrobioloških preparata za poljoprivredu u Srbiji i regionu, višestruko je nagrađivano za svoj rad i jedan je od izuzetno uspešnih primera kako se plasira održiva inovacija. O poslovanju i rezultatima rada govorila je vlasnica preduzeća Agrounik. “Uspeli smo da okupimo mlade kadrove koji rade na našim projektima i da proizvode plasiramo na tržiste Srbije i celog regiona, a planiramo izvoz u Rusiju i na Istok”, rekla je profesorka Ðorđević. Ona je istakla da su zahvaljujući sredstvima dobijenim od strane Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja razvili laboratorije za mikrobiologiju, agrohemiju i molekularnu genetiku.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu imali su ovoga puta izuzetnu priliku da saznaju kroz primer Agrounika kako se inovacije plasiraju na tržište, i na koji način Fond za inovacionu delatnost podstiče inovatore da svoje ideje komercijalizuju, o čemu je govorio direktor Fonda Ivan Rakonjac.

Ministar Popović je izrazi zadovoljstvo što je posetio preduzeće Agrounik i naglasio da je Vlada Republike Srbije izdvojila iz budžeta 90 miliona dinara u okviru konkursa za inovacione projekte za fizička i pravna lica.  Na ovaj način vlada želi da pospeši saradnju nauke i privrede, motiviše kompanije i fizička lica da što više sarađuju sa fakultetima, institucijama i naučno-istraživačkim organizacijama.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Saša Stojanović je rekao da se poziv za novi konkurs za inovacione projekte nalazi na sajtu tog ministarstva gde se mogu naći sve potrebne informacije i formulari za prijavu.